martes, 12 de diciembre de 2017

"El Nadal del poble": nadales en valencià



El Nadal del poble (Mésdemil, 2017), és un un disc recopilatori de nadales tradicionals valencianes. No es tracta, però, de nadales convencionals, sinó de versions gravades per a l’ocasió per grups de folk i música tradicional actuals. El projecte, llançat per la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, vol recuperar i fer arribar a tots els racons del nostre país aquest repertori  tan valuós de cançons populars.

En paraules de Josep Vicent Frechina, compilador del disc: El concepte de folklore va nàixer en un moment on semblava que les profundes transformacions socials i econòmiques propiciades per la primera embranzida de la modernitat ―expansió del model de vida urbà, intensos moviments migratoris, col·lapse de la societat tradicional― anaven a condemnar a l’oblit tota la producció cultural de les classes populars. Arreu del món occidental, molts erudits amb una certa sensibilitat cap a aquesta producció considerada encara «baixa cultura», recorregueren muntanyes i valls i es desplaçaren fins als més remots llogarets per a recollir rondalles i cançons, dites i refranys, pràctiques quotidianes i rituals festius. Es tractava d’una operació de salvament emmarcada en el context del darrer romanticisme i que, per tant,  es feia amb la intenció de documentar «l’ànima popular», l’essència última de la identitat col·lectiva.

La faena ingent d’aquells folkloristes ens deixà un impagable llegat, però no va «salvar» les cançons i tota la resta d’expressions culturals: aquestes, efectivament, començaren a oblidar-se i romangueren, en el millor dels casos, amagades en les pàgines dels centenars de llibres que varen publicar.

Tanmateix, i sense que ningú no ho haguera previst, ja en el si de la modernitat avançada va aparéixer un nou moviment rehabilitador que, amb l'apel·latiu abreujat «folk», plantejava una aproximació a la tradició antagònica a la dels seus venerables predecessors. Per al cas concret de les cançons tradicionals, el canvi ideològic era evident: aquestes ja no es percebien com el producte d’un passat idealitzat que calia preservar sinó com a artefactes artístics encara vigents i instruments ben útils per a incidir en el present. El propòsit, doncs, ja no era tant recuperar-les com repopularitzar-les: que la gent les tornara a fer seues; connectar passat i present sense cap mena de mediació nostàlgica.

A València el folk ha desenvolupat un paper transcendental i, des dels temps pioners d’Al Tall, Carraixet, Cadafal o el Sifoner fins a l’esponerosa escena d’ara mateix, són moltes les cançons que han fet el viatge de tornada des de la memòria quasi extingida a l’imaginari col·lectiu contemporani. 

Aquest és el propòsit del tercer CD que publiquem dedicat al repertori nadalenc valencià, ací restaurat per obra i gràcia dels intèrprets i formacions de música folk més importants del panorama actual: una segona oportunitat per a una col·lecció de cançons que fins no fa molt ressonaven per les places i els carrers del nostres pobles i ciutats. Aconseguirem que tornen a sonar?.

Els grups participants són Xavier de Bétera, Josep Aparicio Apa, Hilari Alonso, Carraixet, Urbàlia Rurana, Musicants, La Romàntica del Saladar, Pep Gimeno Botifarra, Mara Aranda, Jonatan Penalba, Som romancers, Arrop i talladetes, Tres fan ball, Trompa i fil, Sitja.  


No hay comentarios:

Publicar un comentario