viernes, 30 de septiembre de 2022

Tradifusió presenta "Empeltant arrels"

"Empeltant arrels" és el nom del primer CD del projecte musical Tradifusió.

Aquest disc s'ha gravat de manera molt orgànica, únicament amb els instruments que es fan servir als concerts. S'ha intentat retocar la menor part possible a la part de la producció per no perdre l'essència ni i la qualitat tímbrica del grup en directe. Al disc es pot experimentar la fusió de diferents gèneres musicals a partir de reharmonitzacions i la barreja de gèneres que comparteixen característiques musicals semblants, i que es situen a diferents estils musicals com la Música Tradicional i El Flamenco. Gèneres com la Jota o Las Alegrías del Flamenc, o el Fandango Valencià i el Fandanfo Flamenco, han sigut fusionats en aquest projecte.

La proposta de cançons que ens llança Tradifusió al seu disc "Empentalt arrels" es pot agrupar de la següent manera: Cançons Tradicionals Valencianes: La Riberenca d'Almussafes, El taller de Sella, Les Cucanyes de Callosa d'en Sarrià, l'Havanera del Mareny i La dansa de les Carasses. Cançons Tradicionals Castellanes: Antigua Jota Segoviana i la Entradilla Castellana. Cançons Tradicionals Catalanes: El testament d'Amèlia. Amb autors: Greensleeve & Tarantel·la Bella, Tradiciona i d'Eduard Navarro; Calle Cruces, de Abraham Lojo; i la Sonata aborigen, de Marcel Casellas.

Un dels pilars fonamentals d'aquest CD són les col·laboracions que s'han enregistrat per part de músics referents al voltant de la Música Tradicional com Eliseo Parra, Pep Gimeno "El Botifarra", Xavi de Bètera, Andrés Belmonte i Sandra Monfort.

Tradifusió És un projecte musical que neix el gener de 2021 liderat per David Valera, amb el propòsit de difondre la música tradicional fusionada amb el flamenc.

David Valera, titulat per l'Escola Superior de Música de Catalunya en interpretació de la música tradicional, a més de dedicar-se activament a la composició i la direcció, ha col·laborat en diferents projectes musicals i ha enregistrat altres discs propis, com per exemple, 'El Jugador de Petrer'. A més, compta amb un gran recull de premis de composició i direcció.

En aquest projecte, a banda de Valera, també hi trobem el guitarrista flamenc titulat per la mateixa escola, Abraham Lojo, i tots dos busquen aconseguir aquesta fusió de diferents estils i gèneres musicals.

Un dels principals objectius de Tradifusió és recuperar, mantenir i difondre la música tradicional, perquè la gent la pugui conèixer i valorar, a partir d'una instrumentació atípica on destaquen instruments com la dolçaina, la guitarra flamenca, l'acordió diatònic, l'arpa antiga, el clarinet baix, o la veu, entre altres.

El repertori està format, principalment, per cançons tradicionals del País Valencià, però també en descobrim d’altres de Catalunya, Castella i Lleó i resta de la península Ibèrica.

La música que ens presenta Tradifusió s'estructura a partir de reharmonitzacions que acostumen a ser més modernes o diferents de les que estem acostumats a escoltar en el gènere de la música tradicional, fusionant-les amb altres gèneres musicals, el flamenc, amb el principal tret que la dolçaina es troba al capdavant com a eix vertebrador de la instrumentació, amb un punt de vista més contemporani, jugant amb la tradició i la nova creació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario