La segona edició del Festival Jordi Savall 2022 torna de nou a Poblet el 5 d'agost i al Reial monestir de Santes Creus entre els dies 11 i 15 d'agost amb més concerts que volen reivindicar la pau.
Després d'inaugurar-se a Montblanc l'1 de juliol i seguint els espais medievals de la Ruta del Cister, el Festival Jordi Savall continuarà a l’agost amb més propostes al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i al Reial Monestir de Santes Creus, amb 12 concerts més de diferents formacions i amb dues conferències a càrrec del filòsof i poeta Ramón Andrés i de la musicòloga Dolors Bramon.
Un festival per la pau
La música és una llengua de conciliació i, sobretot, un instrument de pau i de civilització. El Festival Jordi Savall 2022 posa el seu eix en la pau, amb un programa de concerts i músiques de diverses procedències que vol contribuir a construir societats més tolerants i dialogants.
Per aquest motiu, el cartell del festival d’enguany mostra la pintura d'Antoni Tàpies Per la pau I del 1981. Amb el mateix esperit, l’11 d’agost el Reial Monestir de Santes Creus acollirà l’11 d’agost un primer concert dedicat als refugiats, amb la participació del conjunt Orpheus 21 i la col·laboració de músics de diversos països de la Mediterrània i d'Europa. Volem destacar molt especialment aquest gran concert en commemoració de la Pau que es durà a terme als exteriors del monestir amb un programa que recupera grans obres de G. F. Händel i J. F. Rebel, com els Firework Music de Händel que celebraven el 1749 la Pau d'Aquisgrà.
En aquest sentit, Jordi Savall ha anunciat que al concert inaugural que es farà a Santes Creus convidarà dos músics ucraïnesos que estan refugiats a París, “perquè hem de reivindicar la pau amb el cant i l’harmonia que es crea des de la interpretació musical.”
Durant els següents dies, del 12 al 15 d’agost, els diversos espais del monestir acolliran diferents concerts dels principals conjunts musicals de Jordi Savall: Hespèrion XXI (Basel, 1974), La Capella Reial de Catalunya (Barcelona 1987), i l’orquestra Le Concert des Nations (París, 1989).
Els concerts que sentirem fins al Reial Monestir de Santes Creus tindran lloc a la tarda, a les 19.30 hores, i al vespre, a les 22.00 hores, en diferents espais. Cadascun d’ells ens proposen un viatge a través de la història, amb un programa dedicat a Alfons X El Savi, fins a músiques del Renaixement. També podrem escoltar música del Barroc francès amb el programa "Tous les matins du monde" -programa que enguany celebra els 31 anys de l’èxit mundial d’aquesta películ·la per la qual Jordi Savall va rebre el Premi Cèsar-, així com un concert d'homenatge a Sant Ignasi de Loiola.
A la programació del festival cal sumar-hi també el concert en Homenatge a Montserrat Figueras (1942-2011), soprano que fundà juntament amb Jordi Savall els seus principals conjunts musicals, ambdós nomenats Artistes per la Pau per la UNESCO el 2008. Aquest concert serà interpretat pels seus fills, Arianna Savall i Ferran Savall al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet.
Concerts de tarda amb propostes emergents
Una altra novetat del festival d'enguany és la programació de propostes joves i de conjunts musicals emergentes que ompliran els concerts de tarda. El Festival vol donar espai i suport a noves propostes originals. Per fer-ho, va obrir una convocatòria artística per triar-ne una que formés part dels concerts a Montblanc.
Es planteja la programació de fins a quatre concerts de conjunts joves i de músics independents, amb propostes com la de La Jove Capella Reial de Catalunya i projectes tan originals com els del Trio del músic gitano Tcha Limberger o el de la violinista Lina Tur Bonet. Aquest any, a més, s'ha obert una convocatòria per seleccionar un conjunt musical jove en l'àmbit de les músiques medievals i del Renaixement que s'inclourà a la programació del festival.
A tot això s'hi sumen les xerrades i la participació d'experts, que aquest any compten amb la participació de Ramon Andrés i Dolors Bramon. El Festival Jordi Savall omple de música, gastronomia i cultura els vespres de juliol i agost convidant al públic assistent a viure una experiència conmovedora i original.
Segona edició del Festival Jordi Savall
El Festival Jordi Savall es va crear l’agost del 2021, coincidint amb el 80è aniversari del Mestre Savall, per reivindicar la importància de la recuperació del patrimoni cultural i musical al segle XXI, tot promovent el reconeixement i la difusió del llegat musical de Jordi Savall en els més de cinquanta anys que ha dedicat a la recerca, la investigació, la pedagogia, la interpretació i la difusió del patrimoni musical.
Promoció cultural de la Conca de Barberà i de tota la província de Tarragona
A més, el Festival Jordi Savall esdevé una oportunitat de promoció cultural i d’impuls econòmic i turístic per la província de Tarragona, especialment per a les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Camp de Tarragona. Compromès amb aquest territori, el festival vol potenciar i donar a conèixer el patrimoni cultural i natural d'aquesta regió amb una proposta d’excel·lència i de projecció internacional que té voluntat de continuïtat i la capacitat d’establir un eix cultural entre els diversos espais històrics de la zona vinculats a la ruta del Cister, com seran enguany el Reial Monestir de Santes Creus, la vil·la de Montblanc i el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet.
Un festival del patrimoni arquitectònic, històric i musical
La directora de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Sònia Hernández destaca que, “amb la voluntat de reprendre aquest important vincle entre el patrimoni monumental i musical, el Festival Jordi Savall torna a situar el Reial Monestir de Santes Creus com un dels referents entre els grans festivals musicals de Catalunya i allarga la seva mirada sobre les terres de la Ruta del Cister.”
Promoció de talent jove en l’àmbit de la Música Antiga
A més, el Festival Jordi Savall contribueix a la tasca de projecció de joves talents musicals i de propostes de gran qualitat i originalitat amb un repertori que abraça des de les músiques medievals fins a les peces del classicisme, i que inclou les músiques mediterrànies i orientals.
A més, es van escolar dues propostes de la trintena que es van presentat a la convocatòria artística que es va fer al març, que són Dichos Diábolos (13/08 12.00h) i Cantoría (15/08 12.00h). “Totes dues nascudes al si de l’ESMUC i que presentaran propostes vinculades a la música catalana del renaixement.” Santcliment també há remarcat “el compromís amb el territori a través de la contractació de proveïdors locals i de joves d’aquests municipis per l’execució del festival.”
El Festival Jordi Savall compta amb la col·laboració del Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament d’Aiguamúrcia, l’Ajuntament de Montblanc i la Fundació Banc de Sabadell. També compta amb un patrocini de les empreses Trias, SAS i UPRA.
No hay comentarios:
Publicar un comentario