viernes, 7 de abril de 2023

El cubà Luis Cojal ens presenta el disc "Céfiro"

Fidel a la seva marca Two Sounds, Luis Cojal torna als escenaris amb un nou àlbum: “Céfiro”. Un bell disc, experimental, diferent, ple de vida i color, una proposta personal emocionant que neix des de l'ànima. Cada cançó és un món ple de històries variades on els sentiments suren a l'aire i que es presenten amb un estil únic i creatiu.

Com el mateix artista ho descriu:

Céfiro, perquè la senzillesa del cotó té a veure amb la nuesa de la meva proposta musical: veu i contrabaix en un diàleg musical sense artefactes que explora diferents recursos tant tímbrics com sonors.

Céfiro, perquè els colors variats d'aquest cotó són com els diferents gèneres musicals que aquest CD inclou i, alhora, diferents sensibilitats i influències musicals. Una nova proposta musical que representa una evolució respecte als meus dos projectes anteriors, sense oblidar l'essència: dos sons, una mateixa veu.

Sobre Luis Cojal:

Neix a l'Havana, Cuba. S'inicia en la música des de molt primerenca edat, començant els seus estudis als anys 80 i graduant-se de Superior de Contrabaix a l'ISA (Universitat de les Arts de l'Havana), l'any 1994. Aquest mateix any és convidat pel Conservatori Professional de Música de Vila-seca, a Catalunya, a formar part del departament de corda com a professor de contrabaix, activitat que continua actualment.

Interessat en diversos estils musicals i sempre acompanyat del seu instrument, Luis Cojal va formar part durant més de 10 anys del prestigiós grup de música contemporània Barcelona 216, amb el qual va fer diverses gires de concerts per Europa. En l'actualitat la seva activitat professional va més enllà del Conservatori, ja que és convidat per diferents orquestres clàssiques per formar-ne part, participa habitualment en festivals com a contrabaixista, i imparteix master classes en centres especialitzats (París, Praga, Boulder-Colorado, etc).

L'any 2014 va treure el seu primer àlbum en solitari “Cant als Ancestres”, en què per primera vegada va unir la veu i el contrabaix, en aquest cas per cantar a les seves arrels afrocubanes. L'any 2015 va crear i va dirigir el grup Afará Ancestors Project juntament amb músics de Mali i Cuba, amb els quals va llançar l'àlbum “Ilé Mi” (2017, Slow Walk Music), un pont musical entre la música afrocubana i la música africana. El 2019 crea la seva pròpia marca, “Two Sounds”, una proposta musical encaminada a mostrar les possibilitats sonores que ofereix la mixtura de la veu amb el contrabaix, sense artificis. El projecte “Soundcapes of the Soul” va néixer aquell mateix any i s'hi mostraven tots els recursos tècnics i tímbrics tant de l'instrument com de la seva veu, alhora que es revelaven les influències rebudes: el jazz, la música popular cubana i afrocubana, la música clàssica, la música contemporània, la world music o la música devocional. L'any 2021 crea amb el director d'escena Carlos Murias el projecte musical “Diàspora”, un cant a la mare Àfrica a través del cant, el contrabaix i la percussió.

No hay comentarios:

Publicar un comentario