jueves, 20 de julio de 2023

Cinc concerts integraran la 11a edició de l’Humus Mediterrani

L’Humus consolida l’escenari de plaça Sant Domènec

Un total de cinc concerts integraran la programació de la l’11a edició de l’Humus Mediterrani, la secció off de Fira Mediterrània de Manresa que complementa l’oferta oficial amb les propostes més properes a l’arrel tradicional, iniciativa de l’espai de música i cultura D’Arrel. Els grups que han estat triats per formar part de la programació de l’Humus són Sa Lup, Sorguen, Verge de Sosa, Autèntics i Genuins i Trèvol. Enguany, la programació de l’Humus mantindrà la centralitat de la plaça Sant Domènec (la Plaça de la Fira) com a escenari dels tres concerts de divendres 6 d’octubre. Els altres dos concerts de la programació tindran lloc dissabte 7 d’octubre a l’Espai Òmnium.

L’humus és la capa de terra biològicament més viva i que alimenta les llavors d’on sorgeixen les arrels i les plantes. Aplicat a la música folk i d’arrel tradicional l’humus remet a les persones anònimes que han preservat o creat música i cançó tradicional, grups amateurs i escoles de música d’arrel tradicional dels Països Catalans.

Al llarg d’aquests 11 anys, hauran actuat a l’Humus més de 70 grups provinents majoritàriament de Catalunya, però amb presència també de les Illes, del País Valencià, la Catalunya Nord, Occitània i Itàlia. Després del seu pas per Manresa, molts dels grups participants han consolidat la seva posició professional. Algunes formacions posteriorment han participat a la secció oficial de la Fira, aconseguint, en alguns casos, projecció internacional.

Des de l’Humus s’ha vetllat també per la participació de grups locals, posant sempre l’exigència de qualitat en tots els grups seleccionats. Per la programació de l’Humus, a més de grups emergents, també hi han passat propostes emergents de músics ja més coneguts. L’Humus ha estat per tant un bon trampolí que molts artistes han aprofitat.

Els 11 anys de l’Humus han estat possibles gràcies a la col·laboració que sempre hi ha hagut entre l’equip de Fira Mediterrània i el de D’arrel, grup programador i finançador parcial de l’Humus, dins de Favets i Tremendos S.L., i també a la bona disposició d’Òmnium Cultural Bages Moianès, entitat que cedeix el seu local per fer-hi els concerts.

La programació de 2023

Sa Lup

Divendres 6 d’octubre · 21 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)

Dues guitarres, dues veus, percussió ibèrica i els vents d’una flauta. Sa Lup ens proposa un ball íntim que ens farà viatjar des de l’aire prim dels Andes fins a l’escalfor de la sorra d’una platja deserta.

Sorguen

Divendres 6 d’octubre · 22.15 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)

Aquesta proposta singular de música de creació pròpia, inspirada per melodies folk, incorpora unes bones estones d’experiment, espurnes d’improvisació, engrunes celtes i partícules de jazz. Aquest trio nascut a l’empara de la Trobada d’Acordionistes d’Arsèguel, beu de diferents estils, pren de totes les cultures i va traçant fils i creant un teixit propi on subjectar-hi els imaginaris col·lectius.

Verge de Sosa

Divendres 6 d’octubre · 23.30 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)

Va néixer el 2022 al Centre cultural l’Oliva del Canyet de Badalona, on son residents del cicle l’Oliva ball folk. Fan música ballable d’aire tradicional amb les influències dels estils que han format part del seu creixement musical, com ara el jazz. Van ser els guanyadors del concurs Robert Pellicer de ball folk 2023, celebrat a Girona.

Autèntics i Genuïns

Dissabte 7 d’octubre · 18 h ·  Espai Omnium

Aquest concert acosta la música tradicional catalana al jazz de Nova Orleans, per gaudir d'un concert autèntic i genuí. La posada en escena, la instrumentació i el ritme podrien indicar que som a Nova Orleans, però els temes del repertori són genuïnament catalans. Havaneres, sardanes, galops vuitcentistes i alguns tresors de la nostra cultura. (Danses de Castellterçol, Patum de Berga, Carnavals de Vilanova...), sense oblidar l'obra d'artistes com Peret, Llach i La Trinca, entre altres.

Trèvol

Dissabte 7 d’octubre · 20 h ·Espai Òmnium

Aquest és un grup sorgit de l’ESMUC el 2023 amb quatre integrants joves, que es crea  per l'amistat i per haver compartit les Colònies per a Joves Intèrprets Folk del Pirineu. El projecte Trèvol beu de la música folk i d'arrel, i d’altra banda, del jazz, el reggae o l'skà. I ho fa amb una barreja d'instruments tradicionals, com el flabiol o la gralla, o els teclats i sintetitzadors, que busquen una nova sonoritat combinant els estils que més els agraden i estimen.

No hay comentarios:

Publicar un comentario