La trompetista i cantant de jazz Alba Careta i el cantautor i productor Henrio s’uneixen en el tercer treball discogràfic de la col·lecció del Càntut. Cançons de tradició oral. El nou àlbum, que porta per títol "Udolç", explora les cançons de bressol, principalment recollides a l’arxiu del Càntut. Editat per Segell Microscopi i Bankrobber, el disc sortirà a la venda el 2 de novembre. L’espectacle s’estrenarà a la Fira Mediterrània de Manresa (5 d’octubre), al Festival Càntut a Cassà de la Selva (19 de novembre) i se’n podrà veure una preestrena al Festival MUMI (Músicas no Minho) 2023 a Galícia (22 de setembre).
El nou projecte discogràfic del Càntut segueix les passes dels seus predecessors: "Vega", de Paula Grande i Anna Ferrer (Bankrobber, 2020) i "Càntut", de Belda i Sanjosex (Bankrobber, 2016). En aquesta ocasió, Alba Careta i Henrio estiren el fil de la iniciativa Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons i la recerca duta a terme per part de l’alumnat de Cassà de la Selva el curs 2021-22. Durant aquell procés, els estudiants van recollir més d’un centenar de cançons de bressol de les diferents cultures presents al municipi. Partint d’aquest punt, i sota el nom "Udolç", els artistes emprenen un viatge oníric per diverses d’aquestes i altres cançons de bressol, principalment de les comarques gironines i recollides en l’arxiu del Càntut. La voluntat és recuperar les cançons utilitzades en els moments més tendres de la criança i que han passat de generació en generació amb l’objectiu de tranquil·litzar i adormir els infants.
El repertori consta de 12 cançons de bressol reinterpretades amb arranjaments delicats de collita pròpia i també de quatre poemes d’Enric Casasses recitats per ell mateix, ambientats en el món de la nit, del son i dels somnis. Tant el disc com l’espectacle en directe compta amb la producció i les guitarres de Santi Careta, que hi aporta un acompanyament musical i personal per actualitzar les melodies menys conegudes (que només es troben en el cançoner del Càntut) i també tonades que la majoria coneix com "El Noi de la Mare" o "Son son". A aquesta aliança, s’hi suma la direcció artística de l’espectacle de la companyia Hotel Iocandi, formada per Griselda Juncà i Tomeu Amer, Adrià Serrano al so i Irene Ferrer a les llums.
Les peces d’"Udolç" formen un conglomerat musical que realça el joc entre les veus d’Alba Careta i Henrio com a ingredient principal. Amb una instrumentació definida per guitarres acústiques, trompetes, carillons i efectes sonors experimentals diversos, tots els elements connecten, juguen i s’entrellacen en el repertori de manera hipnòtica i onírica. Mantenint una sonoritat natural i fent ús recurrent d’una gravadora de cinta analògica es fa referència a les primeres gravacions documentades en el cançoner en línia del Càntut.
L’àlbum ha estat enregistat a l’estudi de Santa Eugènia de Relat d’Avinyó per Adrià Serrano, produït per Santi Careta, mesclat per ells dos a l’estudi de Gravacions Silvestres i masteritzat amb Yves Roussel Mastering del juny a l’agost del 2023.
"Udolç", un títol amb matisos.
En una sola paraula es condensen diversos instants presents en el moment d’adormir els infants. Per una banda, la dolçor del lligam que es crea entre adults i infants, de l’amor que es transmet, del ritme bressolant, de les veus cantant a baixa intensitat per dir-se bona nit... I, per l’altra, també contempla aquella part menys tendra i melosa, en què la son i el cansament es fan presents en forma d’udols.
L’espectacle s’estrenarà el 5 d’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa, concert per al qual les entrades ja estan a la venda a www.firamediterrania.cat. També se n’oferirà una preestrena el 22 de setembre al Festival MUMI (Músicas no Minho) 2023 (Galícia) i, posteriorment, es podrà escoltar a Cassà de la Selva, al Festival Càntut, on ja es va poder sentir un tastet del projecte durant la passada edició. Aquest darrer concert tindrà lloc el 19 de novembre i pròximament se’n posaran a la venda les entrades.
El disc, que sortirà a la venda el 2 de novembre, s’ha pogut fer realitat gràcies a la producció de Diàspora Colab i Allau Management, i la coproducció del projecte Càntut. Cançons de tradició oral, la Fira Mediterrània de Manresa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Alba Careta i Henrio, dues veus que despunten.
Nascuda a Avinyó, Alba Careta és trompetista i cantant de jazz, Màster en Trompeta Jazz del prestigiós Conservatorium van Àmsterdam (Països Baixos) després d’haver passat pel Koninklijk Conservatorium de l’Haia i l’ESMuC de Barcelona. Recentment guardonada amb el Premi de Jove Talent del Jazz per l’AMJM (Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya) i el Premi al Talent Emergent dels Premis Alícia de l’Academia Catalana de la Música. Actualment presenta el tercer disc, "Teia", amb el seu projecte propi, Alba Careta Group, després de rebre el guardó com a millor disc de jazz als Premis Enderrock 2019 amb el seu primer treball, "Orígens", i d’una gran rebuda del seu segon àlbum, "Alades". També forma part de Rodrigo Laviña y su combo (Extraño Weys), Ulls Clucs (Auditori de Barcelona), OMAC (Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya), Alba Careta & Santi Careta Duo (Sons d’un País), i Las Albitas, entre d’altres. Ha actuat amb músics i formacions de renom internacional i ha tocat a reconegudes sales i festivals d’arreu d’Europa.
Per la seva banda, després de viure quatre anys a Liverpool i ser la veu de l’última gira de la pianista Clara Peya, el cantautor i productor Enric Verdaguer inicia projecte propi sota el nom artístic Henrio. Després de llançar un primer EP titulat "Help Me Understand", el gener de 2023 eleva l’aposta amb "Somewhere, Sometimes", el seu disc debut, amb el qual es troba actualment de gira. Anteriorment, al 2015, el cantautor havia publicat "Moonstruck" encara sota el nom d’Enric Verdaguer, amb el qual va realitzar una gira pels principals escenaris de Catalunya abans de fer un parèntesi i residir quatre anys a Anglaterra, on es va graduar en Songwriting and Production a la universitat fundada per Paul McCartney a Liverpool (LIPA).
El Càntut segueix sumant
Nascut l’any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent més gran de les comarques gironines, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral compta amb tres branques. El cançoner allotjat a www.cantut.cat és un arxiu amb més de 1.700 cançons en àudio i/o vídeo recollides per caçadors de cançons i cantades per persones grans de les comarques gironines. Uns enregistraments disponibles en línia, amb informacions de context, a més d’un miler de transcripcions a partitura.
La segona branca és el festival, del qual, se’n realitzarà la setena edició del 17 al 19 de novembre d’enguany a Cassà de la Selva (Gironès). Un esdeveniment per fer viure el repertori de tradició oral amb concerts, xerrades, tallers i moments per cantar en comunitat.
Pel que fa a les produccions pròpies, són propostes que vinculen la tradició amb l’actualitat i entre les quals es troben aquest disc d’Alba Careta i Henrio; el Canti, vesprada de cançó tradicional; l’Hostal Càntut, àpats per cantar, com els que tindran lloc entre el 6 i el 8 d’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa; el curs de percussió corporal Santi Serratosa i Càntut, del qual se n’ha programat una nova edició per aquesta tardor a Cassà de la Selva, i els discos "Vega" de Paula Grande i Anna Ferrer, i "Càntut", de Belda & Sanjosex, entre d’altres. L’any 2022, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel CoNCA, amb un dels Premis Alícia de l’Acadèmia de la Música.
No hay comentarios:
Publicar un comentario