domingo, 3 de diciembre de 2023

Els mallorquins Toc de Crida treuen disc amb nom homònim

"Toc de Crida" és fresc i alegre de Toc de Crida, una mescla entre la tradició i la modernitat musical. 

Partint de les arrels instrumentals i melòdiques de Mallorca, es construeix una proposta musical original, sense additius, amb molta força i ritme. Entenen la música tradicional com un verdader pont entre cultures germanes, i han volgut integrar aquest mestissatge a la seva música. Per això, en aquest disc hi trobareu sons del nord d'Àfrica, del País Valencià, de Catalunya, d’Euskal Herria, d'Itàlia, de Brasil, de la Mediterrània Oriental o del nord d'Europa.

Els objectius del grup són conservar, interpretar, divulgar i modernitzar els instruments de la colla de xeremiers, el flabiol i tamborí, i les xeremies. A través d’aquest projecte, idea de Pau Mas, aspiren a interpretar i reinterpretar aquells sons que ens han fet arribar les generacions anteriors amb mestres com Josep Antoni Rubio, Josep Rotger, Miquel Tugores i Tomàs Salom. No obstant això, també abracen la modernització com a element clau del seu compromís amb aquests instruments. 

Cerquen noves maneres de fusionar els sons tradicionals amb altres ritmes i harmonies. Partint d’aquesta visió, totes les cançons es nodreixen de cada un dels diferents estils i gusts que conformen el grup, que s’integren perfectament a les idees i composicions de Pau Mas.

Toc de Crida són:

- Pau Mas Salom: flabiol i tamborí, flautes, grall i bateria.

- Sara Mingolla Ramis: acordió i percussions.

- Benjamí Salom Miró: violí i guitarró.

- Miquel Amengual Perales: bateria i percussions.

- Pablo Alegría Calmaestra: guitarra elèctrica i acústica.

- Joan Vázquez Amer: baix elèctric.


Col·laboracions:

Josep Rotger Martínez (xeremies i idea original del tema) i Manu Sabaté (gralla i tenora) a "Pep Pinxo".

Àngela Guerrero Calabuig (pandero quadrat i pandero) a "Cossieres".

Toni Pastor Garcia (llaüt) a "Jota de Son Pujol".

Josep Rotger Martínez (xeremies i grall), Josep Antoni Rubio Estades (flabiol) i Miquel Tugores a "O’Claudid".

 “Monara” (xeremies), Tomàs Salom Rossinyol (flabiol).


Crèdits tècnics:

Enregistrat, mesclat i masteritzat als estudis Swing per Toni Pastor Garcia i Pere Estelrich Alzamora.

Composició: Pau Mas Salom.

Arranjaments: Toc de Crida.

Tècnics de directes: Tomeu Nicolau “Llegat” i Carles Seguí.

Il·lustracions: Tònia Bauçà.

Disseny gràfic i maquetació: Joan Garau.

Fotografies: Jaume Darder.

Aquest projecte es una realitat gràcies a la campanya de micromecenatge realitzada a través de www.totsuma.cat


Pau Mas Salom (Palma, 1990)

Músic polifacètic dins la música tradicional i moderna. Els seus instruments són les xeremies, bateria, flauta travessera, guitarró i flabiol i tambor. Ha après dels xeremiers Josep Rotger, Pep Toni Rubio (Xeremiers de Sa Calatrava); Tomàs Salom i Miquel Tugores (Xeremiers des Pla). Estudià flauta travessera a l’Acadèmia Renaixement i bateria a Factoria de So dins el programa de l’Aula de Música Moderna i Jazz del Conservatori Liceu. Toca amb diversos grups on integra els instruments tradicionals amb altres de caràcter més modern. Ha actuat arreu del món, així com a les principals festivitats i esdeveniments musicals de Mallorca. Amb el grup Taverners van rebre el Premi Pau Casesnoves de l’Obra Cultural d’Inca i el Premi Bartomeu Rosselló Porcel de L’Obra Cultural Balear. Són diversos els discs en els quals ha participat: "Broots Reggae d’arrel", "Txango Tribu", "Bolles de foc", "Bolets sagrats", "Agermanats", "Vintaix" i "Colaix" amb el cantautor Tomeu Quetgles; "Així fent escola" de l’Escola de Música i Danses de Mallorca. A més enregistra cançons en treballs discogràfics amb grups com Ebri Knight, Posidònia Folk o Meritxell Gené, tots premiats per la crítica musical Vers Endins.

Sara Mingolla Ramis (Palma, 1994)

Pianista i acordionista. Inicia els seus estudis amb Ramón Ramis, pianista mallorquí, d'entre d'altres, el ballet d’Antonio Gades. També estudia harmonia i música moderna amb Jorge Vera. Forma part de Rumba Katxai. Ha compost música per a ràdio i televisió així com espectacles teatrals com "Les Maleïdes" o "Midsummer".

Benjamí Salom Miró (Palma, 1999) 

Músic amb els estudis professionals de música del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca que actualment es dedica fonamentalment a la música tradicional. Els instruments que toca són el violí, guitarró i flabiol i tambor. Part del seu aprenentatge es deu a la convivència amb els xeremiers Josep Rotger, Pep Toni Rubio, Tomàs Salom, Miquel Tugores. També forma part de diverses formacions com l’Escola de Música i Danses de Mallorca o Grollers de sa Factoria i ha participat en altres projectes artístics dins el món de la música clàssica o teatre com “Les Maleïdes”. Va ser seleccionat dins el projecte de Residència musical organitzat per l’Ajuntament de Palma el 2022. 

Miquel Amengual Perales (Palma 1998) 

Comença els seus estudis de percussió afrocubana i brasilera de manera autodidàctica l'any 2012. Actualment, continua formant-se en percussió d'arrel afro. Ha estudiat amb mestres com Teo Salvà, Carlo Seminara, Mestre Memeu o Cra Rosa entre d'altres. Forma part del grup Xanguito i imparteix classes de percussió i bateria a Es Gremi, i de batucada a diferents pobles de Mallorca.

Pablo Alegria Calmaestra (Palma, 1994)

Cantant i guitarrista. Inicia els seus estudis musicals a l'escola de música Santa Mònica (piano, llenguatge musical i cant coral). Després comença a estudiar guitarra amb en Toni Pastor fins a continuar els estudis de manera autodidàctica. Ha participat en diversos musicals com "Grease" o "Hoy No Me Puedo Levantar" entre d’altres i com a cantant coral dins l'orquestra barroca Ars Musicae. A banda de Toc de Crida, combina el seu projecte personal amb el grup Cabot.

Joan Vázquez Amer (Palma, 1993) 

Músic professional autodidacta que es dedica a tocar el baix elèctric amb múltiples formacions de diversos i plurals estils de música. Amb tretze anys començà amb la guitarra, i mig any després va descobrir el que seria el seu instrument principal, el baix. Islanders fou el seu primer grup, i a partir d'allà es va anar sumant a molts projectes per tal de progressar i poder viure de la música. Més endavant, va conèixer Hugo Sócrate que li va ensenyar improvisació, i sobre Latin, Funk, Blues, etc. També va rebre classes particulars de Raúl Martínez (Carburo) durant dos anys. Actualment, també toca amb Islanders, Papa Funk, Paco Martín, Yola's Slaves, etc. i ha col·laborat amb Victor Uris o Maria Vermella, entre d'altres.



No hay comentarios:

Publicar un comentario