domingo, 8 de diciembre de 2024

CARMELA PRESENTA EL DISC "VINDE TODAS"

"Vinde todas" és el primer àlbum de Carmela, el projecte de música de tradició oral de l'artista gallega Carme López.

Aquest treball s'assenta sobre dos pilars fonamentals, la perspectiva de gènere i la investigació etnogràfica, els que prenen com a eix principal les informants, aquelles dones que aporten músiques i informacions al voltant de la tradició oral. Cadascuna de les cançons porta el nom de les dones de referència en el procés d'aprenentatge de les melodies, a més d'iniciar i tancar el disc el seu enregistrament de camp respectiu, les que reflecteixen el procés d'investigació etnomusicològica.

Els arranjaments musicals prenen com a base qüestions com els usos i funcions de la música o les tècniques interpretatives de les pròpies informants, anant per tant més enllà de la creació estètica. També apareixen al disc diversos gèneres musicals, cosa que proposa un repertori que no només es basa en els ritmes ballables. Les sonoritats de l'àlbum combinen les pròpies de la tradició amb altres de vinculades amb les tendències o recursos més actuals, assenyalant un altre dels conceptes essencials del projecte, l'adaptabilitat i flexibilitat de la tradició.

En definitiva, “Vinde todas” mostra la realitat efervescent de la música tradicional a Galícia, recollint la confluència del passat i l'actualitat a través d'un propòsit clar de visibilització de la figura de les informants com a referents fonamentals per a la creació actual.


Crèdits tècnics:

Música (arranjaments i gravació): Carme López i Lucas Martínez.

Producció: Carme López i Arturo Vaquero.

Gravació i màster: Arturo Vaquero a Estudios Abrigueiro.

Disseny i fotografia: Eva Pombo.


Carmela

Carme López Fernández (O Incio, 1992) és intèrpret, professora i investigadora de la música de tradició oral gallega.

En l'àmbit de la interpretació, ha format part de diferents grups vinculats a la música tradicional i actualment, a més del projecte Carmela, forma part de la secció de cant de l'OFG Sondeseu. A més, al març va publicar el seu disc debut "Quintela", música experimental amb gaita gallega.

Pel que fa a la formació, té un Grau en Educació Primària amb especialitat en música (USC), un Títol Superior en Instruments de Música Tradicional i Popular de Galícia (CSM de Vigo), un Màster en interpretació i recerca musical en l'especialitat d'investigació (VIU) i és doctora per la UDC amb la tesi "Recopilació, anàlisi i ús didàctic del repertori vocal acompanyat de percussió a mà com a part del patrimoni immaterial gallec. Estudi d'un cas representatiu”, a partir del repertori vocal acompanyat de percussió manual de Liñares (Avión - Ourense). D'altra banda, té formació complementària en àmbits no reglats en relació a diversos àmbits de la música tradicional (gaita, requinta, cant popular, etc.).

Ha treballat com a mestra d'Educació Primària especialitzada en música i com a mestra en diferents entitats relacionades amb la música tradicional, entre les quals destaca la plaça de professora de cant popular a E-trad (Vigo) i, actualment, és mestra a la Àrea d'Educació Musical de la Facultat de CC. d'Educació (USC).

Respecte al treball de recerca, el seu enfocament principal se centra en la música de tradició oral i la seva relació amb l'etnomusicologia i l'educació, principalment, vinculada tant amb àmbits acadèmics com divulgatius.

No hay comentarios:

Publicar un comentario