sábado, 30 de agosto de 2014

Entrevistem a Guillem Roma


1. Com et vas iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?
Crec que tinc tres inicis en el món de la música.
El primer és a la sang. El meu avi Joan és fan del Jazz, dels boleros i els passos dobles, la meva àvia Antònia llegeix i interpreta partitures al piano i a casa des dels Dire Straits que em posaven per  adormir-me de petit fins les cantades al cotxe amb la meva germana per no marejar-nos, sempre hem crescut amb música!
El segon incici és al 6 anys quan començo a estudiar música clàssica, un cami que em porta fins al grau mig de piano, i també saxo i música moderna!
I el tercer inici és el 2007 amb el meu primer disc “Secret Place” (Afònix 2007). A partir d’allà el fet de fer cançons, composar i cantar s’ha convertit amb una necessitat vital, creativa i professional!

2. Com es crear el projecte “Guillem Roma & the camping band”? Com ha anat evolucionant al llarg del temps?
Després de passar mig any a Cuba i tres anys a Mèxic torno a Catalunya amb ganes de ficar-me en serio amb la música! És quan gravo el disc “Oxitocina” amb el que començo a involucrar diferents músics perquè gravin els instruments de les meves cançons! I així neix la Camping Band Orchestra que en realitat és una manera de definir els músics que m’acompanyen als concerts i als discos. Una formació que porta el canvi en el seu ADN i que muta i es transforma en cada ocasió, de tres a vuit músics, per donar vida a les cançons i espontaneitat i frescura als concerts!

3. Quins mitjans, col.laboradors has tingut per gravar i promociar els teus discs?
El concepte de “música indie” ha canviat molt però si pensem amb música independent, al marge de les discogràfiques, productores etc... aquest seria el nostra cas! Ja que tot el projecte, des de la creació i producció músical, l’edició i distribució, fins al management i la comunicació fins ara ha estat totalment autogestionat! Això ha fet que tot tingui el segell d’autor que dona peculiaritat al que fem però també que som on som gràcies a molta feina invisible i a la col.laboració d’amics, d’un públic que ha anat creixent mica en mica i dels mitjans que poc a poc ens van coneixent i compartint la nostra música!

4. Com et veus dintre del panorama de la música catalana? 
Estic molt content de com el projecte es va consolidant dins al panorama de la música amb bones critiques, concerts i un públic cada cop més ampli. No és un producte de boom, ni de omplir moltes places en un estiu, la meva música és dificil d’encaixar-la en diferents etiquetes però mica en mica la gent es va fent seves les cançons i comencen a conèixer el món que hi ha al darrera! Això és molt important per mi i més en un moment en què hi ha molta producció musical, de molts estils i gustos diferents i de qualitat! Per això és maco veure com la gent abraça el que fem i desperta interess en escenàris cada cop mes importants, com alguns on hem tocat aquest any, als jardins del teatre Grec, o ara que estarem al MMVV!

5. Com definiries la teva música?
És música que surt de dins, d’un univers personal que li dona originalitat però a l'hora és una música que viatge lluny, que ens transporta per sons que es mouen en terreny de frontera i paissatges màgics! Posar etiquetes costa molt, especialment amb la meva música ja que una de les seves característiques és la barreja de influències que conviuen en aquest paraigues de la cançó i aquestes lletres que desprenen energia crítica i optimista. Podriem dir folk, pop, world music, cantautor, música tradicional, balcànic, ranchera... ?

6. Com us plantegeu la nova gira o el que queda de l’any? 
Estem amb un moment especial ja que l’estrena del nou disc “Nòmades” ha anat molt be amb molts bons concerts! La gent te ganes de sentir-nos en directe i venen coses maques! Aquest any estarem amb el disc nou al Mercat de Música Viva de Vic i serà una oportunitat que a partir d’allà ens pugui coneixer gent nova! Així que tenim ganes de viatjar una mica més amb aquests Nòmades!

9. Quin ha sigut el teu millor concert com a músic i espectador? 
Evidentment son varis... però com a espectador recordo un concert en una plaça al centre del Districte Federal, a Mèxic. Hi havia els nuvols baixos amançants de pluja, la orquestra sinfònca de Oxaca acompanyany la banda de gitanos, Goran Bregovic, de blanc, al mig, i una barreja de públic curiós que saltava al ritme balcànic mentre hi havia un terratremol en aquells moments!! Apocalíptic! Aquell dia vam fer una entrevista amb en Goran al Backstage!!
Com a músic recordo una nit amb la Camping Band Orchestra en els concerts de la lluna i el barret de l’esquirol! Un concert on la gent donava la voluntat, al jardi i a la llum de la lluna, amb més de 500 persones i una atmosfera màgica! Va ser un concert tant especial que encara avui, i daixò ja fa dos anys, em trobo gent que me’n parla!  

10. Quines són les teves influencies musicals? 
Faré una petita llista dels referents més inmediats: Calle 13, Rufus Wainwright, Lila Downs, Adrew Bird, Jorge Drexler, Joan Colomo, Goran Bregovic, Philip Glass, Kevin Johansen, Manel, Penguin Cafe Orchestra...

11. Quina es la teva última descoberta musical emergent? 
La última descoberta “The Cat Empire” i emergent i d’aqui “Sonora Mandanga”

12. Un lloc on t’agradaria tocar?
Hi ha alguns festivals aquí que programen artistes que m’agraden molt, com el Cruïlla o el Vida, així que és un somni compartir cartell amb alguns dels meus referents. I també seria guai poder fer honor al nom del disc “Nòmades” i viatjar tocant aquestes cançons i altres que vindrán!

13. Que aconsellaries a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
Primer de tot fer el que et surt i tens ganes de fer, no passa res si no encaixa amb el que es porta. I segon disfrutar-ho sense tenir pressa ni pressions! A partir d’aquí molta feina, moltes hores, pocs diners, fer les coses ben fetes i molts premis que no tenen preu!

14. Què és el que us  apassiona de la música?
La força terapèutica i mística que te! A nivell personal per cadascú, tant si l’escoltes, la balles, la cantes com, sobretot per mi, quan la fas! Però també a nivell social ens ajuda amb tantes coses i moltes mes que no en som conscients! Llàstima que la societat en la que vivim no li dona la importància que es mereix!

15. També balles lindy hop (música swing) creus que això influeix en la música que fas?
Directament no hi ha una influència però si que el “bouncing” està bastant present en les meves cançons! No son per ballar lindy (amb algunes es pot) però l’element del ball i és molt present!! Música i moviment son dues cares de la mateixa moneda!

El dia 20 de setembre persentarán "Nòmades" al Mercat de Música Viva de Vic, no us ho perdeu!!!

Podeu veure els videoclips de "Nòmades" a: https://www.youtube.com/playlist?list=PLQVn_F9usnlx55VLvza68OBQ9FLfvs2NX




No hay comentarios:

Publicar un comentario