lunes, 29 de febrero de 2016

Entrevistem a LeonManso

Ha arribat el Profeta, sota la forma d'un lleó.
Us presentem un nou déu amb barca, sant de l'harmònica, apòstol de la playstation, conegut amb el nom de Leonmanso. Obre la tanca d'aquest segon disc Jardins de brutes basses (Velomar Records, 2014) i deixa't perdre dins el laberint d'animals i familiars, trens de dibuixos, festes a casa, personatges perduts pels carrers de Ciutadella, hotels, absenta, caramels i flors!
Al seu primer concert, en Llure Marquès, tímid però decidit, va sortir a l'escenari amb una capsa de cartró al cap on havia dibuixat uns ulls i una boca. Tenia pànic escènic. Passats els nervis de la primera cançó, es va treure la capsa i va saludar els amics. La por havia desaparegut. Des d'aquell dia, cada cosa que fa Leonmanso és diferent de tot el que ha fet fins aleshores. Aquest Daniel Johnston balear composa un tema i publica tres vídeos al dia... el seu moix“Fort de cafè”ja s'ha convertit en un heroi local a youtube!
Leonmanso és el diamant en brut de l'illa menor. És el músic que convidaries a la teva festa d'aniversari, a l'hora de fer el dinar o al moment d'anar a dormir perquè et composés una cançó per a l'ocasió. Leonmanso canta a tot i per a tothom. Per açò, a vegades sembla que el món sigui com les seves cançons i no al revés. Ja s'intuïa en el seu debut, Rinosaure (Blau- Discmedi, 2010), i es confirma ara amb el nou disc Jardins de brutes basses. Dins la seva música tot s'hi val amb l'única condició de ser fidel a un mateix, sense tapalls ni cortines de fum.
L'univers personal de Leonmanso, compost d'anècdotes màgiques, vivències íntimes i pensaments universals, ens és regalat amb paper de colors en aquest segon treball. Hi conviuen històries de to autobiogràfic (Com ells, Sa mamà cuida ses flors o Com tronc corrent avall) amb escapades al món dels somnis (Es tren o aquest hit que és Darrer intent) i fins i tot dels malsons (Es vell malalt). Pel que fa a la sonoritat: pocs elements però ben cuinats, folk sec amb reminiscències de la seva adolescència grunge i alguna gota de tradició menorquina (Joan Fandango).
Jardins de brutes basses està enregistrat i produït pel seu amic–i antic rival de partides al Spectrum- Quim Torres (Delên) en una casa de camp menorquina, a foc lent i amb bons aliments, amics, animalons i família. I suposa el primer treball editat per un nou segell també de l'illa, Velomar Records, acabat de néixer però on ja bullen moltes més idees i projectes.
Leonmanso és el personatge més local i més universal que ha parit mai Menorca. I si te'l trobes pel carrer i el saludes, potser en farà una cançó. O potser ja l'havia escrita i et sorprendràs en trobar-la, per sorpresa, quan Jardins de brutes basses comenci a sonar a casa teva.


1. Com us vau iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació? 
Composant dins la meva habitació molts anys, va arribar el dia en que un bon amic i músic em va animar a actuar en directe a un dels seus concerts.
 La meva motivació sempre ha sigut compartir la meva música amb la gent. La música es una part molt important de la meva vida, i humilment m’agrada pensar que puc fer que també ho sigui per qui m’escolti.

2. Com es crear el projecte “Leonmanso”? D’on surt aquest nom? Qui formeu aquest grup i quins grups havíeu tingut anteriorment? Com ha anat evolucionant al llarg del temps?
Leonmanso es va crear el dia que vaig pujar la meva primera cançó: “Valent Salvatge” a Youtube, alla per el 2006. El nom surt de l´associació de les paraules “leon” i “manso”, té a veure amb el meu estil músical, que pot passar de la tendresa  a la rabia salvatge en questió de segons.
Leonmanso ha sigut el meu únic grup. El composen tots aquells que acaben formant part dels meus projectes. Ja son uns quants els músics i colaboradors en els aspectes gràfics i visuals, els que han contribuÏt a ser el que soc.
Poc a poc he pogut anar ampliant el meu públic, tocant per Catalunya, Valencia i les Illes Balears. Sincerament sempre he tingut la sensació d’avançar, tot i que amb un pas lent i ple d’interrogants quasi diaris. Però em sent afortunat per poder tocar i que sempre hi hagi al menys una persona escoltant.

3. Quins mitjans, col.laboradors heu tingut per gravar el vostre disc?
Tot molt  cassolà i amb els mitjans justos per enregistrar d’una manera simple però honesta amb les orelles de qui escolti el disc. Han colaborat amics i músics de tota la vida. Sense ells no hauria arribat a fer el que ha acabat resultant un disc, que penso es pot escoltar de principi a fi... amb un poc de paciencia, això si. Com una pel-lícula d’autor taiwanesa :)
En Quim Torres, del grup Delên. Ha sigut sense cap dubte el 50% d’aquest disc... o més.

4. Com us he promocionat com a grup?
Més o menys com fa tothom. Molts de concerts, Videoclips, cridant per les xarxes socials... i sobretot confiant amb el poder de la música en un món de possibles i estimats seguidors.

5. Com us veieu  dintre del panorama de la música catalana? I a la vostra zona com veieu el panorama? 
Molt bé, sempre que he tingut l’oportunitat de tocar a Catalunya, Valencia, Palma... El feedback ha sigut molt bo.
Es podria dir que em sento estimat i valorat dins l’escena musical catalana. Sincerament, quan després d’un concert algú que no et coneix et diu: - M’ha agradat molt. O es per pena, o és veritat.
A la nostra zona, ara mateix sento que falten propostes. M’encantaria una Illa folrada de bandes amb temes propis!!

6. Com definiríeu la vostra música?
Sis cordes+ una veu+ ?= Leonmanso

7. Com us plantegeu els propers concerts? On us podrem veure? 
Un darrera l’altre :) i molt animat!!
Aquesta és l’agenda:
02 MAR Espai Mallorca (Barcelona)
04 MAR L'antifestival, sala l'Alternativa (La Bisbal d'Empordà)
LEONMANSO (+ MAD'ZELLE I RAN RAN RAN) 23:00
05 MAR Festival de butxaca ELMINI d'Olot. 17:30
06 MAR MENORkids Recinte Firal de Es Mercadal 13:00

8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador? 
Com a músic son dos. La meva primera actuació en públic i el concert de presentació del meu segon disc.
Com espectador, sense dubtes en Tom Waits al Parc del Forum de Barcelona.

9. Quines són les vostres influencies musicals? 
Pearl Jam, Neil Young, Tom Petty, Tom Waits, Bob Dylan, Ben Harper, T-Bone Burnett, Amy Winehouse, N.W.A, Rage against the machine, Steve Earle...

10. Quina es la teva última descoberta musical emergent?
Mmmmmm m’encanten i son els seus primers discos: Courtney Barnett i Chris Stapleton

11. Un lloc on us agradaria tocar?
Qualsevol lloc amb n’Eddie Vedder entre el públic.

12. Que aconsellaries a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
Que no deixin de cercar el seu final real, abans de temps.

13. Què és el que us  apassiona de la música?
Que sempre hi es quan la necessites

No hay comentarios:

Publicar un comentario