viernes, 31 de agosto de 2018

Les propostes del 21a Fira Mediterrània



Divuit noves propostes completen el programa artístic de la 21a Fira Mediterrània de Manresa

Malen, espectacle de dansa dedicat al llegat ancestral maputxe i protagonitzat per setze dones entre 9 i 70 anys tancarà el cicle “Rituals”, leitmotiv d’enguany

El Focus Illes Balears portarà a la Fira una mostra de la cultura popular de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera amb la presència destacada d’un espectacle eqüestre menorquí

Cabaret 13, una actualització de l’esperit burlesc del Paral·lel de principis del s. XX tindrà lloc al saló modernista de la Casa Torrents (La Buresa)

El guitarrista Pau Figueres i la Cobla Catalana dels Sons Essencials estrenaran les seves darreres propostes musicals en el marc de la Fira

Katakrak s’afegeix a la programació familiar amb una instal·lació d’enginys mecànics fets amb materials reciclats a la Plaça Major 

La Mostra de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central torna a formar part de la programació off de la Fira amb la participació de cinc grups
  
 Divuit noves propostes s’incorporen a la programació de la 21a Fira Mediterrània de Manresa que se celebrarà del 4 al 7 d’octubre. Amb la presentació d’aquests nous espectacles respecte al darrer avançament del mes de juliol, es completa la totalitat de la programació artística d’enguany. Entre les incorporacions destaquen el Focus dedicat a la cultura popular de les Illes Balears i l’espectacle del coreògraf xilè Ricardo Curaqueo Malen, (el llegat ancestral maputxe), una commovedora proposta de dansa protagonitzada per setze dones entre 9 i 70 anys i vinculada al fil conductor d’aquest any, els rituals.
  
Focus Illes Balears
Fira Mediterrània dedicarà el Focus d’enguany a les Illes Balears, amb una mostra representativa dels tresors que amaga la cultura popular de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Aquest és el quart any consecutiu que la Fira dedica un espai al patrimoni immaterial d’una ciutat o zona geogràfica amb l’objectiu d’acostar-la al seu públic. La presència més espectacular del Focus serà la de quatre cavalls de raça menorquina del centre Eqüestre Equimar, que oferiran Aires de Menorca, una exhibició de doma, tradició molt present a la cultura popular de l’illa.

 A la mostra balear, també hi haurà presència de foc, un element molt arrelat a les festes populars de tota la Mediterrània. La Federació de Dimonis, Diables i Bèsties del Foc de les Illes Balears, que treballa per promoure i defensar aquest àmbit cultural, portarà a Manresa una representació de les principals colles de diables i dimonis, per fer dues cercaviles (una de nocturna –amb pirotècnia-, i l’altra de lluïment).

 La música la posaran els Xeremiers de Sacalatrava i els Xeremiers des Pla, dos duets que fa 30 anys que amenitzen les festes tradicionals i populars de la majoria dels pobles mallorquins, i que a Manresa actuaran al costat d’en Pau i en Càndid, dos joves músics que han seguit l’escola dels músics veterans.

 La Federació de colles de ball i cultura popular d’Eivissa i Formentera oferiran una exhibició de ball pagès, un conjunt de danses tradicionals molt antigues de les Illes, que comptaran amb acompanyament de tambor, flauta, espasí i castanyoles.
  
El llegat ancestral maputxe en llenguatge contemporani
Una altre de les incorporacions destacades al programa de la Fira és la de l’espectacle Malen (el llegat ancestral maputxe), una proposta de dansa contemporània signada per Ricardo Curaqueo, en què el coreògraf xilè porta al present el llegat ancestral del seu poble. Malen (nena en la llengua dels maputxes de Xile i Argentina) posarà sobre l’escenari de la Sala Petita del Kursaal (diumenge 7 d’octubre) a setze dones d’entre 9 i 70 anys, en un espectacle commovedor sobre els rituals, la terra i la feminitat. Malen tanca la llista de propostes de la programació de la Fira emmarcades amb el fil conductor d’aquest any, els rituals com a font d’inspiració artística.
  
Darreres incorporacions en l’àmbit de les arts escèniques
Una altra de les novetats al programa de la Fira en el marc de les arts escèniques és Cabaret 13, una proposta del també coreògraf Roberto G. Alonso, que amb molt sentit de l’humor i les dosis justes de nostàlgia i erotisme porta al present l’esperit burlesc de les sessions del Paral·lel que van marcar època a principis del segle XX. La proposta tindrà lloc en un espai molt especial: el saló modernista de la Casa Torrents (La Buresa), propietat de la família Santasusana.
D’altra banda, i molt adreçat al públic infantil, els Katakrak instal·laran a la plaça Major els seus Enginys eko.poètiks, un espai lúdic i participatiu, ple d’artefactes mecànics creats seguint els eixos principals de la seva activitat (creativitat, reciclatge i jocs), i complementats amb electrònica, energies renovables i una mica de poesia.
L’oferta d’arts escèniques es completa amb la Mostra de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central, l’off organitzat per la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya, i que ocuparà durant els dies 6 i 7 d’octubre la Sala Els Carlins. Enguany hi participaran cinc crups: l’ACR-Associació Cultural Recreativa de Fals, amb El principi d’Arquímedes; l’Agrupació Teatral i Cultural de Castellbell i El Vilar, amb Embolics a l’oficina; el Grup de Teatre Paranys, de Sant Joan de Vilatorrada, amb La cançó de les mentides; el Grup de Teatre Qollunaka, de Terrassa, amb el clàssic Qui té por de Virgínia Wolk?, i el Grup Escènic de Navàs, amb El pare.
  
Novetats en l’àmbit musical
Pel que fa a la programació de músiques del món i folk, la Fira incorpora dues propostes incloses al Circuit Folc que seran estrena absoluta. Per una banda, el guitarrista Pau Figueres, acompanyant habitual de grans artistes com Mayte Martin, Eliseo Parra o Judit Neddermann, estrenarà divendres 5 d’octubre a El Sielu el seu darrer treball discogràfic, Nada nuevo bajo el sol, farcit de sons que beuen del flamenc, el jazz, la clàssica i el folk. I de l’altre, la Cobla Catalana dels Sons Essencials, encapçalada per Marcel Casellas, i que presentarà dissabte 6 d’octubre a la Taverna Cervesa Guineu Si són flors, floriran, un repertori de nova creació que parteix de ritmes mediterranis per explorar noves maneres d’expressar sensacions quotidianes mitjançant la rumba, la sardana, la jota, el ball pla, etc.
Finalment, als showcases de la Llotja Professional s’incorporen l’Orquestrina Trama, formació integrada per joves vinculats a la música i la cultura dels Pirineu, que presentarà el seu darrer treball discogràfic Hèsta; la cobla esbojarrada Biflats, amb la seva proposta trepidant Catalan fanfare!; els andalusos Banda Morisca, un combo que combina el llegat andalusí, el flamenc, la Mediterrània i una forta influència del rock andalús, i el trio de polifonia femenina occitana Cocanha, que a banda d’actuar en el marc de la Nit de Ball Folk, també oferirà una petita píndola musical a la Llotja Professional.

Us deixem amb video de l'any passat:

No hay comentarios:

Publicar un comentario