viernes, 18 de enero de 2019

Lildami i el seu revulsiu i enèrgic disc "Flors mentre visqui"


LILDAMI és el pseudónim de Damià Rodríguez, un dels cantants de rap trap en català de referència des de 2015, que destaca per un missatge positiu que trenca amb els estereotips de l'estil. Llicenciat en enginyeria de disseny industrial, a aquest coco creatiu li brollen lletres inteligents, punyents i iròniques d'altissima destressa, que acompanya dels millors beats. Un talent que va fer-lo arribar fins a la semifinal del concurs Sona9 de l'any 2017.
L'avalen com un dels puntals de la música urbana de Catalunya amb 2'4M visualitzacions al seu canal de YouTube i més de 30K seguidors, fet pel qual ha deixat la seva feina d'enginyer en disseny industrial a la Seat on feia tasques de desenvolupament tècnic i 3D, i ha decidit fer volar el seu talent "imparabla" en el món de la música.
Desprès de quatre anys pujant autoeditada al seu compte de YouTube, aquest passat 11 de gener presenta "Flors mentre visqui" (Halley Records, 2018), el seu primer àlbum d'estudi. El disc, que serà una obra cabdal per entendre la música urbana catalana actual, està produït per Sr.Chen (Bearoid, Toteking, Elphomega o Tremendo), compta amb la veu de la cantant Emocional Goku que l'acompanya en directe, i amb les col.laboracions de luxe com Oques Grasses, Dorian, Suu, Kid Pi de 31Fam, Pau Lobo de la Sra Tomasa i la complicitat de Manel.
"Flors mentre visqui" (Halley Records, 2018) és una col.lecció enorme de cançons sorprenents, fresques, irreverents i enganxoses que tornen a situar a LILDAMI com un puntual de l'exitosa escena de la música urbana. El disc l'ordre un dels seus himnes més contundents, "Pau Gasol", que parteix d'una base de trap, dancehalli reggaeton per parlar de nostàñgia. Versos durs i ràpids juntament amb una tornada molt melòdica de Sr.Chen. A continuació apareixen la romàntica declaració d'amor "Sempre és estiu" amb un ritme clàssic influenciat per un so espacial funk i soul, i la vitalista "Tu també moriràs", una base tradicional de rap amb una declaració nihilista que incita als oients a viure la vida amb intensitat. Només em tenim una i cal viure-la al màxim. El Dami més egòlatra no arriba fins a "Inmortal", on trobem una cançó oberta  i plena de barres (frases) disparades sense parar. Trap pur. Egotrip pur. El sentit de l'humor aflora a "Nach", que compta amb una lletra plena d'ironia i la provocació típiques del trap, amb la veu múrria d'Emocional Goku i la col.laboració de Kid Pi, dels 31Fam. Tots junts regalen una al.legoria a totes les ximpleries que arribem a fer els humans per conquerir el cor de la persona que ens agrada. Seguidament hi trobem "Noi de l'espai", un dels arguments més rotunds de "Flors mentre visqui", que protegonitza Dami acompanyat de la seva amiga, la cantant Suu. Aquesta cançó torna a girar el voltant del romanticisme i la nostàlgia. Un homenatge tant a David Bowie com a Armageddon que parla d'un home atrapat que es sacrifica per salvar la humanitat.
Dami  bandarra i murri torna a "Pussy Song", on hi tracta la tamàtica més picarona, poc habitual del gènere. La tercera col.laboració del disc arriba amb Oques Grasses a "Serrallonga". Junts firmen una cançó amb certa èpica, que parle de les males persones que passen a la història i de com la massa pot canviar la memòria històrica i fer llegenda a persones que no ho mereixen. Com el bandoler Serrallonga. La següent  cançó és una dels arguments que fan enorme aquest disc. Es la titolada "La dels Manel" i és una "trolejada" que compta (o no) amb la complicitat dels Manel, dels qui Lildami adapta la cançó "El mar" sobre un ritme de reggaeton. Aquest remix bestial esdevé un himne a les petites coses quotidianes que acostumen a omplir de felicitat. El disc encara la seva culminació amb la sonoritat llatina de "Pempins" on hi brilla la carismàtica veu de Pau Lobo, cantant de la Sra Tomasa. És un trap inèdit que , el contrari del què ens té acostumat el gènere, resta importància als euros davant d'altres coses possiblement més importants de la vida. Igual d'inèdita i sorprenent és l'aparició estel.lar de Dorian, que s'acosten per primera vegada a la música urbana cantada en català. "Tu ets el sol" és un dels tracks profunds i sentits del disc. Una cançó trista que amb una tornada enorme de Marc Dorian, recorda amb optimisme que al final, amb actitud, podem gestionar i vèncer tot el que se'ns posa davant.
"Flors mentre visqui" és un pas endavant per la carrera de LILDAMI. Així i tot, l'artista terrassenc no ha volgut oblidar-se del seu passat i li ha dedicat una aclucada d'ull  que els seus seguidors més fidels gaudiran doblement; el disc culmina un remix del clàssic "Maleducao", que a YouTube suma gairebé 250K repoduccions. La nova versió millora considerablement la producció i la brillantor d'un hit que LILDAMI ja ha passejat per escenaris de mig pais. És, sense dubte, la millor cloenda d'un disc que ha nascut per fer un revulsiu d'una escena musical catalana àvida de noves músiques i sonoritats.


No hay comentarios:

Publicar un comentario