Un concert únic al món, només a Berga i a la Vila de Gràcia, per Corpus
La primera part del concert anirà a càrrec de famosa trompetista Andrea Motis, que improvisarà sobre les melodies de La Patum i interpretarà una peça del compositor Sergi Vergés amb La Banda
Durant la segona part, La Banda del Memorial Ricard Cuadra interpretarà un salt complet de La Patum amb final de Tirabol amb una sonoritat diferent a la d’anys anteriors
Dijous 13 de juny de 2019, 21.30 h al CAT Tradicionàrius
Quan ve Corpus hi ha concert de La Patum al CAT
Un any més, i ja en són 26, el dijous abans de Corpus el CAT Tradicionàrius acull el concert de les músiques de La Patum representades per la Banda del Memorial Ricard Cuadra, dirigida per Sergi Cuenca i Robert Agustina. Enguany les melodies patumaires passaran pel sedàs del jazz de la mà d’Andrea Motis i el seu quintet, sense un programa concret, ja que la trompetista improvisarà sobre els temes de La Patum. A més, Motis acabarà la seva intervenció interpretant una una peça del compositor Sergi Vergés juntament amb La Banda del Memorial Ricard Cuadra i, a la segona part, sonarà un salt complet amb final de Tirabol.
Pel Centre Artesà Tradicionàrius és un privilegi que tot els membres de la Banda del Memorial Ricard Cuadra es desplacin a Gràcia i interpretin a l’auditori del Tradicionàrius, en primícia, el programa que estrenaran a la plaça de Sant Pere a Berga, el 15 de juny. Una festa compartida més enllà de la plaça de Berga, on els berguedans ofereixen als graciencs la seva identitat com a poble i el seu sentiment patumaire.
La coneguda cantant, trompetista i compositora Andrea Motis s’acompanyarà d’un grup format per Joan Chamoro (contrabaix), Ignasi Terraza (piano), Josep Traver (guitarra) i Esteve Pi (bateria).
La Patum patrimoni oral i immaterial de la humanitat
El 25 de novembre de 2005, un jurat internacional reunit a la seu de la UNESCO a París feia publica la llista de formes d’expressió cultural que esdevenien Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Entre les escollides hi figurava La Patum de Berga, primera manifestació popular que obtenia aquest reconeixement a Catalunya i segona en tot l’Estat espanyol després del Misteri d’Elx. L’obtenció d’aquest reconeixement suposa per La Patum un element més per mantenir l’essència de la festa, ja que la mateixa UNESCO ha esdevingut una protectora directa d’aquesta forma d’expressió cultural. El reconeixement de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat és un mèrit col·lectiu, de tots els berguedans i berguedanes i patumaires actuals i de tots aquells que ens han precedit al llarg de més de sis-cents anys i han perpetuat la més viscuda de les nostres tradicions. I també ho és de tots aquells i aquelles que estimen La Patum i se senten orgullosos i orgulloses de continuar-la, any rere any, per Corpus. (fragment de text del web www.lapatum.cat)
La Patum a Gràcia_ Concert de Patum
Gràcies a la iniciativa de Ricard Cuadra, el mateix any en què va recuperar les antigues peces, el 1993, va ser el primer en què les músiques de La Patum van pujar a l'escenari del Centre Artesà Tradicionàrius. Des d'aquell moment i fins al 2019, el C.A.T. ha acollit el concert de les músiques així com també d'altres activitats. Ja en són 26 i sumant.
No hay comentarios:
Publicar un comentario