viernes, 7 de febrero de 2020

Concert Cornamusa & Orgue: Francesc Sans i Josep Mateu


CONCERT CORNAMUSA & ORGUE
Francesc Sans i Josep Mateu
L'arrel i les branques
Dissabte 15 de febrer, 18.00 h a la Parròquia Santa Maria de Gràcia

Aquest concert és el segon que el Festival Tradicionàrius organitza amb la Parròquia Santa Maria de Gràcia amb la voluntat de promoure la tradició organista de la Vila de Gràcia

D’una banda, l’objectiu és promoure la combinació d’instruments, com ara l’agermanament de la polifonia de l’orgue amb la melòdica de la cornamusa, i, de l’altra, eixamplar el coneixement dels instruments entre el gran públic

Un concert volgudament eclèctic en què s’exploren les possibilitats interpretatives d’aquest singular duet, i que de ben segur no deixarà indiferent a ningú. Hi podreu escoltar diferents visions dels camins que han seguit la cornamusa i l’orgue, des dels moments que han mirat el món amb els mateixos ulls i s’han trobat en les “gaitillas”, les obres franceses per musette, o les tradicionals i oblidades llibertats d’orgue del nostre país, fins a la particular visió dels dos intèrprets i els seus instruments a cavall dels segles xx i xxi. L’orgue i la cornamusa tenen les mateixes arrels. Han begut la mateixa aigua i han crescut del mateix tronc. Però ja se sap, les branques són diverses i a l’oneig del vent branden per camins diversos.
Francesc Sans: cornamusa i Josep Mateu: orgue

Programa
SANT GAIETÀ
Autor: Francesc Sans
Arranjament per a orgue: Josep Mateu
A mode d’obertura, aquesta melodia ens aprofundeix en les arrels i s’enlaira sobre les esventades branques i, encimbellats, poden albirar els paisatges que ens acompanyaran durant la resta del concert

EL BALL DE PASTORETS
Autors: Lluís Giménez i Francesc Sans
Aquest ball tan conegut arreu del Penedès i el Camp de Tarragona forma part del repertori més tradicional i alhora emblemàtic de les tocades de cornamusa. Es divideix en tres parts, segons l’evolució del ball: la passada, els ponts i l’estrella. El músic vilafranquí Lluís Giménez l’ha revisionat i n’ha fet una versió per a cornamusa.

GAITILLA de mano izquierda (orgue sol)
Autor: Sebastián Durón 1660-1716
Els tientos de gaitilla van forjar tot un estil d’imitar la cornamusa a través de l’orgue. Una cosa única del renaixement hispànic que podem tornar a viure en aquest concert.

PREMIÈRE SONATE
Autor: Philibert Delavigne, 1690 – 1750
La Baussan
Rondeau
Premier Tambourin
Deuxième Tambourin
A la França del Rei Sol va fer fortuna la versió més cortesana que ha viscut la cornamusa. Coneguda com a musette, era imprescindible en qualsevol gènere musica, des de les vetllades de saló a les òperes. Hem adaptat una sonata per a musette i baix continu que ens permetrà escoltar com veiem la cornamusa a la França més barroca.

TOC D’OFERTORI
Autor: Tradicional
Arranjament Josep Maria Mayol
Quan parlem de música tradicional al Vendrell, hem de parlar obligadament de les gralles. I quan parlem de gralles no podem deixar de fer referència a la mitificada colla dels Romeies. Del seu repertori, el més eclesiàstic: el toc d’ofertori que va recollir l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya als anys vint del segle passat.

PETITA FANTASIA
Autor: Josep Mateu
Recordareu el mite del pastor tocant la cornamusa enmig de les muntanyes? Aquest petit moviment evoca aquesta benvinguda visió romàntica.

MÈDIUM/ L’ HIVERN QUE VE
Autor: Francesc Sans
Arranjament per a orgue: Josep Mateu
La primera peça és per tancar els ulls i respirar fondo. Us podeu deixar endur i volar cap a on la música porti. I quan estigueu ben amunt, ja podeu somriure i ballar els vals.

REPLEGA
Autor: Cesc Alexandri
Arranjament per a orgue: Josep Mateu
Aplec
Replec
Plec
Aquesta peça va ser originàriament escrita per a mitja cobla. En tres parts que la conformem i podreu descobrir tres dels gèneres més clàssics de la música del nostre país: el ball pla, el contrapàs, i un rebatut final.


No hay comentarios:

Publicar un comentario