domingo, 1 de marzo de 2020

Ballaveu ens presenta nou disc "Ball de nit"


"Ball de nit", el segon disc de Ballaveu, que presenta un repertori basat en el cançoner popular i tradicional català però passat pel sedàs de la seva particular proposta de ball, amb el repte de tenir la veu com a únic instrument melòdic. L'ambiciós i original treball d'arranjament de veus i percussions, que li confereix una sonoritat orgànica i natural, fa que el disc sigui igualment apte tant per a ball com per a concert.
L'ampli coneixement del cançoner català, la dansa tradicional i la pràctica encara viva del ball cantat a les comarques veïnes del Pirineu occità, han ajudat a bastir un repertori de ball inèdit. Romanços com "La presó de Lleida", cançons de bressol com "Mareta, mareta" o cançonetes infantils com "Dalt del cotxe" prenen, amb un subtil toc rítmic, un nou aire de dansa.
"Ball de nit" es redescobreix l'havanera com a ball de parella a mig camí del bolero i la rumba. El domini de la percussió tradicional dels músics empasta les veus creant una sonoritat compacta que combina la suavitat i exactitud de les harmonies vocals amb el so vigorós i enèrgic dels cops de pandero quadrat, canya esquerdada o pandereta. 

Ballaveu són:
- Patri Garcia: veu, pandero quadrat i pandereta
- Xavier Rota: veu, guitarra, canya esquerdada i shruti box

Fitxa tècnica:
- Producció: BALLAVEU.
- Músics: Patri Garcia i Xavier Rota.
- Enregistrament, edició i mescles: Pau Vinyoles.
- Masterització: Ferran Conangla.
- Disseny gràfic: Quim Moreno.
- Fotografies: Pere Grimau i Jaume Morera.
- Edició: Segell Microscopi.
- Enregistrat a Estudis So.Cat d'Esplugues de Llobregat entre l'octubre de 2019 i el gener de 2020.

Ballaveu explora la pràctica de les cançons per fer ballar, preservant la cadència i mantenint ferm l'aire de cada dansa. Les seves veus juguen, s'enllacen, es persegueixen, dialoguen i interpreten el cançoner tradicional i popular català, de nord a sud i d'est a oest: balls plans del Pallars, jotes de l'Ebre, havaneres de l'Empordà i ballets i sardanes de la Catalunya interior, sense oblidar els balls de parella que han omplert places i envelats arreu del país.
Una interessant proposta amb la veu com a únic instrument melòdic, repte en què Patri Garcia i el Xavier Rota posen de manifest el seu bagatge i coneixement. Dues veus sense artificis, empastades i harmonioses, que us faran ballar amb emoció.  
Ballaveu va néixer l'any 2015 a recer del Centre Artesà Tradicionàrius (Barcelona), lloc on exerceixen de mestres de dansa i cançó tradicional des de fa més de 10 anys. Amb el primer disc sota el braç (Flors i violes, 2016) han trepitjat la majoria de festivals de dansa i cançó tradicional de casa nostra (Festival Tradicionàrius, Danses a la Plaça del Rei de Barcelona, Berguedà Folk, Garrotxinàrius, Festival Càntut, etc.) i de l'estranger ("Grand Bal de l'Europe" a Gennetines -França-, "Gran Bal Trad" de Vialfrè -Itàlia-, "Trad'Hivernales" a Somèire -Occitània-, "TradFest" d'Edinburgh -Escòcia-, Tradidanças de Carbalhais -Portugal-, etc.).
L'any 2017 els Ballaveu van iniciar una estreta col·laboració amb l'acordionista i compositor basc Kepa Junkera, el qual els va donar l'oportunitat de poder participar en el disc FOK (2017), així com també en el grup de músics que va fer la gira del disc arreu dels Països Catalans. L'any 2018, Kepa Junkera va tornar a confiar en Ballaveu per participar en un altre projecte, el disc conjunt amb la Cobla Sant Jordi, anomenat Kirineoc (2018).


No hay comentarios:

Publicar un comentario