domingo, 25 de julio de 2021

Entrevista al grup de Castellar del Vallès “Lòxias”

Lòxias: Grup de joves castellarencs, música i bon rotllo, ara amb covers i temes propis. 100% professional.

Angèlica i Júlia: cantants i compositores

Núria Tarruell: violinista, veus, compositora

Jan Gili: guitarrista i veus

Albert Gaitán: percussionista i compositor

Pau Sanchez: baixista

1. Com us vau iniciar en el món de la música i quina és la vostra motivació?

La majoria de nosaltres ens vam conèixer a través de  l’Esplai Sargantana i vam coincidir a l’escola de música del poble. Encara que totes ens vam introduir al món de la música de forma voluntaria, com a barreja d’influències familiars motivades per l’estima a la música i desitjos propis. Com a grup sempre hem volgut seguir endavant amb la música, la nostra motivació és ella en sí, gaudir-la i com a conseqüència fer-la gaudir a través de la nostra esencia a dalt de l’escenari. Creiem que la cultura aporta molt més que el que les institucions volen reconèixer. 


2. Com es crear el projecte “Lòxias” i com ha anat evolucionant al llarg del temps?

Quatre de nosaltres vam assistir a l’escola de música Artcadia de Castellar del Vallès, i després de tocar en un combo i altres concerts organitzats per l’escola vam decidir provar de tocar a Cal Gorina, per a l'Assemblea Llibertaria, així va ser com va començar la nostra trajectòria tocant a bars i events socials com ara el Correllengua.  A mesura que ens vam anar sentint còmodes o per necessitat, ja que alguns de nosaltres vam fer any sabàtic o erasmus, nous integrants es van anar incorporant. Durant la quarantena la música va quedar en segon pla, com totes ja sabem, tot i així vam tornar amb moltes forces com per composar els nostres propis temes i llançar-nos a la piscina de cap.


3. Quins mitjans, col.laboradors heu tingut per promocionau-se? Teniu disc  o el gravareu disc? 

Com a mitjans col•laboradors entitats i associacions del poble han estat gran suport, com ara la ràdio, l’actual, Cal Gorina, l'Assemblea Llibertaria, el Correllengua i ara per últim el Suma.

No tenim disc encara, però poc a poc anem gravant els nostres temes quan ens sorgeix l’oportunitat. 


4. Com veieu  el panorama de la música catalana?

Creiem que es valora cada cop més la música cantada en català, però s'està comercialitzant molt i la nova música en català que triomfa és la música pop patxanguera, altres estils de música en català estan molt inviibiitzats. Igualment és una regió amb molta música, i molt diversa. D'estils i idiomes diferents i això enriqueix.


5. Com definiríeu la vostra música?

La nostra música és un gran batibarrull de les nostres essències individuals abraçades pel grup. Fins aquest any havíem estat un grup de versions i estem acostumades a tocar qualsevol estil de música, això ens ha deixat petjada i ara al composar tenim influències de tot tipus i no ens fa por provar! Toquem rumba, rap, rock entre d’altres.


6. Com veieu el panorama musical a Castellar del Vallès?

A Castellar... Hi ha artistes locals que comencen a fer coses. Hi ha grups que han nascut a Castellar fa ja temps, però mai s'ha promocionat prou la música al poble, i molt menys la creació local. No hi ha locals d'assaig municipals, fins fa poc no hi havia cap entitat ni projecte musical que busqués la unitat del sector al poble, igualment segueix faltant un projecte comú, un espai i uns objectius que afavoreix un clima de creació musical. Tenim escoles de música plenes a vessar de músics, però que no creuen la ratlla de la creació o la professionalització.

Creiem però que en els anys que venen farem créixer el panorama musical al poble. És comencen a coure projectes que ja apunten a aquesta línea.


7. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectadors?

La nostra millor experiència amb diferència ha estat el concert del Suma, sent els teloners dels Pets. Vam poder gaudir de l’hospitalitat de totes les voluntàries de l’organització, poder conèixer a uns grans referents de la música catalana com “Els Pets” i a més a més, gaudir de l’equip de so i l’escenari muntat. Veure com la gent disfrutava la música en directe després de tot el que la quarantena ens ha afectat… Hi ha sentiments que no es poden descriure, al igual que quan saps que algú somriu sota la mascareta sense veure-ho.


8. Quines són les vostres influències musicals?

Les nostres influències musicals com ja hem dit abans són vàries, com ara: Delinquentes, Extremoduro, Sílvia Pérez Cruz entre d'altres


10. Quina és la vostra última descoberta musical?

La nostra última descoberta podríem dir que són les tres versions que vam incloure al últim bolo: Je Veux - Zaz, Boys don't cry they get high - The cure, Pena negra - Andreu & Els rumberos


11. Un lloc on us agradaria tocar?

Ens agradaria poder tocar a les Barrakes de Castellar i a grans events com el Bioritme, poder disfrutar ambients diferents com a oportunitat d'aprenentatge.


12. Què és el que us  apassiona de la música?

Ens apassiona la música perquè l'entenem com una forma de comunicació. Com a grup ens comuniquem i ens entenem a través de la música. Entres en una mena de bombolla quan toques en grup on tot és vàlid i tot és possible. Ens empoderem amb ella i fa sentir a la gent que ens escolta, és un fluxe d'energies i sinergies.

No hay comentarios:

Publicar un comentario