S’ha presentat la quinzena edició del MUD (també conegut com a Músiques Disperses), festival pioner de neo-folk a l’estat espanyol, i que tindrà lloc a diversos escenaris de la ciutat de Lleida del 17 al 19 de març
El lleidatà Arnau Sabaté, col·laborador amb Guerssen des de fa anys, i amb una llarga trajectòria professional vinculada a la indústria de la música (Primavera Sound, Jägermeister, Discogs, director artístic pel cicle MP7 del CCCB, etc.) pren el relleu a l’Antoni Gorgues com a director artístic del MUD, sent aquesta la primera edició que programa exclusivament després de la magnífica feina que Guerssen ha estat fent durant la història d'aquest esdeveniment.
L'objectiu de l'edició d’enguany ha estat la de mantenir el bon criteri estilístic genuí d'aquest esdeveniment que s'inspira en l'eslògan de "open-minded folk". Amb aquesta premissa, tots els artistes mantenen un vincle amb la música d'arrel, ja sigui des d'una perspectiva més clàssica, però sempre pensant en la disrupció, l'experimentació i el pensament contemporani.
Com a novetat, enguany el MUD s'obre a la ciutat amb escenaris emblemàtics de la capital de Ponent més enllà del clàssic Cafè del Teatre. Així doncs, s'incorporen els espais de la Panera, l'Església de Sant Martí o el Dipòsit del Pla de l'Aigua, per a posar en valor el casc antic de la ciutat com a eix vertebrador de la cultura a la ciutat. Més enllà d'aquests espais singulars, el concert inaugural del dijous amb la presentació d'un show molt especial de Tarta Relena, tindrà lloc al Teatre de l'Escorxador, i també se sumarà la botiga-cerveseria Grans Records, el dissabte al migdia amb l’actuació de Death is Not The End.
Cal destacar, també, la paritat de gènere en la programació, amb la meitat dels artistes que participen són artistes femenines, i l'aposta pel talent lleidatà (Dofí Malalt, Clara Viñals, Xavier Baró).
Kit Sebastian i Death is Not The End debutaran per primera vegada al nostre país amb el seu concert al MUD. Així mateix, i de forma excepcional, la lleidatana Clara Viñals farà un concert inèdit fins ara juntament amb el llegendari Juli Bustamante. Finalment, Ferran Palau presentarà de forma exclusiva a Lleida el seu darrer disc "Joia" que fins ara només ha presentat al Palau de la Música i que serà una de les poquíssimes oportunitats de veure en directe, ja que no té intenció de presentar-lo més.
Multitud de noms han passat ja pel MUD, molts ben coneguts (WITCH, The Parson Red Heads, Kacy & Clayton, Estas Tonne, Donovan, Omar Souleyman, Fairport Convention, Magna Carta, Vashti Bunyan, BaBa ZuLa, Vieux Farka Touré…) i molts d’ells autèntics desconeguts que han sorprès al públic i han deixat empremta de la filosofia del festival (Ouzo Bazooka, Constantine, Lisa o Piu, Circulus, Ashwin Batish, Lovely Luna, Sieben, etc.), a més de tenir espai per propostes nacionals d’alt calibre artístic com Pau Riba, Ferran Palau, El Petit de Cal Eril, Silvia Pérez-Cruz, etc.
El dijous 17 de març el Teatre de l’Escorxador acollirà el concert inaugural del MUD, a càrrec de TARTA RELENA.
El duet Tarta Relena és una de les formacions amb més projecció del nostre país, i ens fa molta il·lusió que el concert inaugural sigui el seu. El duet presentarà Fiat Lux, amb un show que compta amb una escenografia única en la qual presidirà una anella de llum que ja han presentat anteriorment a festivals tan destacats com el Grec, o al prestigiós Le Guess Who? dels Països Baixos.
La Marta i l’Helena han evolucionat musicalment sempre sent fidels a l’experimentació i les polifonies vocals, agafant influències de la música que ha viatjat durant segles per la Mediterrània i a les quals elles aporten una visió molt contemporània. Darrerament, han estat molt enfeinades amb la gira de Maria Arnal, a qui acompanyen en directe en la presentació del seu darrer disc. Al MUD, però, hi seran per presentar Fiat Lux, un disc on la producció musical i l’electrònica brillen amb tota la seva esplendor. Els elements vocals s’allunyen cada vegada més d’allò orgànic i net, per apostar per les textures i les distorsions. A més a més, els beats electrònics busquen aportar diferents dinàmiques i contrastos marcats amb les veus de la Marta i l’Helena.
Tot seguit, Dofí Malalt actuarà al Cafè del Teatre.
En Quim és el farmacèutic de Lleida, però també un músic amb una personalitat envejable. Tan sincer que diu que, quan la música no l’emocioni, deixarà de tocar. Estem de sort, perquè en Dofí Malalt ara com ara encara té l’emoció a flor de pell. Fa música amb la fortalesa dels dies que fa sol, però alhora també amb la fragilitat dels dies de boira. La personalitat d’en Dofí Malalt mescla ironia i inseguretat i enamora a tothom que el coneix. Observa amb atenció i escolta amb molt d’interès, i així surten les seves cançons que escriu igual que mescla fórmules magistrals i l’olor d’acetona del laboratori. Va treure un casset fa 10 anys amb Famèlic, un segell de Vic, que és la seva segona casa i un lloc que s’assembla a Lleida per la boira i la ironia. El més especial del show d’en Dofí a l’edició del MUD 2022 és que serà el seu debut amb banda juntament amb la Clara Viñals i en Xavier León. Un concert pel qual porten assajant des de novembre de 2021, i ens fa especial il·lusió acollir aquest debut a casa seva i que es dividirà en dues parts: la primera ell sol amb guitarra i veu, i la segona a la qual s’uniran la Clara i en Xavier. El 17 de març en Dofí juga a casa.
El divendres 18 de març ARNAU OBIOLS inaugurarà l’escenari de l’Església de Sant Martí.
L’Arnau Obiols és un músic i percussionista de la Seu d’Urgell que vam conèixer com a col·laborador de l’excel·lent Folk Souvenir dels balears Joana Gomila. Des d’aleshores li hem seguit la pista i Tost ens va deixar meravellats per com va saber catalitzar el folklore i la música d’arrel en format experimental des d’una perspectiva contemporània. De fet, aquest serà el treball que presentarà al MUD després d’haver col·laborat recentment amb Artur Blasco de qui ell mateix en pren el relleu contemporani. Segons ell, Tost és el so del Pirineu català, és un cant contemporani a la muntanya, un homenatge a la terra, a el més proper, al que és de tots i no és de ningú –el que ens és comú-, com ara la Natura i aquestes cançons, o el fet immaterial i efímer, com els sons i els dies que vivim.
El mateix divendres a l’escenari de La Panera tindrà lloc l’actuació de Xavier Baró.
Parlar d’en Xavier Baró és parlar d’integritat, personalitat i puresa. Romanticisme en estat pur i poesia en cadascun dels acords i les lletres de les seves cançons, que recupera del cançoner popular, que compon inspirat pel cant d’un ocell, la poesia de Rimbaud moments de la nostra història. Pocs músics coneixen tan bé música de tradició oral de casa nostra i l’han adaptat amb tanta personalitat contemporània com ell, que té un bagatge literari profund i coneixements musicals extensos. Al MUD hi presentarà La veu de la muntanya, el darrer d’una immensa discografia en la qual darrerament s’ha fixat més per la música d’arrel més profunda sense renunciar a la seva irreverent visió de l’art. Cants d’amor i aire fresc. Ningú és profeta a la seva terra, i això és profundament injust.
El colofó de la nit el posarà VERDE PRATO + JULI BUSTAMANTE i CLARA VIÑALS al Cafè del Teatre.
Ens fa molta il·lusió que Verde Prato arribi al MUD per a presentar Kondaira eder hura, un disc cantat exclusivament en euskera, on recupera la tradició oral basca i la reinterpreta de forma contemporània. Es tracta de cants populars i cants litúrgics en format veu i electrònica. A les seves lletres s’hi reflecteixen la perspectiva de cadascun dels personatges del poble que veuen com un noi abandona el seu poble per anar-se’n a la ciutat. Històries d’amor, família, amistat, i també de les pors, les absències i el desig. Els referents més clars són Mazzy Star, Nico i Mikel Laboa. Exponent d'una nova generació de joves artistes que recuperen la tradició basca d’una forma molt emocionant.
El show de la Juli Bustamante i Clara Viñals serà, sense cap mena de dubte, un dels concerts més especials de l’edició del MUD d’enguany, perquè es tracta d’un concert inèdit fins a la data. La Clara Viñals, alma mater de Renaldo & Clara ha escollit fer un concert amb un dels seus artistes favorits, en Juli Bustamante, que és un dels referents del Rock Mediterrani juntament amb Remigi Palmero i Pep Laguarda gràcies al meravellós debut Cambrers (Ànec, 1981). La Clara i en Juli ja havien col·laborat anteriorment. A “L’esperit de la pluja” en un single que va editar Discos de Kirlian l’any 2013 i des d’aleshores la Clara també havia posat veus a dos discs més d’en Juli, a Viure sense esperar (La Misión Del Copiloto, 2014) i a Somriure astut (En El Nombre Del Gato, 2017). Des d’aleshores van col·laborar en altres ocasions en directe, però mai abans havien fet un concert junts que tindrem l’honor d’acollir per primer cop a la història al MUD 2022.
En Luke Owen ve especialment d’Anglaterra per a fer un show molt especial que consistirà en un set que emularà els seus darrers shows a la influent ràdio digital londinenca NTS, en la qual ha estat emetent enregistraments de ràdios pirates angleses per a promocionar el que ha estat algunes de les seves darreres edicions com a segell discogràfic en les quals ha estat explorant arxius musicals de ràdios pirates de Londres i Nova York. El seu set en directe combinarà dos tocadiscos punxant discos en vinil, un ordinador connectat a una taula, juntament amb un transmissor FM de curt abast que després sintonitza amb una ràdio portàtil des d’on va emetent gravacions de ràdio pirates de principis dels anys noranta. Cal destacar la feina de Luke Owen al capdavant del segell Death Is Not The End com a etnomusicòleg fent una tasca d’arqueologia sonora envejable, havent rescatat gravacions de Folk, Blues i Gospel. L’arxiu sonor del segell impressiona: des de field recordings de ritus xamànics a Mèxic fins a cançons que cantaven a presons d’Angola, doo wop Jamaicà o gravacions perdudes d’artistes de Flamenc com la meravellosa tape de La Niña de la Puebla. No deixeu de visitar el seu Bandcamp i programa a NTS. La seva actuació tindrà lloc dissabte 19 de març a la botiga-cerveseria Grans Records.
El mateix dissabte, l’escenari de l’Església de Sant Martí acollirà les actuacions de JON COLLIN + JOANNE ROBERTSON.
Jon Collin és un músic, compositor i productor anglès que resideix a Suècia. Està àmpliament influenciat per la música ambiental i especialment pels paisatges que imprimeix a les seves composicions. Ha col·laborat, entre molts d’altres, amb els influents Demdike Stare, amb qui ha publicat dos discos pel segell DDS que ells mateixos dirigeixen. En Jon Collin està especialitzat en instruments de corda i pel seu concert al MUD d’enguany s’acomanyarà d’un Nyckelharpa (instrument tradicional de corda suec), juntament amb dues tape machines i una guitarra acústica. Del seu show se’n pot esperar música drone influenciada per ambient i folk.
Diuen que les modes i les tendències són cícliques i que tornen els 90, es veu en la moda dels adolescents i també en la música. Tant en el mainstream com en l’underground. La Joanne Robertson n’és un clar exemple de com la moda dels noranta té més sentit que mai a l’època que tothom parla del metavers. Ha publicat múltiples àlbums des de 2008, però el seu nom va començar a sonar quan va col·laborar juntament amb Dean Blunt en el meravellós mixtape “Wahalla”. L’irreverent i influent músic britànic va seguir mantenint sota la seva ombra a la Joanne Robertson, que té un talent innat per fer cançons precioses d’esperit Folk-Rock (no és gens desbaratat trobar-hi similituds amb Hope Sandoval i els anyoradíssims Mazzy Star) absolutament distorsionat i de baixa fidelitat. El seu disc més increïble el va editar World Music, el segell de Dean Blunt, l’any 2020 i duu per títol “Painting Stupid Girls”.
Les terres de Ponent i les de l’Ebre tenen moltes coses en comú. L’Andreu (Ubaldo) sempre explica que veia Lleida com la capital de Catalunya quan era petit, i que Barcelona, Tarragona i Girona l’hi interessaven ben poc. Paradoxalment, però, la ciutat de la terra on es pon el sol és l’única on encara no ha tocat del seu petit país. Havíem de posar-hi solució a aquesta qüestió i per això l’hem convidat a tocar al MUD, en un escenari que és un dels més especials de l’edició d’enguany que obre portes de diferents espais de la ciutat. L’Ubaldo que ha passat els darrers anys de la seva vida artística vivint i tocant per tot Europa amb seu a Brusel·les, tocarà al Dipòsit del Pla de l’Aigua, un espai amb un reverb natural que encaixa a la perfecció per les seves composicions de guitarra que equilibren lletres d’autor, drone, noise, electrònica i pàtines psicodèliques.
Ferran Palau presenta JOIA + KIT SEBASTIAN, que clouran el MUD el dissabte 19 de març al Cafè del Teatre.
El show de Ferran Palau és, probablement, un dels més especials de l’edició del MUD d’enguany per la seva excepcionalitat. Aquest show no està previst que es presenti a gaires llocs més, així que els fans d’en Ferran tindran una oportunitat única de veure’l a Lleida després d’haver-lo presentat per primera i única vegada fins a la data al Palau de la Música el passat 28 de gener. És probable que el concert de Joia no es torni a veure en gaires més ocasions, així que ens sentim molt afortunats de poder presentar en exclusiva les cançons d’un disc que ningú esperava a finals del 2021. Joia és un disc conceptual que en propi Ferran Palau descriu de la següent manera: “La Louise Sansom, creadora de Hidden Track i amor de la meva vida, va veure clar que havíem de vincular aquestes cançons a allò que significa Hidden Track per nosaltres: un espai de seguretat, amor i creativitat per les artistes. Ella ja havia tingut la paraula Joia al cap a l'època del disc Hannah d'Anímic (2011), i li va tornar a aparèixer quan va escriure Gem, la cançó que obre el disc Skin (2017) i que no fa gaire va versionar l'Anna Andreu”. El concert serà amb la seva banda habitual amb en Joan Pons (El Petit del Cal Eril) a la bateria i en Dani Comas i en Jordi Matas. També l’acompanyaran sobre l’escenari el grup de noies que formen part de la família Hidden i Joia: Ana López aka TWIN, Anna Romeu, Anna Andreu, Marina Arrufat, Iris Deco, Maria Hein, Carlota Flâneur, Maria Martínez, Clara Faura, Maria Espinosa, Andreu Ribas, Sílvia Poch, Mar Medinyà, Carles, Albert i Lluís d'Òrbita, Júlia de Coure, Sandra Monfort, JÚLIA, Valentina Risi, Yudi Saint X, Ildefons Alonso, Panxii Badii, Malcus, Emíli i Jordi Bosch, Bruna Cusí, Xavi Masana, Idoia Rueda i Sebastiana Antich.
Ens fa molta il·lusió que el debut del duet londinenc Kit Sebastian a l’Estat i a Catalunya sigui a Lleida dins del marc de la programació del MUD, un lloc al qual encaixen com anell al dit pel tarannà explorador del Músiques Disperses des de la primera edició. Kit Sebastian és felicitat pop, nostàlgia i complexitat seductora. El so d’aquesta banda que, per a l’ocasió, vindran amb una formació de cinc músics sobre l’escenari teixeix un tapís psicodèlic d'influències globals, sintetitzadors vintage i ànima malenconiosa des de les platges de Bahia fins als carrers d'Istanbul i París. Una expressió alegre amb grooves vibrants i lirisme sofisticat que traspassa fronteres i barreres socioculturals. Impregnat de referències artístiques, des de discos de vinil ple de pols fins a bandes sonores de pel·lícules de la filmoteca. Kit Sebastian presentaran el seu mantra modern de Jazz psicodèlic al Cafè del Teatre per tancar la programació del MUD de 2022.
No hay comentarios:
Publicar un comentario