domingo, 5 de febrero de 2023

Black Music Festival 2023

Els parcs de la ciutat de Girona tornaran a acollir les esperades jornades populars i gratuïtes del Black Music Festival. Per un costat, el “Black Music Pícnic” que tindrà lloc diumenge 26 de març al Parc del Migdia i que comptarà amb actuacions per a públic familiar amb Rock per Xics, la Black Music Big Band i la cantant barcelonina Monique Makon acompanyada de l'Original Jazz Orquestra Taller de Músics (OJO), que presentarà l’espectacle Back to Amy, el primer tribut a Amy Winehouse amb una big band de l’estat. Per altra banda, dissabte 25 de març es podrà gaudir de la jornada de cultura urbana “Hip hop al parc” que aquest any comptarà amb Sr. Oca, Las Ninyas Del Corro i Metro. Una setmana abans, el 18 de març, tindrà lloc el Black Venom, un esdeveniment de cinc hores de música de diferents estils seleccionada per diversos dj fidels a les punxades amb vinils; i la jornada de “Soundsystem” i reggae.

Per últim, dissabte 4 de març tindran lloc dues accions especials que van néixer per l’edició especial del 20è aniversari: la Black Music Silent Disco, que tornarà a recórrer els carrers del Barri Vell de Girona i acabarà amb el concert de 10è aniversari del quartet de blues garrotxí The Rusties, i el Black Music Quiz, una activitat lúdica i participativa per descobrir i saber una mica més sobre les músiques d’arrel afro-americana i el propi festival. 

Aquestes novetats s’uneixen als grans concerts que ja han estat anunciats de la 21a edició del Black Music Festival, que enguany tindrà lloc de l’1 al 26 de març. Per un costat, els grans caps de cartell internacionals, com The Temptations Review feat. Glenn Leonard, que és l'homenatge més destacat a escala mundial a The Temptations gràcies a una súper banda de cinc vocalistes liderats pel tenor original de The Tempations. A Girona hi oferiran l’únic concert a tot l’estat. També destaca la nordamericana Lady Blackbird, la gran dama del jazz actual, i el grup de culte de Los Angeles The Main Squeeze, que portaran el seu funk per primer cop a Catalunya en un concert únic a Europa. 

El festival també comptarà amb altres artistes internacionals de primer nivell com l’australià Lachy Doley, l'organista de blues soul rock més famós del món actual i considerat el Jimi Hendrix del Hammond; el britànic Jack Broadbent, que està revolucionant la música americana amb la seva particular manera de tocar la guitarra amb una petaca buida com a slide i que ha batejat el com “hip flask blues”; i el guitarrista, cantant i compositor americà Joe Louis Walker -autor de vint-i-cinc àlbums- capaç de transcendir el blues de la costa oest. 

L’ESCENA CATALANA I ESTATAL 

Gran part del cartell del Black Music Festival estarà format per artistes estatals i nacionals com el senegalès resident a Catalunya Momi Maiga, el jove virtuós de la kora que combina jazz ètnic amb flamenc i sonoritats de les seves arrels; el súper-grup de soul funk Lisa & The Lips, format per músics americans i espanyols liderats per Lisa Kekaula; el cantant de Surinam resident a Barcelona Clarence Bekker, amb una veu fosca, profunda i vibrant que transmet emocions com ningú; Vargas Blues Band, el projecte personal de Javier Vargas, un dels guitarristes més sol·licitats de l’estat que ha col·laborat amb artistes com Miguel Ríos; el grup de rock Los Deltonos, una de les formacions més veteranes de l’escena càntabra; Kamikaze Helmets, el duet madrileny de rock format per dos dels músics més reputats i sol·licitats de l’escena de rock, blues i funk estatal; Myriam Swanson amb el seu grup The Rhythm Treasures, influenciats pel rhythm n‘blues de finals dels cinquanta i principis dels seixanta; el grup de gospel-funk de Barcelona Live Choir; la cantant catalana Clara Gispert, que presentarà el seu primer projecte personal on barreja música clàssica europea i la tradició del jazz; la banda de hip hop castellonenca Blackfang que beuen també del jazz i el funk; el raper Doble que presentarà al festival el seu nou disc Vida lenta; i el grup mallorquí de rock Roulotte. 

Com és habitual, el festival comptarà amb produccions pròpies de la Black Music Big Band, que actuaran amb l’Ensemble Jove Orquestra De Les Comarques Gironines en l’espectacle Disco Fever, que repassa els millors èxits de la música disco, i un concert de la Black Music Big Band Junior amb el Black Music Choir. 


FREEDOM FIRST, JAZZ DES DEL CORREDOR DE LA MORT 

L’1 de febrer, un mes abans que comenci el festival, el Black Music Festival acollirà un concert molt especial al CC La Mercè de Girona: Freedom First amb Keith LaMar i Albert Marqués. Freedom First, el primer disc de la història firmat per un artista condemnat per assassinat al corredor de la mort d’una presó d’Ohio. El presoner és el poeta Keith LaMar, que va ser sentenciat a mort fa més de 28 anys per un crim que assegura que no va cometre. L’any 2020 una sèrie d’activistes van crear el projecte Freedom First per generar consciència sobre el seu cas i van organitzar una sèrie de concerts de jazz als carrers de Nova York durant els quals LaMar participava via telefònica. Entre aquests activistes hi ha el pianista català resident a Brooklyn Albert Marquès, que ha transformat aquests concerts en el primer disc de LaMar. Presentaran aquest disc en concert amb Keith LaMar participant per via telefònica.


ESPAIS 

El Black Music Festival segueix ampliant el seu abast territorial i, per primera vegada, arribarà a Mallorca amb un concert a la Sala Zombies de sa Pobla. El festival serà present en diferents espais escènics gironins com l’Auditori de Girona, el C.C. La Mercè, el Parc del Migdia (Pla de Palau), la Plaça de l’Assumpció (Sant Narcís), l’Estació Jove (Santa Eugènia), la Pista CREC (Sant Daniel), el Park d’en Pitus (Domeny), el C.C. Sant Narcís i l’Ateneu 24 de juny. I també fora de Girona ciutat en altres escenaris del territori com La Mirona i la Plaça de la Llibertat de Salt, La Sitja de Fornells de la Selva, l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona, El Mediator de Perpinyà, la Plaça del Rebrot de Corça, l’Espai Ter de Torroella de Montgrí i el Teatre Bartrina de Reus.

No hay comentarios:

Publicar un comentario