domingo, 12 de febrero de 2023

Jenny Problema ens presenten "Han pasado cosas"

"Han pasado cosas" és el retorn i el comiat pòstuma del duet de Palma de Mallorca Jenny Problema, després dels seus anteriors treballs,"Tu fibre insensible", (2018) i "Más triste todavía"(2020). Aquesta parella artística va començar la seva carrera a Monta-man i de forma intermitent haanat assajant i component cançons que no acaba de registrar mai en un format audible. Per això els músics de sessions del segell Discos Polo s'han pres la llibertat de donar-los les voltes que han considerat necessàries. En aquest disc hi participen Juanmi Bosch, (guitarres, baixos, teclats, cors), Ginés Fernández, (programacions, percussions, efectes especials, enregistrament, mescla i masterització), i Jonhnny Monta-man, (veu, cors i guitarra espanyola).

Un lliurament més de pop dur, que en un món ideal podria interessar els amants del post-punk, sohegaze, emo, dark, lo-fi pop, tecno-pop i als es troben atrapats a l'angoixa vital adolescent. Les picades d'ullet estan molt clares en aquest àlbum; The Jesus & Mary Chain, Dinosaur Jr, Future Islands, Orchestal Manoeuvres in The Dark, The Cure... També es van passar pels estudis PAV i Special Forces Rock 'N' Roll, Bryan Ferri, Marta Sánchez, i altres extravagàncies en què es va haver d'inspirar, perquè un dels aspectes amb els que més es va experimentar va ser el tractament vocal. Les guitarres poderoses i els baixos matxons són omnipresents, i van reforçats per ritmes contagiosos;  "Alarmas", "Contrareloj", "Averías"...... Però també hi ha moments dirigits descaradament a la pista de ball; "La Edad del Pavo", "Volveremos a vernos"... I apurant fins i tot hi ha fins a cabuda per a l'accent porteny; "Miércoles", tema que va aparèixer al recopilatori "O.S.M. Volum Dos" del segell mexicà Nou Indie Records.

La culpa, la por, el desencís, la frustració davant de l'existència, la pèrdua, i la ràbia continguda, esclaten en una lírica que trenca els dics de la lucidesa i les sanes costums. "Gen Neandertal" es va llançar com a single d'avançament de "Han pasado cosas" a novembre de l'any passat, ja que el previst era que la publicació del treball hi hagués tingut lloc en els primers mesos de 2022. Al compact disc "De Otro Mundo" que llancem des de Discos Polo, amb cançons de temàtica paranormal, es va incloure "Melancolía". Per al concepte de portada, després de múltiples idees, es va decidir que havia d'incloure un full d'arbre. Providencialment van aparèixer gairebé simultàniament les obres  "Amiga de Kuberton" de Marcelo Víquez y "Hojas de Maple" (Electroforming, Cobre y patina) de Carlos Tellechea i Gastón Rois per confirmar la claríssima intuïció. El disc està disponible per escoltar i descàrrega gratuïta a: https://discospolo.bandcamp.com/album/han-pasado-cosas

No hay comentarios:

Publicar un comentario