miércoles, 11 de octubre de 2023

La violinista, cantant i compositora cubana Yilian Cañizares estrena el seu nou disc 'Habana-Bahía'

La violinista, cantant i compositora cubana Yilian Cañizares estrena el seu nou treball 'Habana-Bahía', gravat al Brasil, per celebrar 10 anys de carrera artística. Considerada com una de violinistes destacades dins de l'escena musical contemporània, Yilian Cañizares destaca per la seva energia i personalitat sobre l'escenari i com a compositora, per la seva originalitat per fusionar el jazz, la música clàssica i els ritmes afrocubans, a més de la seva increïble veu.

Per gravar aquest treball, va triar la ciutat de Salvador de Badia al Brasil i sobretot un barrió en particular, Candeal, “que concentra tota l'electricitat d'una metròpoli, els esperits i els tambors. Els enormes frescos de graffitis dibuixen epopeies modernes a les parets, les orquestres del “bloc afro” cobreixen l'espai sonor. I l'ànima incandescent del músic Carlinhos Brown vigila aquests carrers, que tenen un epicentre cultural”. Per això Yilian va demanar a Alê Siqueira, un dels millors amics de Brown, que fos el director musical de l'àlbum.

Alê Siqueira no només va guanyar un premi Grammy per les arquitectures musicals que va construir a l'àlbum 'Tribalistas', sinó que també ha creat per a Tom Zé, Chico César, Caetano Veloso i, a l'escena internacional, per a Cheikh Lô i Omara Portuondo. El que Yilian Cañizares buscava amb Siqueira era “el domini absolut de les textures bahianes, però també una visió contemporània; arrels i ales”.

De nena, al centre de l'Havana, Yilian havia d'allisar-se els cabells per amagar qualsevol rastre de negritud. En créixer, es va retrobar amb el seu costat africà als temples de la Regla d'Ocha, entre els sants que viatjaven amb vaixell a totes les colònies, de Cuba als Estats Units, d'Haití al Brasil. Un dia, va descobrir que estava protegida per un esperit femení, vestit d'or, un esperit de perfum, flors i bellesa, que porta el nom d'un petit riu al cor de Nigèria: Oshun. La música d'aquesta cantant, violinista de formació clàssica, d'aquesta dona que balla i pensa el món, és una odissea que busca les empremtes que Oshun ha deixat a totes les terres on s'ha dispersat.

'Habana-Bahía' és una etapa clau en aquest viatge a la terra imaginària dels déus anomenats Orishas. Yilian no intenta imitar els ritmes del nord-est brasiler, no toca els colors locals, però indaga encara més en tots els accents que la cultura del poble ioruba ha pres en el transport transatlàntic. I les antigues pregàries que canta són exorcismes que substitueixen la tragèdia de la deportació pel poder de la resistència.

Per a aquest projecte musical, Yilian Cañizares viatja acompanyada dels seus companys de sempre: el baixista moçambiquès Childo Tomás i el percussionista cubà Inor Sotolongo, dos marins d'aigües braves que són una columna vertebral impertorbable per a aquesta música. Tots ells proporcionen a Yilian una base sòlida, una plataforma de llançament perquè els brasilers, les veus, les guitarres, les pells tenses, tots aquests convidats de Candeal multipliquin els temes i converteixen aquesta música en una festa.

Perquè aquest disc és una festa. S'obre amb el timbre sense edat de les bugaderes místiques d'Itapuã, que beneeixen el nom Oxum. Desplega ànimes salades, roques filtrades, tropicalismes del nou segle. Barreja veus d'aquí i d'allà, duos d'alluny els mars, espanyols i brasilers. Yilian Cañizares canta la seva veritable naturalesa volàtil, reconcilia espai i temps, homes i déus.

No hay comentarios:

Publicar un comentario