sábado, 26 de octubre de 2024

El reconegut baterista de jazz Gonzalo del Val presenta el disc “Lamentos Mestizos”

La cantant d'origen mexicà Valentina Marentes juntament amb el baterista Gonzalo del Val presenten un treball inspirat íntegrament en la música d'arrel mexicana. Les fortes connexions jazzístiques que uneixen els artistes han donat lloc a aquesta proposta suggeridora i innovadora, que tracta de reformular el “cançoner” tradicional mexicà des d'una perspectiva oberta i contemporània, fusionant diferents estils.

El projecte està compost per músics de categoria internacional: Valentina Marentes, veu, Paquito Cruz, piano, Benjamín García, contrabaix, Luis Giménez, guitarra, i Gonzalo del Val, bateria. Una formació àgil, equilibrada, de sonoritat càlida i sempre suggeridora. Un vehicle perfecte perquè els músics s'expressin amb gran comoditat.

Música plena de calidesa, intimisme i sensibilitat interpretativa.

"La identitat d´aquest disc es pot considerar un autoretrat, un relat de vida guiat per la memòria, un viatge a través dels meus records musicals carregat d´emocions i de nostàlgia.

Cada tema reflecteix una part de la meva història, evocant moments que van marcar la meva infància, la meva etapa escolar, les festes del meu poble… melodies escoltades a casa meva i transmeses de generació en generació.

Aquest àlbum sorgeix de la necessitat vital d'expressar aquesta música, on els sons tradicionals de Mèxic s'entrellacen amb arranjaments contemporanis, creant una connexió profunda amb allò que sóc i amb allò que sé”.

Gonzalo del Val és un dels bateries més destacats de l'escena jazzística actual. La seva bateria ha sonat juntament amb els músics més importants, com Dave Liebman, Marco Mezquida, Marc Miralta, Jon Robles, Albert Bover, David Mengual, Víctor de Diego, Jordi Bonell, Horacio Fumero, Dani Pérez, o Joan Albert Amargós, que han comptat amb del Val per a la posada en marxa dels seus propis projectes musicals, cosa que l'ha convertit en un dels músics més valorats i sol·licitats de l'actualitat.

Així mateix, també ha dut a terme projectes propis que han sorprès tant el públic com la crítica. La seva música ha traspassat fronteres i ha rebut elogis de públics de tots els països; la revista francesa SoJazz va incloure una crítica del seu primer disc a la secció de joves talents europeus, assenyalant-lo com "un dels millors representants de l'escena espanyola contemporània".

Amb el seu segon treball discogràfic, va merèixer la portada de la revista All About Jazz. Al seu interior, la publicació de Nova York li va dedicar una àmplia crítica lloant el seu treball. La distribuïdora de Jazz Japonesa Diskunion va triar aquest treball per representar al seu mercat, el jazz que es fa a Espanya i va ser inclòs dins dels 10 millors CDs del seu estil. Amb el seu tercer treball, dedicat a la música de Steve Swallow, va aconseguir el reconeixement del mateix compositor americà, i el seu disc titulat Koiné, editat per la discogràfica Fresh Sound New Talent, ha estat molt elogiat per la crítica, tant nacional com internacional , sent escollit com un dels deu treballs més importants de l'any 2016.

El seu darrer treball discogràfic, realitzat a Dublín, ha estat juntament amb un dels saxofonistes contemporanis més importants del món; Dave Liebman. També ha enregistrat més de 40 discos com Sideman amb algun dels grups més importants del jazz nacional i internacional.

Nascut a Miranda de Ebro (Burgos), Gonzalo del Val inicià els seus estudis musicals als set anys al Conservatori Municipal de la mateixa ciutat. Més tard es trasllada a Madrid per estudiar bateria amb Guillermo McGill i composició i arranjaments amb Ramón Paús durant dos anys. Posteriorment és becat per estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, ​​obtenint el Títol Superior de Bateria-Jazz sota la direcció del músic Marc Miralta i amb professors de la talla d'Aldo Caviglia o el reconegut bateria nord-americà Ed Soph.

El 2009 va ser guardonat amb la beca “Joves Excel·lents” per estudiar a la prestigiosa escola Manhattan School of Music de Nova York amb el professor John Riley.

Durant aquests anys també ha tingut una activa vinculació amb el món de la docència, impartint classes com a professor a nombrosos Conservatoris com el Conservatori Superior Pau Sarasate de Pamplona, L'Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona (Berklee), Taller de Músics - Escola Superior d'Estudis Musicals i al Conservatori Superior del Liceu. Ha realitzat Classes Magistrals a diferents Conservatoris i Festivals de Jazz. Des del 2005 resideix a Barcelona on exerceix com a professor al Conservatori Superior del Liceu.

Del 2013 al 2015 ha estat Director Acadèmic de l´Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona (Berklee School of Music).

Del 2016 al 2019 es va traslladar a Dublín, on va desenvolupar la carrera musical tocant amb alguns dels músics més importants de l'escena jazzística irlandesa. Tot això compaginant-ho amb la seva abultada agenda de concerts per diverses ciutats espanyoles així com participant en diversos enregistraments com a acompanyant.

Al juny del 2019 va ser nomenat Cap de Departament de Jazz i Música Moderna del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona.

El 2020 va obtenir el Premi Enderrock al millor disc de Jazz per Cancionero, un treball que va realitzar juntament amb Marco Mezquida i David Mengual.



No hay comentarios:

Publicar un comentario