domingo, 16 de febrero de 2025

Blau Salvatge, de Joan Pérez-Villegas, i Júlia Colom ens transporten al seu univers oníric amb 'Vou veri vou',

Blau Salvatge, de Joan Pérez-Villegas, i Júlia Colom ens transporten al seu univers oníric amb 'Vou veri vou', la clàssica cançó de bressol reinterpretada amb el segell inconfusible de la banda.

Un viatge sonor que ens condueix per diferents estats d’ànim, des de la dolçor fins a la passió, gronxant-nos al ritme d’un vals vienès o d’un tango aflamencat. Si la instrumentació de l’octet ja és sorprenent per si sola, aquesta versió incorpora un element que enriqueix encara més la seva textura sonora: el dulcimer, interpretat per Nayan Stalder, que hi afegeix una sonoritat atàvica i hipnòtica. L’exquisida transparència i qualitat de l’arranjament no brillarien igual sense la sublim feina d’Adrià Serrano als controls de so.

Amb aquesta versió tan única com juganera, Joan Pérez-Villegas (vibrafonista i compositor del grup) ens convida a redescobrir aquest cant tradicional d’una manera totalment nova i captivadora.

L’octet Blau Salvatge es mou com un calidoscopi musical, fusionant estils amb creativitat i originalitat. La seva música combina jazz, música contemporània, clàssica i folklòrica d’una manera única, teixint un univers sonor ric i ple de matisos. La diversitat cultural dels seus membres —provinents d’Espanya, Alemanya, Amèrica i Suïssa— contribueix a aquesta paleta sonora vibrant i cosmopolita.

La idea d’un octet que transcendís fronteres musicals va néixer de Joan Pérez-Villegas durant els seus estudis de grau a l’ESMUC (Barcelona), on es va gravar el primer LP del grup. El projecte va prendre una nova forma el 2020, durant el màster de Joan a la HKB (Berna), consolidant-se en la seva formació actual. Amb un trajecte que inclou actuacions al Festival Emergents de L’Auditori, el Festival de Jazz de Granollers, el BeJazz Winter Festival, el Jazzclub Aarau i diverses gires per Suïssa, Blau Salvatge es llança ara a una nova aventura: la gravació del seu segon treball discogràfic, 'HIRAETH'.  

Joan Pérez-Villegas va iniciar els seus estudis de percussió als vuit anys al Conservatori de Música i Dansa de Palma. Atret per l’efervescència cultural de Barcelona, es va especialitzar en percussió clàssica i contemporània a l’ESMUC, on va ampliar els seus horitzons cap a altres gèneres com el jazz i la música tradicional, així com disciplines com la composició i la improvisació. Aquesta inquietud el va portar a cursar un màster en composició jazz a la HKB de Berna, on va treballar amb figures de prestigi com Martin Streule, Django Bates i Stefan Schultze.

El 2024, va ser guardonat amb el segon premi de Futurs Utòpics de la Mediterrània, juntament amb la ballarina Anamaria Klajnšček, en un certamen organitzat per la Universitat de les Illes Balears (UIB). Com a compositor, ha rebut diversos reconeixements, com el primer premi al KUG Jazz Comp 2021 per la seva obra 'The Properties of Rubber' i el premi Ruta del Jazz de Núvol pel disc 'Blau Salvatge' (2020).

Les seves obres han estat estrenades en espais de prestigi com el Palau de la Música Catalana o el Paranimf de la UB, i han esdevingut part del repertori europeu i nord-americà, sent interpretades arreu d’Europa i els Estats Units.

Al llarg de la seva trajectòria, Joan Pérez-Villegas ha format part de projectes molt diversos, des de música de cambra i simfònica fins a orquestres de jazz, música per a dansa i teatre, pop i música tradicional. Ha tocat com a acadèmic a l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i ha actuat en festivals internacionals com el SICMF 2016 (Sud-àfrica) i el Cistermúsica 2016 (Portugal) amb el duet de percussió Face Two Phase, amb el qual va guanyar el primer premi de la 4a edició del CIMCA (Concurs Internacional de Música de Cambra Cidade d’Alcobaça, Portugal)

Actualment, Pérez-Villegas treballa com a compositor, músic i productor freelance, alhora que impulsa els seus propis projectes, destacant Alanaire i Blau Salvatge.


Crèdits tècnics:

Joan Pérez-Villegas, composició i vibràfon.

Zoë Gordon, violí.

Nancy Meier, flauta.

Paula Häni, Clarinet.

Felix Grandjean, trompeta.

Pere Molines, trombó.

Tabea Kind, contrabaix.

Nicolas Bianco, bateria.

Júlia Colom, veu (col·laboradora).

Nayan Stalder, dulcimer (col·laborador).

Tècnic de so, mescla i mastering: Adrià Serrano.

Gravat a Groovefactory Bern (Suïssa).

Portada: Paula Solà.

Fotos: Pablo Bueno i Magalí Datzira.

No hay comentarios:

Publicar un comentario