miércoles, 15 de octubre de 2014

Entrevistem a "Els Catarres": Música que triomfa



1. Com us vau iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?
Als 7 anys vam muntar un primer “projecte” amb l'Èric, però de manera més seriosa no va ser fins als 14 anys que vam muntar el nostre primer grup de música. Des de llavors no hem parat de fer projectes varis amb persones diferents. La meva motivació va començar a través d'escoltar un cd de Queen (Made in Heaven), que es van comprar els meus pares. Vaig flipar moltíssim i va començar el meu interès per la música.

2. Com es crear el projecte i perquè el projecte es diu “Els Catarres “?
Teniem un projecte anterior als catarres amb gent de madrid i argentina, que ens va contractar una multinacional i va ser l'inici de la fi del projecte. Aquesta desil.lusió amb la discogràfica va fer que jo i l'Èric busquessim u projecte més proper, per poder tocar a bars del poble i de la comarca. Vam decidir posar-li el nom de Els Catarres perquè teniem un amic francès que li deiem “gabatxo” i ell s'hi tornava dient-nos “catarres”. Es pensava que era una manera pejorativa de dir “catalans”. Ens va fer molta gràcia.

3. Quins mitjans heu tingut per gravar i promocionar el vostres discs?
El primer disc cap. Vam gravar el disc amb un amic del poble, que tenia un petit estudi que es diu Baraka, i vam finançar-lo nosaltres amb la intenció de ser només nosaltres els responsables de la nostra música i fer-ne el que volguessim, amb la intenció de penjar les cançons gratuitament a la xarxa. Més endavant, al cap d'uns mesos i de molts concerts, per poder accedir a les botigues, Discmedi ens va editar aquest primer disc, amb la condició que fos de lliure descàrrega a la xarxa. Per el segon disc “Postals” vam decidir treure'l amb Música Global, sempre i quan acceptessin respectar-nos la descàrrega lliure.

4. Quins col•laboradors heu tingut en el disc i en quins grups heu col.laborat?
En el disc Postals han col.laborat la Núria Feliu i en Tomeu Penya, perquè creiem que encaixaven molt bé amb dues cançons: “Souvenirs” que és una balada amb un aire bossa nova i encaixava perfecte la veu de la Núria Feliu i “Camp d'Oliveres” que té un toc country on ha col.laborat en Tomeu. En directe han col.laborat amb nosaltres Els Amics de les Arts, Blaumut, Gerard quintana, David Rosell de DEPT. i Brams, Nyandú, ...
Pel que fa a col.laboracions nostres en altres grups, ben bé ja no sé a quants llocs hem col.laborat, però sempre que ens ho demanen, si per dates podem sempre ho fem! Hem col.laborat en directe amb La Pegatina, Strombers, Miquel del Roig, Bonobos,  etc..

5. Com definiríeu la vostra música?
No ho sabem. L'únic que sabem és que la base de les cançons que ens agraden fer escau en les lletres. A partir d'aquí intentem fer que totes les cançons sonin diferent, i tinguin atomòsferes diferents. Per això és una mica complicat definir l'estil.  I sobretot respectant la sonoritat acústica amb la que vam començar.

6. Com us plantegeu la nova gira o el que queda de l’any?
De moment estem de “vacances” no sabem ben bé quan tornarem, però segurament sigui a la primavera de l'any q e ve, si els astres volen, amb un nou disc!

7. Com us veieu dintre el panorama de la música a Catalunya?
Doncs no ho se... el circuit català és força petit i té una màgia que et permet que mai puguis sentir-te diferent a la gent que et ve a veure. Sempre et sents com a casa. Nosaltres tenim la sort de sentir-nos molt estimats per un públic molt transversal i això fa que treguem forces d'on sigui per fer les bogeries de gires que hem fet.

8. Quines són les vostres influencies musicals?
Cadascú del grup te les seves pròpies. A mi m'agrada molt la música de cantautors, m'encanta Moustaky, Brel, Edith Piaf, Lluis Llach. M'han inspirat molts grups com La Ruda (Fr), zebda, Massilia, Queen, però tinc discs de mil estils diferents a casa.

9. Quina es la vostra última descoberta musical i emergent?
A pesar de que ja porten uns anys, ara es comencen a treure fort el cap a catalunya grups com Aspencat o Orxata, que ens agraden molt. Són grups que hem conegut al llarg d'aquestes gires, i crec que apunten fort!

10. Un lloc on us agradaria tocar?
És igual el lloc, el que importa és la gent! A vegades hem tocat a poblets petits que ens han emocionat més que tocar devant de 30,000 persones com en alguns concerts que hem fet a la passada gira. Per tant ens agrada descobrir més llocs nous per morir-nos de ganes de tornar-hi!

11. Que aconsellaríeu a un grup emergent?
Sobretot que siguin ells els amos de la seva música. Que ningú els hi controli els drets, ni la imatge. Podràn fer-ho millor o pitjor que molts altres però sempre seran autèntics. I molt esforç, no parar mai de tocar, de fer i desfer, perquè possiblement per arribar a un projecte que important i que se'l creguin, hauràn d'apendre de projectes anteriors que hauràn hagut de desfer molt a contracor.

12. Què és el que us  apassiona de la música?
Veure que la gent s'emociona amb el que els hi expliques, i veure com la gent es fa seves les teves cançons. És l'únic, i la base de tot.


No hay comentarios:

Publicar un comentario