jueves, 16 de octubre de 2014

MuOm l'entrevista de dijous: Actuarán el divendres a l'Auditori de Terrassa



1. Com et vas iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?
A MuOM cadascú de nosaltres en té un recorregut musical ben diferent i heterogeni. N’hi ha des d’una violinista barroca qué actualment es primera violí de algunas orquestras; una cantant ecléctica que canta molts estils diferents entre ells gospel, tribal fusion, club, world music; passant per altres cantants del grup que s’han nodrit o han tocat en bandes de world music, blues & soul, heavy metal, rock progresive, jazz, etc.
El que ens uneix es una necessitat de investigar noves maneres de crear amb la música i l’exploració de les possibilitats vocals, a banda del joc que ens proporciona cantar amb els harmònics.


2. Com es crear el projecte “Muom”? Perquè el nom Muom? Com ha anat evolucionant al llarg del temps? 
Després de diferents trobades periòdiques durant alguns anys amb cantants que practicaven en algun grau les tècniques del cant difónic o d'harmònics. Per entendre'ns, es diuen així aquestes tècniques perquè cada cantant està executant dos sons al mateix temps essent el so agut un relatiu harmònic de la fonamental, podent moure's per aquests sobretons o harmònics (fins i tot fent melodies) mantenint la nota fonamental.
El cas és que 3 de nosaltres (Sylvan, Joaquin, Moisés) decidim que volíem anar més enllà en la investigació i desenvolupament de les possibilitats corals utilitzant aquesta tècnica vocal. Vam estar fent durant un temps un treball intensiu. Arran d’això varem començar nosaltres tres amb un baix que és de Terrassa fent concerts de tant en tant i continuant experimentar i creant peces fins que va arribar el nostre primer disc totalment amateur (Andapindam) al 2008, gravat en directe en una església romànica. Aquell mateix estiu uns dels components (Moisés) vol investigar sobre els origens del cant difónic i aprendre les tècniques,  i això fa que viatje a la Repúlica de Tuva (Sibèria, Rusia) tocanta a Mongolia, on va assistir al V Simposium Internacional de Khoomei, que es el cant gutural i difónic de aquella regió central de Asia, declarat patrimonio inmaterial de la humanitat per la UNESCO al 2009.
Posteriorment el grup esdevenent canvis de components i fa diverses col•laboracions, com amb el compositor Xavier Maristany on MuOM participa en l’estrena de la seva obra “No on” al MACBA al 2010. Any que també fa concerts amb Shirai i participa de les jornades pedagòguiques de l’ESMUC.
A partir del 2011 els concerts de MuOM amb nova formació, van començar a ser més significatus, participant amb èxit dins del festival Gong de noves sonorites a les coves de salnitre de Montserrat, al festival (a)phònica de Banyoles, i realitzant una gira fora de Catalunya.
Al 2013 varem gravar el nostre darrer album anomenat Mu, amb diseny accurat i present en plataformes com i-Tunes, el mateix any va participar en el showcase de la Fira de la Mediterrànea a Manresa.  A destacar del darrer any és el concert de cloenda de la semana de música sacra de Segovia, i el de cloenda del Festival Llangollen a Gales, així com els concerts realitzats a Londres.
Mu és la primera part del nom de la coral:  Mu OM.
Mu és una paraula que ve de la tradició Zen japonesa i que ve a significar allò que no té forma, la indefinició, la vacuitat. I que els mestres zen utilitzen per respondre a una pregunta que no té resposta clara, que no és ni si, ni no.
D'altra banda OM, que és una paraula més coneguda, ve de la tradició hindú i de fet és un dels mantres més sagrats. En els escrits vedics de l'Índia es parla que el OM és el so primordial, el generador de totes les formes. Curiosament a semblança del Gènesi de la Bíblia, on s'explica que Déu deia “faci's tal i tal cosa, i així es feia”; sent el verb, la vibració, la veu, el primer i el que origina tota la resta.
En definitiva, MuOM tot junt ve a significar que des del buit, des de l’indefenició, sorgeix el so primordial creador de totes les formes.
Clar, que també podríem dir que una vaca està fent OM. Fins i tot de vegades sembla que nosaltres en cantar fem això :  MuuuuOMM.


3. Quins mitjans, col.laboradors heu tingut per promocionau-se i gravar els vostres discs? 
Doncs la veritat és que han estat autoproduïts, amb ajuda de amics i col•laboradors propers.


4. Com us veieu  dintre del panorama de la música catalana? 
La nostra posició és curiosa, perquè en realitat la música que composem i cantem és sense lletra. Aleshores ens deixa en terra de ningú a nivell llingüístic i ideològic. A més, varis dels components sons catalans, però d’altres son de fora com ara, Estats Units, Canada, Italia, Japó.
Llavors, fent música a Catalunya però no sabem si es pot definir com a música catalana.


5. Com definiríeu la vostra música?
Fem una música poc convencional i amb un caire profund. Tenim repertori de creació propia que navega per un interessant recorregut tonal que obre portes a espais desconeguts, resultants de l’exploració dels universos sonors de la veu; modulant-la amb tècniques de cant difònic que permeten a cada integrant del cor emetre dues notes simultàniament; la nota fonamental y els seus harmònics, o sons continguts a la fonamental.  Alguns dels integrants també utilitzen tècniques guturals mil•lenàries provinents de Tuva, Altai, Kazakhstan, Mongolia, vinculades a la cultura ancestral nòmada i xamànica. El que hem volgut fer es acostar aquelles sonoritats llunyanes a un context coral occidental.
El resultat són harmonies sostingudes per la veu de forma estàtica, melodies minimalistes i creacions inspirades per la necessitat d’explorar la profunditat de la veu, a on surten dos plànols sonors superposats que s’interpreten i fonen en una rica amalgama de notes.
Per una altre banda, al tenir composicions sense lletra, la nostre música no en té fronteres llingüístiques ni d'altres, essent apta per a tots els públics independentment de la seva edat, condició cultural o confesional. A vegades en diferents mitjans ens han catalogat com a música sacra, espiritual o meditativa.  Sigui com sigui, un recital de MuOM pretén portar al públic a estats de calma, on sobtadament pugui discórrer un viatge cap a l'interior.


6. Com us plantegeu la gira?
Les gires representa un bon moment per a nosaltres de compartir, de disfrutar de les gastronomies locals, de que poguin sortir noves ideas compositives, etc.  Anem en una furgo els 7 i n’és divertit.

7. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador? 
A MuOM tenim molt bon records de molts concerts però pot ser un que per l’espai ens va deixar tocats va ser a dins de les coves de salnitres de Montserrat dins del Festival Gong.   Un concert que alguns del grup recordem amb bon gust és un de Luis Paniagua.

8. Quines són les vostres influencies musicals? 
Inicialment va ser el Cor Harmònic de David Hykes, i els seus enregistraments efectuats en els anys 80 (Hearing solar winds, Current Circulation) el que ens va posar en una via concreta d'exploració i creació. I dins d'això hem entès la creació musical des d'un component estàtic, gairebé com suspès en el temps, per poder explorar de manera delicada els plànols sonors que ens aporten estar cantant dos sons al mateix temps. I para això era necessari no incloure paraules, abordar el so pur sense fer concessions al llenguatge, confiant que les pròpies veus transmetin el que volem expressar, sense paraules.
A partir d'aquí, hem anat aportant tots els nostres bagatges musicals i creatius, depenent del moment i dels components del grup en aquest moment.

9. Quina es la teva última descoberta musical emergent?
Amiina, un grup islandés que fa música minimalista


10. Un lloc on us agradaria tocar?
A una església a proc de Marsella on David Hykes va gravar uns dels seu millors albums amb el Harmonic Choir. En té una acústica al•lucinant.


11. Que aconsellaries a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
Que tinguin els objetius molt clars tots els components i que treballin en la mateixa direcció amb perseverancia, cadascú dintre de les seves virtuts, donant espai al diàleg i a l’auntenticitat.
13. Què és el que us  apassiona de la música?
La capacitat de creacció que et proporciona, les ones i vibracions que experimentes, la seva possibilitats de transformació i creiximent, i sobre tot els silencis.


12. Expliqueu com serà aquest concert del proper divendres a l’Auditori de Terrassa?



Estem fent recerca amb un tècnic de só molt experimentat de les possibilitats de la nostre música creant efectes envolvents a espais tancats.
A part de les peces que són a capella, també farem algunes amb instruments, una d’elles serà inspirada en la musica de Tuva i Mongolia.



No hay comentarios:

Publicar un comentario