jueves, 28 de mayo de 2020

Nico Casal ens presenta "Stories vol.I"


"Stories vol. I" és el primer volum d'una sèrie d'EPs recopilatoris que sortiran durant els propers mesos. Aquest primer llançament es centra en tres peces a piano només que han marcat els últims anys de Nico Casal, totes elles nascudes d'improvisacions en moments molt diferents.

Les dues primeres, Novo i Gaia, són improvisacions nascudes dels seus anys vivint a Londres, on intentava conjugar el que estava vivint i aprenent en aquest moment amb els seus records i l'enyorança que tenia de Galícia, la seva terra. Per aquest motiu en les composicions es puguin trobar tant influències de la música electrònica que estava descobrint en aquest moment, com el tractament del loop, com ritmes ternaris més propers a la música tradicional gallega.

La tercera peça, Outubro, és una reproducció exacta d'una improvisació gravada a la seva habitació el 9 d'octubre de 2009, durant els seus anys vivint i estudiant piano a Vigo. Després de 10 anys oblidada, Nico Casal l'ha rescatat i regravat, deixant intacta aquesta sensació de llibertat que tenia amb 23 anys, en una època en la qual es passava tot el dia estudiant i escoltant repertori clàssic i no s'atrevia a compartir improvisacions com aquesta. La peça funciona com un monòleg pausat, una reflexió en veu alta amb un mateix.

Outubro és una peça a la qual tinc especial afecte, em trasllada a una altra època, a una altra vida, i la primera i única vegada fins a la data que la vaig tocar en directe va ser l'any passat com a bis en el concert de presentació del meu primer disc, Alone, al Southbank Center a Londres. El Nico de 2009 mai hagués imaginat que 10 anys després estaria tocant en directe i compartint alguna cosa així tan personal. ".

Nico Casal és un pianista i compositor gallec. Després de viure 6 anys a Londres, on es va mudar el 2011 a estudiar un màster sobre composició per a cinema a la City University, està de tornada a Madrid. Durant els seus anys a Anglaterra va treballar per a molts projectes audiovisuals, entre els quals destaquen "Stutterer", guanyador de l'Oscar a Millor Curtmetratge en 2016, i la pel·lícula "La Malaltia de l'Diumenge", de Ramon Salazar, que li va valer una nominació als Premis ferotge com a Millor Banda Sonora.

En 2019, després de treure el seu primer disc, "Alone" (PIAS / Point Of Departure Records), i just quan estava immers en una gira que va passar pel prestigiós Southbank Centre de Londres i per festivals com Eurosonic (Països Baixos), Reeperbahn Festival (Alemanya), BIME (Bilbao) i Heineken Jazzaldia (Sant Sebastià), va patir una lesió a la mà dreta que el va obligar a estar fora dels escenaris durant set mesos.


No hay comentarios:

Publicar un comentario