viernes, 13 de noviembre de 2020

Congrés Nacional de Música d'Arrel

 


Congrés Nacional de Música d'Arrel: Un espai per debatre els àmbits de més interès de la música d’arrel i un altaveu per visibilitzar les opinions des d’una òptica transversal de tots els actius del sector

Del 13 al 15 de novembre el Congrés Nacional de Música d’Arrel ens convida a parlar del paper de la música d’arrel en l’actual context cultural a partir de sis eixos de conversa al Centre Artesà Tradicionàrius.

La presentació dels sis àmbits temàtics aniran a càrrec dels ponents: Anna Costal, Jaume Ayats, Ma. Antònia Pujol, Ilaria Sartori, Carmina Hereu, Albert Reguant i Romain Baudoin i de més de 35 comunicacions relacionades amb els continguts dels blocs.

El Congrés està organitzat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Culturals i el Centre Artesà Tradicionàrius a partir de la iniciativa del col·lectiu La Xeixa i amb el suport de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona

El Congrés Nacional de Música d’Arrel parteix de la idea del col·lectiu d’agitació cultural La Xeixa, format per un grup de gent heterogeni vinculada al sector. La seva voluntat és revifar la música d’arrel al territori català amb la determinació de compartir motivacions i neguits. El Congrés vol posar de manifest les preocupacions del context actual de la música d’arrel de les noves generacions del sector, vol ser un altaveu per visibilitzar la pluralitat d’opinions i analitzar l’evolució del funcionament per afrontar el futur amb més coneixement de causa; vol teixir complicitats i sumar esforços per treballar en xarxa amb tot el sector de la música d’arrel. 


Ponències, comunicacions, concerts i espais de debat

El programa del Congrés presenta diferents activitats per debatre els sis àmbits temàtics: ponències d’experts, comunicacions dels agents del sector, espais de debat i conversa, presentació de projectes d’escoles de música i festivals del territori. A més, les nits de divendres i dissabte es presentaran, en concert les propostes musicals de Joana Gomila i Arnau Obiols, i de Carles Belda.


Àmbits temàtics: Ponències, comunicacions i espais de debat

Identitat -  Comunicació i difusió de projectes i esdeveniments - Models d’organització professional - Models pedagògics - Creació artística - Llegat i relleu generacional.

Per debatre aquests sis àmbits, s’han programat ponències i comunicacions, així com també una temps d’intercanvi d’opinions final per extreure conclusions. Per les ponències, comptarem amb 7 professionals amb una llarga trajectòria dins de cada àmbit temàtic: Anna Costal i Jaume Ayats, Mª Antònia Pujol, Ilaria Sartori, Carmina Hereu, Albert Reguant i Romain Baudoin; i hi haurà un total de 35 comunicacions que tractaran els temes més latents i importants que ara mateix preocupen a tot el col·lectiu. 

 

Concerts

El concert inaugural del divendres 13 de novembre, serà un espectacle de nova creació amb dos dels músics més rellevants d’avui dia de la música d’arrel i amb una trajectòria molt potent en l’àmbit de la creació: Joana Gomila i Arnau Obiols, CA!. L’espectacle, que barreja diferents disciplines artístiques, comptarà amb la companyia d’arts visuals Atzur.

Durant el Congrés, es volia comptar amb un dels músics incombustibles del sector de la música d’arrel, en Carles Belda i el seu acordió, que va ser el vaixell musical de grups tan importants com Pomada o Mesclat. La nit de dissabte 14, doncs, serà el retrobament del grup El Belda i el Conjunt Badabadoc que han fet ballar mig país amb cançons com «Al vent», «Rosó» i «L’Empordà» interpretades amb ritmes caribenys.

 

Presentació de projectes d’entitats i conclusions del Congrés

El diumenge a la tarda, s’ha reservat un espai de pòsters, en què entitats, escoles, festivals i associacions podran presentar els seus projectes a l’espai del vestíbul del CAT Tradicionàrius. Finalment, a les 17 h, serà el moment d’extreure les conclusions dels 3 dies de Congrés.


La Xeixa, el grup impulsor

La Xeixa són músics, professors, comunicadors, balladors... una generació que ha arribat a la música d’arrel partint d’orígens i experiències diverses, gràcies a les quals han articulat projectes i idees de forma compartida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario