El grup Acetre estrena el seu nou treball ‘A la casa de las locas’, amb el qual la veterana formació extremenya inicien una nova travessia musical per Extremadura i la zona fronterera amb Portugal, indagant en les seves arrels, transitant pels seus ritmes i gèneres més peculiars i en la qual persisteix seu continu desig d'explorar noves formes de divulgar les músiques d'arrel. Melodies i tonades antigues que, en les veus i instruments de Acetre, ressonen fresques, actuals, realçant els punts comuns amb la música universal sense perdre els seus trets distintius.
Aquesta recerca constant que realitza la formació extremenya, en els seus quatre dècades d'existència, es tradueix en una reflexió coherent sobre les pròpies formes i essències de la tradició, que rescata músiques de la memòria i la torna transformades, reelaborades en un llenguatge actualitzat que ajuda a comprendre-les i redescubrirlas.
Els seus components són Antonio Leyras (baix), Ana Jiménez (veu), Laura Ferrera (violí), Mami Sánchez (veu), Inés Romero (acordió), Paco croché (percussions), Vicky González (bateria), Víctor Asensio (flautes, gaita extremenya i clarinet) i José-Tomás Sousa (guitarra acústica, composició i direcció).
El treball ‘A la casa de las locas’, l'onzè disc d'aquesta banda d'Olivenza (Badajoz), convida a ser "partícips i còmplices d'aquest viatge que s'estén també a la pròpia llibertat creativa, a la bogeria de seguir creant; la impulsió creativa com a necessitat vital per a la seva transformació necessària ".
El disc conté 13 temes, en els quals es combinen adaptacions musicals de temes tradicionals d'Extremadura i el Alemtejo portuguès, amb algunes composicions pròpies relatives a les tradicions de la regió i amb col·laboracions especials com Carlos Beceiro, de La Musgaña, a la viola de roda. Aquest treball compta amb el suport de la Conselleria de Cultura de la Junta d'Extremadura.
Creat el 1976, Acetre és un dels grups més veterans i emblemàtics dins del panorama folk d'Extremadura i la seva música resulta imprescindible per entendre la trajectòria de la música folk a Espanya.
Creació i renovació musical sobre una rica base tradicional s'uneixen a la seva llarga experiència com a músics, per encertar en un engranatge de qualitat instrumental i vocal capaç d'obrir nous horitzons dins de les músiques inspirades en les arrels tradicionals.
El seu lloc d'origen, Olivenza (Badajoz) els atorga la característica "bicultural" d'una manera tan espontània i senzilla que només es podria explicar sabent-nascuda des de l'essencial, des de la base de l'aprenentatge vital. Així, en les seves interpretacions uneixen perantones, pindongos, tonades festives o albades extremenyes, amb els verdegaios, fados o corridiños portuguesos.
Una combinació ben aprofitada que dóna com a resultat un dels sons més exquisits dins del que avui entenem com a tradició renovada. La seva filosofia artística part de sentir la música com un llenguatge heretat a què ells aporten la seva semàntica particular, d'interpretar-la amb una valentia i bellesa vocal indiscutibles, amb una instrumentació que es fa amb subtils harmonies i composicions que acullen antigues melodies amb una important dosi de experimentació que obre noves sendes a la música d'arrel.
No hay comentarios:
Publicar un comentario