domingo, 26 de septiembre de 2021

Fenya Rai! de Valls ens presenten primer disc "Plaça Major"

'PLAÇA MAJOR' El títol d'aquest segon treball de Fenya Rai! ens transporta a l’ambient adequat per gaudir de la música del grup, perquè la Plaça Major és el punt de trobada dels pobles i ciutats d’aquest país, i també el lloc on es desenvolupa la festa. Al disc hi trobarem una barreja de ritmes que ens proporcionaran un ampli ventall de sonoritats. La temàtica de les cançons és igualment variada. A més, un seguit de col·laboracions d’arreu del territori enriqueixen el resultat final gràcies al toc personal de músics com Jaume Arnella, Artur Gaya, Joan Reig, Adrià Dilmé i Clara Colom, entre d’altres.

Fenya Rai! són David Tudela, Jaume Martínez, Jordi Jubany i Roger Montalà.

Aquest disc ha estat produït per Jaume Martínez Ballesté a echostudio.cat, on també s’ha gravat, mesclat i masteritzat. Totes les cançons han passat per l’obrador de Fenya Rai!, on han estat amassades, salpebrades, han reposat i finalment s’han fornejat.

FENYA RAI! Vol ser un grup irreverent, canalla i fresc, passant el cançoner popular pel seu propi taller de planxa i pintura, fent que la gent d’avui escolti cançons que poden tenir dos cents anys.

L’any 2015 neix a Valls un nou projecte: Fenya Rai! Els components del grup provenen de formacions musicals com Maitips o Cafetera Exprés, molt diferents entre elles, però comencen a treballar amb un objectiu comú: conèixer a fons el món de la cultura popular a través de l’obra de Joan Amades.

Fenya Rai! estudia, assaja i treballa musicalment una pila de cançons recollides al Cançoner. L’objectiu és trobar una fórmula per reintroduir algunes de les cançons del nostre patrimoni a la memòria col·lectiva actual. El grup les versiona i juga amb les lletres, amb els ritmes i amb les harmonies per tal d’adequar-les als gustos del segle XXI. Crítiques, humorístiques, a voltes carregades de poesia i a voltes de mala llet, les cançons reflecteixen el tarannà desacomplexat i festiu dels components del grup... i del país. Fenya Rai! només pretén proveir el públic d’aquest material perquè canti i balli mentre passa una estona divertida.

Després d’una etapa inicial, es va concretant la instrumentació, els ritmes i el tractament de les veus i finalment el grup queda configurat en la seva forma actual: acordió diatònic, guitarra clàssica, pandereta, baix elèctric i les quatre veus dels components.

L’any 2019 Fenya Rai! edita  el seu primer disc. El recull és un calaix de sastre que fa inventari dels quatre primers anys de trajectòria. Inclou temes extrets directament del Cançoner i altres que els membres del grup ja coneixien, però tots tenen en comú que provenen de la tradició popular. El 2021 el grup enllesteix el segon llarga durada, un recull més meditat i amb diversos temes propis que són fruit de l’experiència d’aquests anys d’actuacions i de treball.

No hay comentarios:

Publicar un comentario