sábado, 18 de junio de 2022

Capinàs ens presenta el disc "Visceral"

'Visceral' És el primer projecte discogràfic de la banda catalana CapiNàs, un disc que recull vuit cançons sobre temes molt diversos com la joventut, la naturalitat o les emocions més viscerals, tot connectat, de principi a fi, per un to festiu i fresc que caracteritza l'estil de CapiNàs. D'igual manera, el conjunt musical ha creat un so que els defineix per, entre altres coses, beure alhora de diferents estils aconseguint una proposta sonora que no deixarà indiferent a ningú.

L'àlbum comença amb '& other mandangas', una reflexió sobre l'amor, tema universal per excel·lència. CapiNàs hi dóna una volta més, fent confluir dues vessants habituals de la forma d'estimar. Amb una clara presència de la rumba catalana, acompanyada amb tocs de cúmbia, el grup aposta per trencar amb el concepte de 'si no sufres no es amor' per llençar-se a estimar d'una forma més lliure i sana.

En segon lloc, hi trobem 'Ja m'han liat', el primer single de la banda que va veure la llum amb un videoclip el maig de 2021. Aquesta rumba-pop acompanya una història que, com indica el títol, ens pot resultar molt familiar. Així, es donava a conèixer CapiNàs, un any abans del llançament del seu primer disc, amb una oda a la improvisació com a forma de vida, avisant que portarien la festa allà on calgués, pura essència capinasera.

'Visceral' és la cançó que dóna nom al disc i, al mateix temps, el fil que ha teixit els vuit temes com un conjunt. Amb aquesta cançó el grup català posa sobre la taula el que per a ells significa la visceralitat, una invitació a treure'ns la careta, a ser qui som, que tot ens surti visceral. Aquest missatge s'acompanya de la millor manera: un inici per tangos flamencs i una barreja salvatge de rock-flamenc i drum and bass. Així, la banda ens convida a pensar menys i a sentir el foc que ens crema per dintre.

En quart lloc, podem escoltar 'Es lo que hay', una dansa a l'acceptació, un mantra a repetir cada cop que les coses se'ns torcen, una manera de no deixar de somiar. Un missatge realista, però alegre, que ve acompanyat d'un ritme de timba cubana amb la col·laboració de la banda barcelonina Maruja Limón.

Com a cant a la joventut i a viure-ho tot intensament arriba 'Mai'. Presentat com el primer avançament del disc, el tema és un ball de contrastos, tant en la lletra com en la música: amb clares referències del mestissatge català i amb la rumba com a base, 'Mai' barreja elements com l'ska, el latin i l'electrònica. Per altra banda, la lletra i el seu missatge és capaç de transportar-nos, des de la malenconia més tendra, fins a la nit més boja.

Als estils musicals de 'Visceral' s'hi afegeix un nou component, arriba 'Con tol flow', una cançó que compta amb un rap desvergonyit i original que adorna el missatge clau del tema: portem el flow a dins. Un tema ballable que pretén fer-nos sentir com si estiguéssim en un d'aquells dies en què tot surt bé i ens sentim a la cresta de l'onada. Una proposta plena de groove latin-funk que no deixarà a ningú assegut.

Entre les emocions viscerals també s'hi poden trobar algunes que no siguin del nostre gust, com és el cas de la gelosia, un sentiment per a tothom conegut que CapiNàs ensucra amb canya de guaguancó a 'Celos', la setena cançó del disc i que compta amb una fusió de rumba cubana, tanguillos flamencs i salsa.

El colofó d'aquest primer treball discogràfic ve acompanyat d'una altra col·laboració, la de la banda osonenca Pelat i Pelut. Es tracta d'una rumba catalana a l'ús que parla de les eternes reticències a fer-se gran, de les infinites crítiques que se li poden dedicar al món adult: 'No em renta' és una sàtira a aquesta vida adulta i una oda a aquells dies d'infantesa que funciona com a cloenda perfecta per a aquest disc, que arriba amb la intenció de no baixar el ritme en cap moment.

CapiNàs: La banda va néixer com a projecte musical el 2019, de la mà de dos amics de tota la vida, l'Albert i el David, que somiaven en fer música i poder formar una banda que portés la festa allà on anés, cosa garantida gràcies al seu so mestís i enèrgic caracteritzat per la fusió de la rumba amb estils com la timba, la cúmbia, el flamenc o el funk.

Després de dos anys d'actuacions com a grup de versions, el maig de 2021, veu la llum 'Ja M'han Liat', el primer tema propi de la banda catalana; un tema festiu amb el qual és molt fàcil sentir-se representat i que ha tingut molt bona acollida per part del públic creixent del conjunt musical.

Un any després, CapiNàs es tanca a l'estudi, acompanyats del productor Carlos Avatar al Tercero Estudios, per cuinar el que serà el seu treball de presentació, el seu primer disc: 'Visceral'. Un treball que és una promesa, una declaració d'intencions. Presenten, així, vuit cançons regades amb una infinitat d'estils, amb referències de l'escena musical catalana, amb la qual han crescut musicalment, i amb la premissa de connectar amb el seu públic i de fer festa allà on sigui.

Estigueu preparades per una explosió de frescor i alegria, arriba CapiNàs!


CapiNàs són:

- Mauro Cavallaro (batería).

- Iñaki de la Linde (percussió).

- Sandra Ruibal (baix i contrabaix).

- Kevin Díaz (piano).

- Carme Martínez (trompeta).

- Ferran Casanova (saxo alt).

- Júlia Soler (trombó).

Albert Vilardell (guitarra elèctrica).

David González (guitarra flamenca i veu).

No hay comentarios:

Publicar un comentario