martes, 5 de julio de 2022

Momi Maiga ens presenta "Mansani"

Momi Maiga destaca com a virtuós del seu instrument, la kora, així com per la seva fluïdesa vocal i com a compositor curiós, autodidacta, i amb una sorprenent sensibilitat musical.

Momi Maiga va néixer el 1997 a Gàmbia i als quatre anys se'n va anar a viure amb la seva família materna a Ziguinchor, la capital de Casamance, la regió del sud del Senegal. Immers en un vast patrimoni musical, va créixer al mig de la reconeguda família Cissokho, una família de Djelis. Els Djelis d'Àfrica Occidental són dinasties de músics, trobadors, mediadors i transmissors de la cultura que s'han servit de la música i el cant per transmetre la història, els valors i els missatges de pau a la societat durant segles i fins a l'actualitat.

Momi Maiga es va educar entre les seves riques tradicions musicals, aprenent l'extens repertori de tradició oral, observant i escoltant. Als sis anys va començar a tocar la kora gràcies a un dels seus oncles, Solo Cissokho, que va fer fabricar una petita kora en veure l'interès del petit Momi per aprendre a tocar-la. La kora és un dels instruments més venerats d'Àfrica de l'Oest, i la família Cissokho són els guardians d'aquesta arpa-llaüt africana de 21 o 22 cordes des de segles enrere. No obstant això, el seu periple com a músic va començar d'acompanyant als concerts i cerimònies dels seus oncles com a percussionista. La kora només la tocava a casa, a la seva habitació. Tots els oncles, avis i cosins toquen la kora, fins i tot algun membre de la família en construeix. Molts tenen una trajectòria professional internacional, com és el cas dels seus oncles Solo Cissokho, Sadio Cissokho, Maher Cissokho i els seus cosins Seckou Keita, Amadou Susso, Suntu Susso i Ibou Cissokho entre d'altres. Així, seguint el llegat històric de la seva família, la seva herència artística el vincula amb una profunda connexió amb les tradicions Mandinka i els seus repertoris. 

El seu recorregut com a korista comença el 2015, col·laborant amb la banda del reconegut músic Ale Möller Band de Suècia. El 2016 toca algun concert amb el grup local de Ziguinchor Hip Hop Djali Kunda. El 2017 viatja a França amb el grup de Dakar Weuzz et le Samara. El 2018 realitza la seva primera estada a Barcelona convidat pel Museu Música de Barcelona, ​​i posa veu a l'àlbum 'Goor', del pianista Adrià González. El mateix any du a terme un concert al Festival Internacional de Blues de Fuerteventura, i un parell de concerts a Estocolm, Suècia.

Uns mesos més tard, a mitjans del 2019, Momi Maiga és novament convidat a Espanya a través del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona. És en aquest moment on decideix establir-se a Catalunya per poder donar forma als seus projectes i enregistrar el primer àlbum. Al cap de poc temps comencen les trobades i col·laboracions en directe amb músics com Ferran Savall, Judit Neddermann, Ignasi Maria Gómez i Aleix Tobias entre d'altres.

Momi Maiga es distingeix ràpidament com un compositor atrevit i amb moltes ganes de fusionar-se amb altres músics i gèneres musicals. Canta principalment a Mandinka i Wolof, mentre reflexiona sobre temes destacats del nostre temps i de la importància de preservar els valors humans més purs, com ara la solidaritat, el respecte, l'amor i la dignitat.

L'àlbum 'Nio' es publicarà oficialment aquesta tardor del 2022.

En el seu primer àlbum debut titulat 'Nio', ens presenta un treball on combina jazz ètnic, flamenc i les sonoritats de les seves arrels. Fusiona la kora amb instruments clàssics com el violí i el violoncel, i emprèn un viatge que el condueix a l'inici d'una carrera musical prometedora. Amb una espectacular estrena a finals del 2021 a Fira Mediterrània de Manresa, Momi Maiga crida l'atenció de promotors nacionals i internacionals. Aconsegueix un prematur sold out, i el públic dret mostra clarament la seva admiració amb entusiasme.


Concerts:

05/07 NIO: Mapas Mercado Cultural - Las Palmas Gran Canaria.

07/07 Soul's Strings: Roca Umbert - Fàbrica de les Arts Granollers.

09/07 Soul's Strings: La Vall Festival Sant Just Desvern.

10/07 Soul's Strings: In(audit - Campllong.

13/07 NIO: Caixa Fòrum - Barcelona.

14/07 NIO: Caixa Fòrum - Madrid.

15/07 NIO: Etnomusic als pobles Carcaixent - València

20/07 NIO: Veus Joves d'Arrel Mediterrània - Museu d'Història de Catalunya (Barcelona).

22/07 Momi Maiga & Ferran Savall: Viu Manlleu.

28/07 NIO: Caixa Fòrum - Sevilla.

17/08 Soul's Strings: Notes al Parc - Girona.

17/09 NIO: Menorca.

18/09 Momi Maiga & Ferran Savall: Menorca.

03/12 NIO: Ariège - França.

04/12 NIO: Aude - França.

11/12 NIO: Teatre Jardí - Figueres.


El videoclip de la cançó 'Mansani' simbolitza dues terres i dues herències musicals de tradició oral que es troben on el pas del temps i la distància desapareixen.

'Mansani' és una cançó que fusiona la cultura originària de Momi Maiga amb la cultura flamenca, que descobreix amb admiració i respecte durant la seva residència a Espanya. Gràcies al seu amic Miquel Ubach, comença a aprendre frases i melodies del gran Moraíto Chico i Paco de Lucía entre d’altres.

De seguida sent una gran atracció pel complex i bulliciós ritme de les buleries, un dels pals flamencs més complets que assimila el cant, les palmes, el ball i unes cadències rítmiques que commouen profundament. L'aire festiu i alegre, els crits expressius i la dansa, completament connectada al compàs, li recorden a les festes de sabar del a Senegal, cerimònies que tenen lloc al carrer, on una orquestra de percussionistes toquen el sabar (percussió). Al mateix temps, un djeli canta i engresca a totes les persones presents a sortir un per un a ballar al centre del cercle que es forma entre els músics i el públic.

La creació sorgeix de la recerca i l'experimentació amb la kora, per apropar-se a la sonoritat de les bulerías. Un cop troba el color amb el seu propi instrument, el fusiona amb la melodia de Mansani Cissé, cançó mil·lenària de tradició oral d’Àfrica Occidental.

Acompanyat amb la guitarra espanyola de Pau Figueres, el pandero quadrat de penyaparda d'Aleix Tobías, la veu mediterrània i salada de Rusó Sala i la versatilitat del violoncel del virtuós Martín Meléndez, Momi Maiga vesteix amb delicadesa i encís el seu propi llenguatge de buleria amb la kora i cantant en Mandinka.

La bailaora Karen Lugo i el ballarí Ada Saliou, representen a través del moviment el diàleg entre dues tradicions, conversant amb un llenguatge contemporani que reivindica l'evolució i l'expansió des de l'arrel.

No hay comentarios:

Publicar un comentario