martes, 26 de julio de 2022

Radio Revolució: músics bascos canten a Cuba presenten nou disc

Van venir fins a Guantánamo, al costat de Buena Fe, llestos per prendre les places i conquerir el públic d'aquesta Illa. Es diuen Radio Revolució, com CMKC, l'emissora de Santiago de Cuba, però no són nadius d'aquesta terra, encara que bé ho volguessin. Venen del País Basc, llestos per cantar-los a Cuba, un referent cultural, de canvi social i amor, per a tots els pobles del món.

La seva barreja de reagge, folklore basc i altres sonoritats contemporànies criden molt l'atenció, i les lletres també, perquè el mateix clamen per la consciència social que al gaudi ple.

Jurgi Ibarretxe és el líder de la Banda integrada per quatre músics provinents de diverses parts d'Europa, units per les ganes de fer música amb un tall social profund. Diu a Granma:

«Som un projecte de cúmbia, barrejada amb ritmes llatins i tradicionals, i vam venir aquí convidats per uns amics. Vam portar donatius i fins i tot vam gravar un disc amb l'Empresa d'Enregistraments i Edicions Musicals (Egrem) i resulta que comprant el bitllet de tornada a casa, va obrir-ho tot i va sorgir la idea de fer una gira amb Buena Fe.

«Nosaltres havíem fet un parell de presentacions a l'asseguda dels Mocadors Rojos al parc central i una altra a la casa de la Bombeta Verda, però la possibilitat de fer concerts ens va posar súper contents. Sobretot perquè Cuba, que ens sembla una terra màgica, aquí la gent s'hi ajuda molt, té gran cor i la cultura és el top, no només musical, aquí hi ha de tot: escriptors, pintors, i ens sembla increïble tant intel·lecte en gent tan humil.

«Amb Israel Rojas i Yoel Martínez la gira preveia set presentacions a Guantánamo i Granma, força multitudinàries per cert, i això ens inspira. Crec que fins i tot podríem tornar».

Radio Revolució va néixer a Londres, Anglaterra, com una necessitat de cantar-li al canvi, de revolucionar, des de l'art, les bases del capitalisme, però al principi no va forjar bé, així ho confessa Jurgi.

«Llavors m'ho emporto al País Basc i bé aquí sí que ho vam poder concretar tot. Ara som realment bascos i francesos, que encara ens estem recomponent, sobre la base del que vaig començar a Londres, i com a part d'aquesta metamorfosi arribem a Cuba.

«Gravem a l'estudi de l'Egrem, amb un elenc de luxe, Tommy Rojas com a trompeta, Enrique Sandoval, trombonista, William Vivanco… i sé que en sortirà un bon àlbum.

«Encara no tenim nom per al fonograma però sí que et dic que parla de molts temes, no només de política, és una crida a la superació, la igualtat, hi ha cançons romàntiques. Serà una injecció de joia després d'aquests anys de pandèmia.

«Com a detall t'avanço que tenim un senzill dedicat a Salvador Allende que jo vaig compondre en els meus viatges com a motxiller per Xile; es diu Vencerem. De moment no incloem res referent a Cuba, però amb l?experiència tan bonica que estem vivint jo crec que sorgirà més d?un tema per a aquesta Revolució».

Ràdio Revolució està integrat per Jurgi Ibarretxe, director, a càrrec de la guitarra, el xarango andí i la veu; Joan Castanheira, a la bateria; Lander Txato, amb l'acordió, i Mat Lhomme, al baix, els qui es manifesten orgullosos d'estar a la terra del Che, Fidel, Tamara 'Tania Bunke… referents de la lluita pel progrés i la llibertat. «Cuba és un lloc que inspira a continuar creant a favor del canvi, aquell que volem veure a l'entorn que ens envolta», conclou Jurgi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario