miércoles, 12 de abril de 2023

El Pony Pisador presenten “The Longest Pony” amb The Longest Johns

Els catalans El Pony Pisador presenten “The Longest Pony”, un àlbum on uneixen forces amb els referents internacionals dels sea shanties The Longest Johns. Un treball majoritariament en anglès que ja està disponible a totes les plataformes.

“The Longest Pony” es compon de peces tradicionals i clàssiques del repertori folk anglosaxó, com “Tennessee Waltz” o “All For Me Grog”, així com dues composicions originals, “Wheels of Glory” i “Haul and Drag”. També inclou una peça en català: l’havanera “Al Pirata Joan Torrellas”, una composició original de Carles Casanovas, antic membre del grup d’havaneres Port-Bo.

Aquesta col·laboració ha nascut de l’amistat i l'admiració mutua entre els dos grups, construïda al llarg dels últims anys en coincidir als festivals de sea shanties per diversos països d’europa. The Longest Johns, la banda referent del gènere, van saltar a la fama mundial a principis del 2021 quan la seva cançó “The Wellerman” es va convertir en un fenomen viral de Tiktok.

Actualment fan gires regularment per Europa i Estats Units i representen la bona salut a nivell internacional dels sea shanties i la música marinera. Per a El Pony Pisador, aquesta col·laboració significa l’oportunitat de traslladar la seva proposta musical i les cançons marineres autòctones, les havaneres, al panorama folk internacional.

Enregistrat entre La Atlántida Estudio de Barcelona i el Broadwater Studio de Newcastle, trobem “All For Me Grog”, que representa l’esperit desenfadat amb el que els dos grups enfoquen la seva música, en que conviuen el sentit de l’humor i la sensibilitat folk. Va ser popularitzada per The Dubliners, els referents de la cançó irlandesa, i en ella hi conviuen la tradició de la música marinera de The Longest Johns i la influència celta de El Pony Pisador, que es reparteixen les estrofes.

“Wheels of Glory” és una cançó escrita i cantada per Robbie Sattin, que versa sobre el Gloucester Cheese Rolling, un esdeveniment on diverses persones persegueixen un formatge baixant corrents per un turó. Combina el folk de veus brillants i tempo ràpid amb la sonoritat celta, el bluegrass i el ragtime, en una proposta frenètica i divertida. També de Robbie Sattin, trobem una altra composició propia amb “Haul and Drag”. Està escrita amb l’estructura d’un sea shanty tradicional i recull la sonoritat més ortodoxa d’aquest gènere. En aquesta peça hi podrem sentir les veus dels 9 membres dels 2 grups, creant una atmosfera marinera fosca i intensa. 

A “Tennessee Waltz” la veu d’Andy Yates reinterpreta el clàssic de Patti Page de 1950. En aquest arranjament hi apareixen les influències del grup Punch Brothers, i combina la sonoritat bluegrass amb harmonia i recursos vocals de la música jazz. Així interpreten un clàssic amb una sensibilitat musical pròpia del folk més avantguardista.

A l’Havanera d’en Carles Casanovas, composició original de l’antic membre de Port Bo, és “Al Pirata Joan Torrellas”. Una cançó en català on The Longest Johns s’hi suma cantant íntegrament en l’idioma originari de la cançó per primera vegada. Destaca la combinació de la sonoritat de guitarra, típica del gènere, amb instruments originaris del folk anglosaxó com el banjo o l’harmònium. 

Acaben aquesta col·lecció amb les cançons “Miner’s Lifeguard” i “The Northwest Passage”. “Miner’s Lifeguard” és un clàssic de les cançons sindicals dels EUA, un himne a la unió minera. En aquest arranjament han buscat aconseguir un so purament bluegrass on destaqui l’harmonia vocal lluminosa i la tècnica instrumental.

Tanquen aquest treball amb “The Northwest Passage”, una de les cançons més estimades de la comunitat del folk i els sea shanties. Narra la història de la recerca d’una ruta que creués l’àrtic de l’Atlàntic al Pacífic, en que molts exploradors van perdre la vida. En aquesta versió, les veus de The Longest Johns, amb Jonathan Darley al capdavant, culminen en la seva expressivitat i representen un dels màxims exponents de les possibilitats emocionals de la música folk.

De la combinació entre les potents veus dels anglesos i la destresa instrumental dels catalans neix aquest aquest álbum conjunt que presentaran a Catalunya amb dues dates. El 5 de maig a la Sala Salamandra i el 7 de maig a l’Auditori de Girona. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario