miércoles, 12 de abril de 2023

El rock de Calizo



Com definir Calizo? Rock còsmic en castellà amb influències ibèriques del terrer local. On també podem trobar influències estètiques provinents del còmic (Moebius, Jodorowsky) i de la cultura ibera que es reflecteixen a l'art i a les portades del seu proper disc i EP.

Calizo està format per uns músics més que coneguts i que no necessiten presentació de l'escena del rock, soul i funk del nostre país; Víctor Fruits “Pitu” a la veu (MamaFunko, Aurora & The Betrayers), Jose “Funko” a la guitarra (MamaFunko, Speak Low, Aurora & The Betrayers, Gipsy Power), Javi Vacas al baix (Vacazul, 3000 Homes, Els Reis del KO, Sex Museum, Els Corones, Corizonas) i Roberto Lozano “Loza” a la bateria i l'art gràfic (Sobrinus, Sex Museum, Els Corones, Corizonas).

Tots quatre es coneixen fa més de 25 anys a l'escena madrilenya. Era un moment en què tot semblava possible i les bandes sorgien de cadascun dels locals d'assaig de la ciutat. Uns anys d'efervescència en què es va començar a escriure una part de la història de la música independent en castellà.

És a partir del 2020 aquests quatre músics s'uneixen -si bé sempre van estar vinculats- per crear Calizo, una banda amb una potent base rítmica i una secció melòdica canyí, que sorgeix de l'amistat, la inquietud i l'afinitat musical dels quatre.

Així donen forma a tots els temes que conformaran el nou treball de Calizo, i hi podem reconèixer la música que els emociona: rock modern amb referències retro, folk tradicional, rock d'arrels i lletres poètiques amb una lírica molt personal. Si a això li sumem les influències flamenques del cantant, que va créixer escoltant Bambino o Lole i Manuel de la mà del seu pare, guitarrista aficionat de penyes, i de la seva germana, bailaora, el resultat és una banda de rock amb un caràcter molt especial i fortament vinculat al so broc trencat, tant a les melodies com a les lletres.

Ja podem fer-nos una idea de què sonarà Calizo amb un "Preludi" instrumental que publicaven fa una setmana com a carta de presentació. A la qual properament seguirà un nou single, un EP abans de l'estiu i el seu àlbum debut per a la tardor.

Calizo s'uneix per al seu debut al segell madrileny Calaverita Records on se suma a un equip amb artistes com La Pegatina, Tanxugueiras, Travis Birds, La Ganga Calé, Ekorzo, Bersuit, Balkan Paradise Orchestra, The Son of Wood o Emlan, entre molts altres .

No hay comentarios:

Publicar un comentario