jueves, 27 de julio de 2023

L’Hostal Càntut a la Fira Meditarrània de Manresa

El projecte Càntut. Cançons de tradició oral es torna a unir per segon any consecutiu a la Fira Mediterrània de Manresa per presentar l’Hostal Càntut a la Fira. Del 6 al 8 d’octubre, la capital del Bages acollirà tres dinars per cantar, amb les actuacions de Clàudia García-Albea i Clara Colom, Alidé Sans i Os do Fondo da Barra, a més de la dinamització de membres del grup Germà Negre i de l’organització del Càntut. Els àpats tindran lloc al Bar Els Carlins i les entrades es posaran a la venda divendres 28 de juliol al web de Fira Mediterrània: www.firamediterrania.cat.

La complicitat entre la Fira Mediterrània, el Càntut. Cançons de tradició oral i Germà Negre segueix generant propostes i col·laboracions en diverses línies. Enguany, després d’una reeixida primera edició amb Quedem en Paus, Carles Belda, Betzuca i Julivert, les dues entitats tornen a oferir l’Hostal Càntut a la Fira. Una proposta amb l’objectiu de recuperar i reinterpretar la vella pràctica de cantar en comunitat en hostals i tavernes, i seguir explorant i mantenint viu el llegat del repertori de cançons de transmissió oral.

Durant el cap de setmana de la Fira es podrà participar en tres dinars per cantar, de la mà d’artistes vinculats a la música de tradició oral que, fugint del seu format habitual de concert, oferiran actuacions en format acústic i combinaran peces populars i tradicionals amb el seu propi repertori. A més dels artistes, els dinars per cantar comptaran amb la dinamització de membres del grup de folk banyolí Germà Negre i de l’organització del Càntut.

Les encarregades d’inaugurar l’Hostal Càntut a la Fira seran Clàudia García-Albea i Clara Colom, dues artistes dedicades al folk, exmembres de la banda Roba Estesa (divendres 6 d’octubre a les 2 del migdia). La següent proposta anirà a càrrec de l’artista i activista aranesa Alidé Sans (dissabte 7 d’octubre a les 2 del migdia). Tancaran l’Hostal Càntut a la Fira el grup de música tradicional gallega Os do Fondo da Barra (diumenge 8 d’octubre a les 2 del migdia).

Les entrades tenen un cost de 24,50 € i es posaran a la venda el divendres 28 de juliol a les 10 del matí al web firamediterrania.cat. Inclouen l’actuació i el dinar al Bar Els Carlins (C/ de la Sabateria, 3-5, Manresa), amb un mateix menú per a cada dia. L’aforament és limitat, es recomana que els assistents siguin majors de 12 anys, i cal tenir en compte que es compartirà taula amb altres persones.

 

Sobre el Càntut

Nascut l’any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent més gran de les comarques gironines, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral compta amb tres branques. El cançoner allotjat a www.cantut.cat és un arxiu amb més de 1.700 cançons en àudio i/o vídeo recollides per caçadors de cançons i cantades per persones grans de les comarques gironines. Uns enregistraments disponibles en línia, amb informacions de context, a més d’un miler de transcripcions a partitura.

La segona branca és el festival, del qual, se’n realitzarà la setena edició del 17 al 19 de novembre d’enguany a Cassà de la Selva (Gironès). Un esdeveniment per fer viure el repertori de tradició oral amb concerts, xerrades, tallers i moments per cantar en comunitat.

Pel que fa a les produccions pròpies, són propostes que vinculen la tradició amb l’actualitat i entre les quals es troben el Canti, vesprada de cançó tradicional; l’Hostal Càntut, àpats per cantar; l’exposició Peret Blanc de Beget, i els discos Vega de Paula Grande i Anna Ferrer, i Càntut, de Belda & Sanjosex, dos projectes que van comptar amb la coproducció de Fira Mediterrània, entre d’altres. L’any 2022, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel CoNCA, amb un dels Premis Alícia de l’Acadèmia de la Música, i amb el Primer Accèssit dels Premis Temps de les Arts.


No hay comentarios:

Publicar un comentario