miércoles, 21 de febrero de 2024

Acha Pa Ti ens presenten el disc "Bilakatzen"


Ache Pa Ti s'assembla a un grup d'exploradors en recerca constant de diferents cultures, melodies, balls i instruments; sense oblidar per això les seves arrels basques i sent capaces d'integrar la diversitat sonora amb sorprenent naturalitat. Ache Pa Ti va néixer a Iruña/Pamplona fa 20 anys com un espai de trobada i experimentació de 5 músics de orígens i personalitats molt diferents, als quals, en qualsevol cas, unien dues passions, el gust pel jazz llatí i la música d'arrel cubana, per una banda, i la cultura basca i el folklore tradicional per un altre. Des d'aquesta perspectiva es van llançar al món des del primer moment, i després de molts anys de gires i concerts, una vegada van entendre que el concepte "euskocubà" estava ja totalment consolidat i llest per gravar, el van plasmar el 2019 a "AUNITZ URTEZ" el seu disc de debut.

Hi crida especialment l'atenció la presència i la importància del txistu, que domina la majoria de les melodies i guia, adaptant-se amb enorme senzillesa i naturalitat a tot tipus de melodies i ritmes llatins. Ache Pa Ti ens mostra aquí que les fronteres entre instruments, sons i estils estan només a les nostres pròpies ments.

Però el grup no pensa limitar-s'hi, ni de bon tros. En aquest segon disc, titulat Bilakatzen (en transformació), han viatjat encara més lluny, de manera més atrevida i profunda si és possible, per acabar portant-nos un altre petit tresor. Així, en aquest enregistrament, realitzat a directe a la casa de cultura d'Artica el març de 2023, vam apreciar rastres de pop i jazz i d'un deliciós toc “world music” de tots els continents. Zortzikos caribenys, zapateados mexicans per a la cercavila, ecos dels Pirineus antics, cants de sant Fermí i balls orientals s'entremesclen en un tot a què resulta impossible resistir-se. I sí, el protagonista sent el txistu, a més més contundent, solt i alegre que mai.

Els músics que componen el grup actualment són els següents: Fermin Goñi (Txistu) - la seva trajectòria es dispersa en grups com Sonora Candela, Erreka, Ferretería del Son, Huajalotes, Amparanoia, Tijuana y Moliendo Café - Joserra García (Piano) - Busco a Jazz, Yerbabuena, Goazen go, Sonikete y Txuma Flamarike Band -, Jokin Zabalza (Bajo y guitarra)-Just Friend Trío, Goazen Go, Fresno, Fussion Project y "MOM" - Alex Ruiz Pastor (Percusión) - Jazz Ensemble, Fusión-y Dani Arias (Bateria)- Ataitz, Barracus, Busco a Jazz, Zorongo, Yerbabuena, Piel de Luna, THC eta Miss Undergroov

Per a aquest disc compten amb la percussió d'Andoni Zugasti a la cançó "Eguberri", a més de les exquisides aportacions dels següents músics convidats: Nerea Erbiti Larralde a les veus, Patxi Rodríguez Armenta al txistu "Miladomi", Javier Blázquez Etxapare a la trompeta, Alberto Arteta al saxo, Iñaki García Vergara i Iñigo Beorlegui Iriarte als trombons.

"Ache" és una paraula a yoruba i l'expressió "ache pa tu" expressa un desig de bona sort i felicitat. Amb el regal d'aquesta música excitant a les mans desitgem el mateix a aquest magnífic grup.

No hay comentarios:

Publicar un comentario