domingo, 25 de febrero de 2024

Star Blues ens presenten el disc "Bizi Berri Baten Gezurra"

Coherència, autenticitat i l'hàbit de confeccionar grans cançons podrien servir per diferenciar una banda entre moltes altres. Usar com a principal influència el blues per aconseguir un so propi i clevar-lo a la categoria d'estil és, sens dubte, tot un èxit, èxit reservat a uns quants. Determinació, treball i fe són ingredients indispensables per aconseguir-ho.

Aliens a modes i tendències, StarBlues es forma el 2010 a la comarca del Goierri, basant la seva proposta en dos pilars fonamentals: per una banda les essències del blues i del rock a la seva música, i de l'altra l'ús del basc, donant especial importància a la lletra. Des de l'edició del primer single el 2033 titulat Amets gaizto bat, passant pel seu primer treball, Gu geu el 2016, el seu celebrat segon Hitz gatibuak el 2020 i després de diversos canvis en la formació, la banda capitanejada pel guitarrista i cantant Jon Barreros es consolida per a aquest el seu tercer treball amb Mikel Atxeaga al baix, Yon Labayen als teclats i Unai Lopetegi a la bateria i percussions. Una banda que sota la direcció de Barreros s'ha perfilat com tot un referent dins del circuit, una de les propostes més genuïnes i originals del panorama, i sens dubte, principal exponent del Blues cantat en eusquera.

Gravat i barrejat als estudis Pottoko de Beasain per Fredi Peláez, Bizi berri baten gezurra (La mentida d'una nova vida) segueix fonamentalment els passos del seu magnífic predecessor, amb la virtut afegida del camí recorregut a la seva trajectòria, l'experiència i el saber fer d'un projecte que evoluciona des de fa deu anys gràcies a una filosofia pròpia ia una manera de veure el blues molt poc freqüent.

Un treball aliè a concessions gratuïtes, original en la forma i molt interessant en el contingut. Un disc que transita pels traços sonors de Yon Labayen al piano amb aroma de jazz blues a Bizi berri baten gezurra per canviar completament de registre a Arima lliure (Ànima lliure) amb reminiscències a Carlos Santana de la mà de Jon Barreros a la guitarra i la percussió d'Unai Lopetegi. La banda fuig de l'ortodòxia més rància, acompanyant la transcendental lletra de Denboraren zama (la càrrega del temps) a ritme de shuffle. Blues Rock amb lletres compromeses i una incendiària interpretació per part de Jon Barreros a la guitarra a Zirkoa (Circ) posa de manifest la flexibilitat de la banda, bé sigui manejant les dinàmiques a Bakardadean (en solitud), un slow Blues a flor de pell, com mantenint un pols perfecte al shuffle Patu Petrala (insolent destí). Si bé és cert que la autoria de totes les cançons del disc va a càrrec de la banda, totes les lletres porten la signatura de Jon Barreros amb l'excepció d'Aintzergako mugarriak (Les fronteres d'Aintzerga), escrita per Yon Labayen amb pòsit de la millor tradició del blues de Nova Orleans. Funk, Soul i Blues suposen un valor afegit en aquest treball, destil·lant-se implacables a través d'Errutinak irentsita (empassat per la rutina). Starblues tanquen aquest tercer treball sota el blues energètic i ritme frenètic de Paper madarikatuak!! (maleïts papers).

Bizi berri baten gezurra només pot ser fruit de la voluntat, el treball i la convicció en un projecte propi que porta deu anys de carretera. Un disc signat per una banda fàcilment reconeixible amb respecte a moltes altres. Una banda que ha sabut idear un so propi elevant-lo a la categoria de estil, l'estil Starblues.

No hay comentarios:

Publicar un comentario