sábado, 13 de abril de 2024

Bon Rotllo és el quart disc de Xanguito

Xanguito, el grup musical arrelat al cor del Mediterrani, és un projecte que neix i evoluciona pensant en el directe. Ha revolucionat el panorama musical de les Balears portant la música festiva a un altre nivell. Melodies i tornades enormes, algunes convertides en veritables himnes, fan que sigui ja un dels grups més escoltats de les Illes. Consolidats com un dels màxims exponents de la música de les Illes Balears amb quatre discos de llarga durada i cinc gires amb més de 200 concerts a l'esquena, han aconseguit fidelitzar milers de seguidors batent rècords abans impensables: 6 premis Enderrock de la música Balear per votació popular (Millor artista; Millor disc; Millor cançó i Millor directe en dues ocasions), sold-outs per allà on passen les seves gires i cançons que acumulen milions de reproduccions a les plataformes digitals. 

Bon Rotllo és el quart disc d'estudi del grup, deu cançons plenes de positivisme que ofereix un univers que transporta l'oient a cales paradisíaques i paisatges marítims mentre explora temes quotidians, amors, desamors i reflexions sobre la vida. Han decidit posar Bon Rotllo com a títol del seu nou llarga-durada per tal de ressaltar l'alegria i l'harmonia que han volgut transmetre a cada cançó, seleccionades amb cura per projectar aquesta energia positiva tot fusionant estils com l'Afrobeat, l'indie, el New Pop, Folk, Disco, Merengue, Rumba, Cúmbia, Reggaeton, l'electrònica i el reggae, mostrant la versatilitat musical que tant els caracteritza i ampliant encara més les seves fronteres i reafirmant la seva identitat tan arrelada al Mediterrani. 

Un disc compost per l'ànima del grup, en Joan Muntaner, i produït per ell i Jordi Tugores, que alhora s'ha encarregat de les mescles i el mastering. En aquesta ocasió, Bon Rotllo compta amb autèntiques col·laboracions de luxe: Tomeu Penya i Joan Rovira. Completa la llista de músics que hi ha participat l'Aina Zanoguera, Lleonard Martínez i Jordi Tugores al llaüt. 

El nou disc comença amb "Sempre t'estim" on trobem la primera col·laboració del disc a càrrec de Joan Rovira. Sobre un ritme afrobeat i una guitarra funk i mitjançant metàfores marítimes, el grup ens explica l’atracció cap a una sirena, personatge principal, que ens serveix per explicar la complexitat de les relacions humanes. El segon track del disc és "Aquest precís moment", un tema indie-pop amb una melodia força addictiva que ens convida a abraçar el present i convertir cada moment en una experiència inoblidable, inspirant a superar-se en els moments no tan bons. El nou disc continua amb una de les sorpreses que Xanguito ens té reservades i no és una altra que s'hi sumi una de les veus més icòniques de la música popular balear, Tomeu Penya, en una cançó que du per nom "Fent voltes per Palma" i que ens explica la frustració que es pot sentir en voler aparcar en una gran ciutat, i que al mateix temps es converteix en una crítica oberta al turisme massificat que pateix Mallorca durant els mesos d'estiu 

La quarta cançó és "Cor eixut", un reggaeton amb pinzellades de rumba i cúmbia, que ens explica la història d'un peix que surt del mar en recerca de noves sensacions tot i que finalment aquest viatge no surt com volia i acaba volent tornar a casa. El cinquè tall del disc és "Sa darrera" un merengue que explica una història d'amor inacabada. La cançó que continua és "VIP de sargantanes" i ens porta directament a un context utòpic, un somni, que tracta d'uns personatges que acaben passant un dia d'estiu assolellat a una platja idíl·lica sense ningú més que ells i unes sargantanes. La setena cançó del disc és "OooOoooOoooOooO" un tema pop que ens convida a sortir de casa sense por i viure la vida com si fos una festa. 

"En tu ho vaig trobar", el vuitè track del disc, ens parla d'aquell amor inesperat que arriba de sobte després d'haver-lo tingut tota la vida davant. Una celebració de les trobades fortuïtes i de la màgia que pot sorgir de les circumstàncies imprevistes. La novena i penúltima cançó és "Jota de Sa Marina 2" és una adaptació d'una cançó tradicional mallorquina on Xanguito la duen a un terreny inexplorat adaptant-la amb noves sonoritats que combina el llaüt amb els sons més electrònics. "Uh baby, one more time" és la cançó que posa punt final al disc i que destaca sobre les altres nou cançons al ser l'única cançó totalment acústica i que ens convida a passar una nit i una altre junts, vora la platja amb un missatge ple de llum i positivitat. 

Bon Rotllo arriba per fer-nos la vida una mica més feliç i endolcir les nits d'estiu amb una gira que tornarà a captivar al públic intergeneracional, units per l'esperit festiu de Xanguito que ja ha anunciat les dates de presentació d'aquest nou disc: el passat 4 d' abril a Barcelona dins el marc del Festival Guitar BCN, el passat 6 d' abril a Mallorca i el proper 7 de juny a Menorca. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario