"Perfecto en su singular rareza", l'EP col·laboratiu entre Múnro (Pablo Salvadores, de The Death of Robert) i Irène Schrader és una preciosa immersió a l'univers estètic i narratiu del pop francès dels 60 i 70;
Maladroite és una joia inusual dins de l'escena nacional: pop amb tints noir barrejat amb l'atmosfera de les balades intimistes de Françoise Hardy amb una producció una mica vuitanta basada en el teclat DX7;
A l'apartat líric, l'EP es presenta com un preciós diari en primera persona en què una jove francesa bolca les seves reflexions i emocions al voltant d'aquest poderós i gran misteri anomenat amor, reflexionant sobre conceptes com la independència, l'autoalliberament o l'apoderament.
De vegades la indústria musical, frenètica i de vegades massa industrial, et regala joies artístiques de valor incalculable. Projectes alternatius, lluny dels focus, moguts únicament pels tres instints més naturals del/de la músic: explorar, crear i compartir. I discos, o un EP en aquest cas, la bellesa i raresa dels quals són tals que neix ja desorbitat del seu context dins de l'escena.
Heus aquí Maladroite, el nou EP de l'artista espanyol Múnro i l'artista francesa (criada entre París, Pequín i Xangai i resident a Amsterdam) Irène Schrader. Múnro és, en realitat, el nom que fa servir el músic gallec Pablo Salvadores Fraga (guitarrista de la banda establerta a Barcelona The Death of Robert) quan vol col·laborar amb diferents artistes i explorar diversos gèneres. En aquest cas, la seva immersió és a l'univers estètic i narratiu del pop francès dels 60 i 70; i ho fa de la mà de la cantant i compositora Irène Schrader, la interpretació del qual posa els pèls de punta.
La bellesa de Maladroite resideix en un plantejament senzill, elegant, estilós i net executat amb molt de sentiment. I no ens enganyem: la seva raresa suma. És com aquesta cosa màgica i excepcional que no hauria de ser-hi però està, i ens delecta. Un centelleig de daurat pop francès enmig de la foscor de la nit que només dura un segon i ja s'ha apagat. Capritxós, fugaç, perfecte a la seva singularitat. El llegat de Françoise Hardy i Jane Birkin ha creuat i entrellaçat per sempre les trajectòries vitals i musicals d'aquests dos artistes que es van conèixer a través de YouTube i que han treballat junts sempre a distància. De vegades la música, corregeixo, que no la indústria musical, et regala aquestes coses.
Maladroite és un preciós diari en primera persona on una jove francesa bolca les seves reflexions i emocions al voltant d'aquest poderós i gran misteri anomenat amor. El to ens remet majoritàriament a un pop amb tints noir barrejat amb l'atmosfera de les balades intimistes de Françoise Hardy, a la qual cosa cal sumar una producció una mica vuitanta basada en el teclat DX7. De la seva lírica, d'acord amb la seva inspiració, degoten conceptes com la independència, l'autoalliberament o l'apoderament. Però sobretot els que flueixen aquí, ia dojo, són els sentiments.
El traçat de l'àlbum s'assenta en emocions molt identificables i magistralment interpretades tant en l'instrumental com el vocal. 'Toute une vie', la vibrant cançó inaugural, que va veure la llum en forma de videoclip cap al desembre del 2023, expressa la tristesa per una ruptura barrejada amb la voluntat de seguir endavant. I ho fa a través de melodies agredolces i nostàlgiques que solquen un ritme edificant i decidit. 'Contre-vérité', per contra, és fosca perquè reflecteix aquest punt d'esgotament i desesperança que, en el millor dels casos, precedeix el veritable alliberament i posterior floració.
El centre de l'EP el marca la seva cançó semi-homònima, 'Maladroits': un tall de pura inspiració disco-pop vuitanta que, tot i ser ballable 100%, amaga certa dissonància fosca que revela el temor i la vulnerabilitat que sent la narradora davant la possibilitat d'enamorar-se de nou. Una por anestesiada per la pacífica 'Jolie Journée', una deliciosa, íntima i sincera cançó acústica acompanyada d'un violí reconfortant que ens recorda que la curació porta el seu temps i que la vida pot no ser perfecta, però segueix sent bella. Finalment, 'Hier comme aujourd'hui' posa la cirereta amb el seu voleteig juganer de teclat, harmonies vocals i acords sòlids i minimalistes, representant aquell moment en què trobes a faltar algú a altes hores de la nit, però en què saps que estàs curadx.
Gaudeixin del regal, i donin-li les gràcies a Pablo Salvadores Fraga i a Irène Schrader.
No hay comentarios:
Publicar un comentario