lunes, 24 de noviembre de 2014

Avui entrevistem a Sybarites

Sybarites som un grup de música jamaicana barceloní que va néixer el setembre del 2012, però no va ser fins l’abril de 2013 que vam fer el salt als escenaris. Des d’aleshores el grup hem fet un bon seguit de concerts amb molt bona rebuda del públic.

Entre aquestes actuacions podem destacar, entre d’altres, els concerts a les Festes de Gràcia i de Sants, la inauguració de la festa Shanty Town Club a la sala Upload de Barcelona o l’actuació al Sunset Empordà Reggae Festival.



1. Com us vau iniciar en el món de la música i quina és o era la vostra motivació?
Bé, a Sybarites som 9 músics i cada cas és una història diferent. Alguns vam començar estudiant en conservatori, altres de manera més autodidàctica... Qui més qui menys, tots vam començar a muntar els nostres primers grups quan érem adolescents, alguns ja molt enfocats a la música jamaicana, amb projectes com Orgasmic Sounds o The Propers, i altres explorant altres estils, com el rock, el funk, el metal...
La motivació canvia també en funció del músic. Dins de Sybarites hi ha components que s’estan formant per dedicar-se professionalment a la música, i d’altres ho combinen amb una altra feina. En qualsevol cas, per a tots nosaltres és una gran passió.

2. Com es crea el projecte Sybarites? Com ha anat evolucionant al llarg del temps?
Els membres fundadors es van plantejar la creació d’aquest grup després d’haver tocat en alguns grups de música jamaicana que van acabar dissolent-se. La fascinació per aquesta música i les ganes de tocar els porten a crear un projecte més seriós i ambiciós que els anteriors. Sybarites neix amb la idea de combinar música d’artistes jamaicans d’ska i rocksteady amb versions de hits d’altres estils (pop, rock, música comercial...) arranjats en clau jamaicana. Amb el temps, la segona tendència està prenent més pes dins el nostre repertori, tot i que seguim incloent versions de clàssics jamaicans.

3. Quins mitjans, col·laboradors heu tingut per promocionar-vos? Heu gravat disc o penseu fer-ho?
Hem col·laborat amb diferent gent, com la Soundset Promotora, de la mà de la qual vam tocar al Sunset Empordà Festival, un festival estiuenc de reggae a la platja, o a la inauguració del Shanty Town Club. La idea és seguir creixent i arribar al màxim d’escenaris, tant de l’escena jamaicana com de Festes Majors i propostes per a tots els públics. La nostra fórmula de versionar cançons de totes les èpoques i estils ens converteix en una proposta apta per a tot tipus de formats.

Pel que fa a les gravacions, en ser un grup de versions, gravar un disc com a tal perd el sentit. Sí que gravem la nostra música en estudi, però no editem un disc en format físic per distribuir/vendre, més aviat ho utilitzem com a carta de presentació per a que qui ho vulgui ens pugui escoltar amb una qualitat bona. D’aquestes gravacions n’hem fet una, de tres cançons, i en els propers mesos en farem una altra.

5. Com us veieu  dintre del panorama de la música catalana?
Som un grup amb una vida encara curta i la resposta que estem obtenint sens dubte ens il·lusiona i ens anima a seguir treballant i creixent. En directe la nostra proposta funciona molt bé, muntem autèntiques festes allà on anem i la gent s’ho passa de conya, per tant creiem que el marge de creixement és gran. Som un grup d’un gènere molt concret com és l’ska clàssic i el rocksteady, però el fet de fer tot tipus de versions ens obre més portes. En definitiva, ens veiem com un grup emergent, amb personalitat, coses a dir i sobretot amb moltíssimes ganes de fer música i festa.

6. Com definiríeu la vostra música?
Sybarites és una banda de "petardeig jamaicà". Com hem comentat, aquest concepte surt de la idea barrejar l'ska més clàssic i el rocksteady amb versions dels "top hits" de totes les èpoques. El resultat és un cocktail perfecte per a una nit de festa atípica, sincopada i plena d'humor.

7. Com us plantegeu la nova gira o el que queda de l’any?
Després d’un primer any de naixement i un segon any de consolidació, creiem que és el moment de marcar-nos objectius cada cop més ambiciosos. Estem preparant moltes novetats en el repertori i en el show, volem cuinar un directe potent i fer una temporada d’estiu ’15 molt forta, amb força dates per portar arreu el nostre petardeig jamaicà fiestero.

8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i com a espectadors?
Com a espectadors probablement els que més ens han marcat són aquells concerts d’adolescència on vam tenir l’oportunitat de veure per primer cop els nostres referents. Quan tot era nou i molt emocionant. Com a grup, n’hi ha hagut diversos, els més multitudinaris i festius són els que ens deixen millor sabor de boca, com per exemple Festes de Gràcia o les Vilabarrakes de Castellar. Però un que ens va encantar per molts motius va ser el del Sunset Festival: perquè mola molt tocar en un marc com el del Sunset, a l’estiu a la platja, i sobretot perquè és un festival engegat per bons amics nostres, que sabem que els suposa molt esforç tirar-lo endavant i que promou i dóna un bon espai a grups, cantants i Sound Systems de l’escena catalana per ajuntar-se i organitzar un esdeveniment gran, a preus populars, a l’estiu i a la platja. Un planazo, vaja.

9. Quines són les vostres influencies musicals?
Les nostres principals influències són els grans artistes jamaicans d’ska clàssic i rocksteady: els Skatalites, Alton Ellis, Prince Buster, Laurel Aitken, Lord Tanamo, Derrick Morgan, Desmond Dekker, Justin Hinds i un llarg etcètera. D’altra banda, hi ha altres grups que potser no són grans referents per a nosaltres però que també usen la nostra fórmula de versionar qualsevol estil en clau jamaicana, com els italians Giuliano Palma & the Bluebeaters... I fent un cop d’ull a l’escena autòctona, ens agraden grups catalans com Soweto o The Cabrians.

10. Quina es la teva última descoberta musical emergent?
Bé, potser cada un dels 9 membres de Sybarites et respondria una cosa diferent... Una resposta unitària podria ser que és un gran plaer descobrir com la illa segueix parint nous artistes joveníssims molt talentosos, com poden ser Chronixx i Romain Virgo.

11. Un lloc on us agradaria tocar?
Com a projecte emergent, ambiciós i en creixement, tenim ganes de portar el nostre directe i la nostra festa al màxim nombre de llocs possibles. Pel que fa a casos concrets, suposo que tot artista europeu de música jamaicana aspira a tocar al Rototom Sunsplash, el festival de reggae més important d’Europa. I posant-nos molt utòpics, no sé si per tocar-hi o no, però viatjar a Jamaica seria una experiència immensa i màgica a fer com a mínim un cop a la vida.

12. Què aconsellaries a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
Creiem que hi ha dos ingredients imprescindibles que s’han de combinar: passar-s’ho bé i treballar. Si els membres d’un projecte no disfruten amb el que fan, el grup té els dies comptats, no anirà enlloc; de fet, aquest hauria de ser probablement el requisit més important en un grup i en tot allò que es faci a la vida. D’altra banda, si no hi ha uns mínims d’implicació, feina, etc, el grup pot estar molt bé per passar-s’ho bé al local d’assaig amb els amics, que és totalment legítim i positiu, però si el projecte té aspiracions més altes que aquestes, cal treballar, organitzar-se, posar-hi hores, dedicació... Cosa que, d’altra banda, si es disfruta amb el grup i es vol que aquest creixi, és una feina que ve de gust fer. Nosaltres creiem que és quan aquests dos factors es combinen quan un projecte pot créixer i tenir un recorregut important.



13. Què és el que us  apassiona de la música?
Quan un grup d’amics adolescents fan els seus primers grups, probablement encara no tenen les idees clares i alguns ho fan per moda o per experimentar, però a molts d’ells se’ls acabarà passant. En canvi, els grups amb membres de vint-i-llargs com el nostre (i amb gent més gran el mateix, òbviament), ja s’ha passat la fase adolescent i els que ens hi hem quedat és perquè hem vist que la música és la nostra vida o, si més no, una de les nostres grans passions. Suposo que, com comentava abans, dins de Sybarites pots trobar gent que disfruta moltíssim escoltant i fent música però també té altres passions i una altra feina, així com també pots trobar membres que amb els anys han anat vehiculant tota la seva vida cap a la música. Ja sigui des de la interpretació, com també la organització d’esdeveniments, management, comunicació, etc... Dins el grup hi ha gent implicada en projectes que tenen a veure amb la música des d’àmbits molt diversos: hi ha DJs, promotors, periodistes musicals... En definitiva, per als membres de Sybarites la música és una de les coses més importants, precioses i fidels amb què ens hem topat en les nostres vides.

14. Com ha estat la experiència de tocar al Vilabarrakes de Castellar del Revés?

El concert a Castellar va ser espectacular. És impressionant com una població no molt gran pot organitzar unes Barrakes tan grans, tan ben muntades i amb un ambient tan brutal. Vam veure gent disfressada, gent ballant dalt de les barres... Una senyora nit de festassa. Pel que fa al nostre bolo, sempre és un plaer tocar per tanta gent, i en aquest cas té el valor afegit de saber que molta d’aquella gent no és el teu públic habitual, sinó que t’estan descobrint per primer cop i si els agrades es poden convertir en nous seguidors i supporters del projecte. Una nit memorable, esperem tornar-hi!


1 comentario: