viernes, 12 de junio de 2015

Entrevistem a Hora de Joglar



1. Com us vas iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?

Bé, la veritat és que hi ha maneres ben diferents. Dins el grup trobem components que són fills de músics i per tant han tingut la sort d’haver crescut envoltats de música; d’altres que de ben petits van començar a estudiar música en les escoles de música dels seus pobles i després van fer el salt als conservatoris i encara ara estan acabant la carrera musical ja sigui d’interpretació o composició. D’altra banda, altres membres  van descobrir la música en alguna etapa més adolescent, però en general tots els membres del grup ens hem criat envoltats de música i de músics, és una sort i ens sentim molt afortunats! La motivació la trobem en la música en si mateixa. Fer música ens provoca un plaer immens, ens ajuda a evadir-nos de les males situacions i alhora ens connecta amb la vida mateixa. La música és un espai i un temps per a un mateix que alhora pots compartir d'una manera intensa amb la resta de músics i amb el mateix públic que t’està escoltant. No deixa de ser una manera d’expressar-se, és un espai on si vols pots explicar o transmetre un missatge o simplement un moment on només cal sentir. En el cas d'Hora de Joglar, sempre ho enfoquem des de l’optimisme envers a la vida. La música és llibertat i quan  alguna cosa et fa sentir lliure no fa falta buscar-li cap motivació.



2. Com es crear el projecte “Hora de Joglar”? Perquè aquest nom? Com ha anat evolucionant al llarg del temps?

Hora de Joglar neix al poble d’Argelaguer. Sorgeix de la il•lusió i les ganes de crear i jugar amb la música. En Ferriol Virgili (bateria) i l’Aniol Nebot (violí, guitarra, cors) havien tancat una etapa junts dins d’un altre projecte musical, però de seguida els van entrar les ganes de seguir fent música i es van posar a fer cançons simplement per gaudir... podríem dir que patien una mena d’incontinència musical. Llavors es van adonar que els temes que estaven creant demanaven més músics i així mica en mica es va anar creant el grup fins al punt de tenir ja una banda compacte i tancada.
Dins del grup tenim una relació realment molt bona. A banda de ser companys del grup de música, hi ha una sintonia personal, ens entenem molt bé i compartim moltes coses... hem acabat sent bons amics. Alguns ens coneixem de fa anys i altres ens hem anat coneixent, però si que és cert que de seguida hi ha hagut molt bona energia, il•lusió, amor i humor... els jocs de paraules  són molt presents dins la relació dels membres del grup. De fet, d'aquí ve el nom del grup: Teníem clar que el nom del grup havia de ser un joc de paraules , que ens hi sentíssim representats i ens mostrés tal com som d’una manera molt transparent. Nosaltres entenem la música de moltes maneres diferents però si que és cert que ens agrada molt jugar, barrejar, investigar, fer, desfer... i també ens agrada explicar coses dins les nostres lletres, ja siguin històries del dia a dia com reflexions personals, amors i desamors... i compartir-les. D’alguna manera és una petita projecció de l’antic joglar medieval, que anava de poble en poble explicant històries que passaven en aquella època. Nosaltres hem volgut fer la combinació de la idea del “”Joc”(divertiment, humor) amb la del “joglar medieval”, ho creiem ben encertat. “Hora de Joglar” convidem a que durant un espai de temps (”Hora”) la gent pugui jugar, gaudir, compartir... deixant-se anar com un vulgui. Llibertat.


3. Quins mitjans, col•laboradors heu tingut per gravar el disc “ Gira el temps” i promocionar-vos?

Hem tingut la gran sort de conèixer a l’Albert Cortada (“Curti”) durant l’etapa d’inici del grup i ens ha ajudat moltíssim en tot el procés de gravació. Bé, de fet sense ell no hagués estat possible. Vam voler gravar el disc en el nostre propi local/estudi, excepte les bateries que les vam gravar als Estudis Ground de Cornellà de Terri, amb en Jaume Figueres, on també vam fer les mescles. Degut a la situació econòmica del grup vam optar per aquesta opció, que ens demanaria més esforç i més temps, però ens permetria fer-ho al nostre ritme. També va ser important una festa popular que vam convocar a Argelaguer on vam organitzar tot un dia ple d’activitats: caminada, paellada, jocs, concerts... on la gent que volgués va poder col•laborar amb el grup...  tot un «verkami garrotxí». I vam tenir molt bona resposta, ens vam sentir molt estimats i ens vam carregar d’energia per seguir tirant el projecte endavant. D’aquesta manera ens vam poder finançar una part del disc.
D’altra banda, tenim col•laboracions de companys músics. Molt bons músics, alguns que actualment estan ben presents dins del panorama musical català, que ens ha fet molta il•lusió que hi siguin presents en el projecte. Hi estem molt agraïts, perquè han sumat molt musicalment i a nivell de promoció sempre ajuda. Una vegada acabat el disc vam poder entrar dins la discogràfica RGB Suports, per seguir sumant i aconseguir que el nostre treball arribi  al màxim nombre de mitjans i de gent. N’estem molt contents del resultat de “Gira el temps”!



4. Com ha anat l’elaboració del disc?

Realment podem dir que hem viscut el que vol dir fer un disc... crear els temes, fer feina de pre-producció, entrar a gravar a l’estudi, editar, mesclar, mastering... ha estat realment intens, hi hem posat moltes moltes hores, però no tenim cap dubte de que ha valgut la pnea. Estem contents amb el resultat i també amb el procés. Tot i els molts esforços, hi hagut molta energia, moltes converses per solucionar problemes, molta paciència, molta alegria també... , En definitiva, una feina molt intensa i alhora molt satisfactòria. El fet de voler fer nosaltres mateixos gran part de la feina de gravació/producció suposa un sacrifici però al cap i a la fi et permet plasmar allò que vols, cançons que neixen d’experiències pròpies i que en sí mateixes expressen una etapa de les nostres vides.



5. Com us veieu dintre del panorama de la música catalana? I com veieu el panorama a la vostra comarca?

Actualment el panorama musical català és molt complert. Hi ha molts grups de música i una varietat musical prou àmplia. Això és molt enriquidor culturalment i  nosaltres ens hi trobem molt còmodes  i creiem que hi podem aportar. Tothom d’una manera o altra fa barreja de sons, d’estils, de ritmes però de cada barreja en surten coses diferents. De la nostra apareixen estils amb aires balcànics o un “swing manouche”  barrejat amb rumba També optem per ritmes llatins que ens permet fer una música de caire festiu però alhora elaborada, amb intenció d’aportar originalitat, i tota la qualitat de la que siguem capaços.
La majoria de membres del grup som nascuts i criats a la comarca de la Garrotxa. És una comarca envoltada de muntanyes i de tranquil•litat, cosa que creiem que ajuda i t’inspira a crear, pensar i viure. És una comarca on hi viuen molts músics de tot tipus d’estils; música tradicional, música clàssica, jazz, rock, etc. Hi ha bones escoles de música i bons professors i una oferta relativament viva d’activitats musicals: festivals, festes majors, violinades, La roda, l’acordionada, el mini,etc. Això provoca que sempre la música i la cultura siguin ben presents. Nosaltres mateixos hem estat alumnes d’aquestes escoles i hem participat en tallers dins d’aquests festivals o inclús ara en som col•laboradors i/o organitzadors d’algun d’ells. La Garrotxa és una comarca per descobrir per a molts músics, aquest tipus d’educació ha provocat l’aparició de molts grups que són molt interessants dins del panorama musical. Actualment hi ha un caliu musical molt present a la nostra comarca!



6. Com definiríeu la vostra música?

La nostra música la sentim molt especial... És una música fresca i sense complexes, en el sentit que hem fet el que ens ha vingut de gust en tot moment. Hem barrejat estils, hem donat mil voltes als temes i ens hem arriscat en barrejar estils molt diferents. Hem “joglat” amb la música, ens la sentim molt nostra i ens estimem molt cada cançó que tenim , això és el que ens la fa sentir especial! La nostra música ens fa sentir lliures.



7. Com us plantegeu la nova gira? 

La veritat és que tot plegat fa molt bona pinta! Sortim d’haver enregistrat el primer disc i hem entrat dins del món discogràfic (RGB Suports), cosa que sempre ajuda molt en el procés promocional. Ara formem part de 7sis Produccions (Managament) i tenim moltíssimes ganes d’ensenyar l’espectacle que fem. Tenim una agenda de concerts bastant plena per aquesta temporada d’estiu (afanyeu-vos en cridar-nos que aviat ja no ens quedaran dates!!).
Tenim moltes ganes de gaudir de tot plegat, de fer carretera, de voltar per Catalunya, conèixer gent, pobles i ciutats i compartir amb el públic tota aquesta energia positiva que hi posem i vivim!



8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador? 

Bé, com a “Hora de Joglar” som un grup molt recent i amb tan sols un any i mig sobre els escenaris, Però síi que és veritat que ja ens hem trobat experiències prou maques. El millor concert coincidim que podria ser un de l’estiu de 2014 que vam fer al festival de Beuda, el “Beuda Calling”. Ens vam sentir molt a gust sobre l’escenari, a prop de casa, amb lluna plena, on vam connectar molt amb el públic i es va crear una energia ben especial! El recordem com un dels dies que ja començaven a cantar les nostres cançons entre el públic. D’altra banda ja un concert més recent que sempre recordarem és el de presentació de “Gira el Temps” a la Sala Torín d’Olot. amb el disc acabat de sortir del forn, amb la sala plena i amb el públic cantant les nostres cançons.



9. Quines són les vostres influències musicals? 

Un tret curiós del grup és que cada membre té la seva trajectòria musical al darrera seu. Tots venim d’altres projectes musicals diferents i tots hem estudiat i tocat música molt variada Hi ha membres del grup que han tocat amb grups de rumba, d’altres que han estudiat jazz o música clàssica, també n’hi ha algun que han fet molts concerts de música tradicional catalana, o d’altres, com un francès que tenim al grup (en Mika) que ha tocat en grups de swing “manouche” o amb txaranga de carrer. Per tant les influències van molt enllà. Ens sentim influenciats tant per un Mozart, com per un Miles Davis, d’un Django Reinhardt fins a la salsa més cubana o la cúmbia més tradicional! Des de  grups de música tradicional catalana fins a la rumba més gitana o als sons balcànics. Ens encanta la música i ens agrada barrejar estils. Com a referències actuals del país també ens sentim influenciats per grups que també els agrada combinar estils com podria ser La Troba Kung-fú, per exemple. Tenen una manera d’entendre la música que ens encanta.



10. Un lloc on us agradaria tocar?

Ens encantaria tocar a la lluna!! Ens agrada viure noves experiències. Seriosament... ens encanta tocar i no té a veure tant en que es tracti d’un gran festival sinó en poder arribar a la gent. De vegades pots tocar en un poblet aïllat i no saps com però en aquests concerts s’hi cou alguna energia especial que et fa adonar quin és realment l’objectiu de la música, i no és altre que el feedback amb el públic.
És cert que com més gran sigui el festival (festa major..), més possibilitats tindràs d’arribar a més gent ia qui transmetre el que fas, i això a més dóna peu a noves oportunitats... Dit això, un lloc on no ens faria pas nosa tocar seria a Festes de la Mercè de Barcelona...



11. Que aconsellaries a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?

És difícil donar consells quan un mateix té encara moltíssim camí a recórrer... però a grans trets, creiem important creure en el propi projecte, ser exigent i al mateix temps no deixar de gaudir d’allò que fas. També és molt i molt important cuidar les relacions humanes dins el grup i amb tota la gent que t’envolta. Tenir paciència, sense penjar-se, tenir pressa, sense accelerar-se... I a més de les ganes i les hores, la imaginació per provar coses, per cercar recursos per tirar endavant, per viure sense perdre l’energia de seguir sempre aprenent de la música.




12. Què és el que us apassiona de la música?

És una de les més belles formes de comunicació. És passió i llibertat. És sentiment pur.

No hay comentarios:

Publicar un comentario