miércoles, 4 de mayo de 2016

Entrevistem a Papagayo


Un any més, tenim aquí la Festa de la Música de Sudanell, i ja anem per la VI edició! Es per això que des del Blog LMALF anirem entrevistant tots els grups participants.


Papagayo presenta el seu segon àlbum: Wairuä, un treball pur i proper, un viatge d’estils diversos amb un so comú. Utilitzen el mestissatge en estat pur, combinat-lo amb lletres que fan crèixer una reflexió personal dintre de cadascú. Lletres que parlen de creixement personal, de superació, d’esperança i de solidaritat. Els temes transporten a un ambient natural. De temàtica eminentment sentimental, Wairuä és un missatge d'optimisme que convida a la festa i el ball.

Wairuä, finançat gràcies a una campanya de micromecenatge, ha estat produït per Chalart58. En aquest CD, Papagayo tenen com a companys de viatge a Txarango, Gertrudis i Zulú 9.30, tres grups referents pel seu tractament de la música dintre del panorama musical català que posen veu a tres dels temes. El segon CD suposa un pas endavant per una banda renovada, sense por a encarar els ambiciosos reptes que se li auguren. Descobreix Wairuä, un viatge del qual en surts diferent.

La solidaritat, el companyerisme i una actitud positiva davant de la vida són els valors que defensem. Volem una vida més feliç dintre d’un món cada vegada més fugaç, cal disfrutar cada moment.


1. Com us vau iniciar en el món de la música i quina era la vostra motivació?
Papagayo va començar sent un grup d'amics que es reunien per fer i compartir música, de manera amateur, només pel pur plaer de passar una bona estona amb els amics mitjançant la música. Amb el pas dels anys i després de diferents canvis en la formació, Papagayo s'ha anat professionalitzant. Cada vegada estem mes ben organitzats internament i ens exigim més a nosaltres mateixos. Fer bona música i que arribi al màxim de gent possible és ara l'objectiu primordial.

2. D’on surt el nom de Papagayo?
El Papagayo és un ocell que sobrevola la ciutat observant des de dalt els problemes de la societat. Ell observa i planteja els problemes actuals en petites històries. Ens centrem en les persones i els seus problemes íntims, en la recerca contínua de la felicitat i la llibertat.
Els colors vius del Papagayo també ens defineixen com a grup optimista, alegre i festiu.

3. Quins mitjans i col·laboradors heu tingut per gravar el CD "Wairuä" i promocionar-se com a grup?
Wairuä va ser finançat amb els  diners que vam poder reunir a les temporades de concerts però també gràcies a aquella gent que va avançar diners a canvi de recompenses.
Fer un disc suposa una despesa molt important i com a grup no  la podíem assumir tota, per això vam engegar un projecte de micromecenatge. En aquesta pàgina els nostres seguidors podien fer donacions de diferent valor en les que aconseguien recompenses com samarretes, xapes, discs, bosses... Gràcies  a tota la gent que va participar vam poder aconseguir el nostre somni.

4. Què oferireu a la Festa de la Música de Sudanell? Com veieu aquesta iniciativa cultural?
Energia i festa. Creiem que un festival com aquest es mereix començar per la porta gran i volem oferir una gran dosi d’energia tothom que ens vingui a veure. Hi oferirem el directe que hem estat treballant aquests mesos. Ja el vam estrenar amb molt bona acceptació durant la gira d’hivern. Ara hi hem afegit millores respecte la reacció que notàvem del públic.
Creiem que iniciatives com la Festa de la Música de Sudanell són imprescindibles pel panorama musical local. La gran majoria de festes i concerts estan orientats a guanyar diners, en canvi, la Festa de la Música de Sudanell, com el seu nom mateix diu, està orientada a transmetre la música. Tan de bo tot el panorama cultural virés cap a aquesta posició. Actualment està calant el missatge en contra del sistema que governa, però la majoria dels qui ho denuncien segueixen explotant-lo. Reivindiquem la música i l’art com a objectius en si mateixos!

5. Com us veieu dintre del panorama de la música catalana? Com veieu el panorama musical a Cambrils?
Com ja hem dit no volem que se’ns agrupi dintre del panorama generalitzat actual de la música, on l’únic objectiu és l’èxit econòmic i social. Per a nosaltres, l’èxit se centra en la satisfacció de la feina feta. Posem per davant la música als resultats. Arribar fins aquesta conclusió no ha estat fàcil. Evidentment el grup ha passat per un llarg procés de negació, valoració i finalment acceptació d’aquest argument. Potser fins i tot podríem dir que encara estem en el procés de canvi.
El panorama musical a Cambrils (i per extensió al Camp de Tarragona) és ben viu. Hi ha molts grups emergents, però alhora hi ha una manca de col·laboració entre tots aquests, fenòmen que sí es dóna a la Catalunya Central.

6. Com definiríeu la vostra música?
Amb els anys ens hem anat definint com a grup de mestissatge i això ho hem reforçat en l'últim disc. Però sobretot és música optimista, alegre i ballable que desprèn energia a cada nota. Fem una música per a tothom, tant la poden escoltar nens, joves o grans.

7. Com us plantegeu els propers concerts? On us podrem veure?
Aquesta gira ens l’hem centrat en l’expansió del grup per la província de Lleida i la consolidació a la zona de Tarragona. A banda de Sudanell, ens podreu veure a Llorenç del Penedès, El Masroig, Sort, Montbrió del Camp i Amposta, entre d’altres.

8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador?
El nostre millor concert i  el que recordem amb més alegria va ser el del dia 10 de setembre de 2014 a Cambrils dins del festival Festour. En aquell concert també hi tocaven Txarango, Itaca Band i la Sra Tomasa. Ha sigut el concert en el que hem tingut més afluència de públic i aquest responia donant-ho tot.
Com a espectadors ens quedem amb l’estrena del nou disc de la Raiz a la sala Apolo, un directe contundent com pocs.

9. Quines són les vostres influencies musicals?
Rebem influències de tot arreu i al ser 7 persones al grup encara més. Tothom té el seu llegat de cançons a la motxilla i anem traient el que més ens agrada. El nostre estil està influenciat des de Manu Chao fins a Txarango passant per moltíssims altres grups.

10. Quina es la teva última descoberta musical emergent?
Se’ns dubte Seguirem, el nou grup tribut a Obrint Pas que s’ha creat recentment a les comarques tarragonines. Fa pocs dies es van estrenar recordant els millors anys del grup valencià. No us els podeu perdre!

11. Un lloc on us agradaria tocar?
Ens encantaria tocar en més llocs on es valori la música per la música. Aquells on s’entengui que la finalitat de la cultura no és la moneda, sinó el canvi en una mateixa persona –i si pot ser cap a positiu millor! Tan de bo tots els grans festivals fossin així!

12. Què aconsellaries a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
Que no es deixin influenciar per les lleis del mercat. Nosaltres ja hem caigut en aquest error. Potser és caient-hi quan n’aprens, qui sap. En tot cas, els hi diriem que el primer que han de buscar és la música. Tocar molt, improvitzar, crear. I després ja vindrà tota la resta.

13. Què és el que us apassiona de la música?
Conèixer gent amb el cor pur, idees clares i ferma convicció del canvi que han de seguir. En aquesta línia ens han marcat molt les trobades amb el Chalart (el productor dels nostres CDs) i els Strombers. El primer ens va ensenyar que has de lluitar per sobre de les teves possibilitats. Tot depèn de tu mateix, i sempre tens molt camí endavant per seguir lluitant. Els segons ens van ensenyar a estimar la música com a ella mateixa, a treballar per la música mateixa i no per res més, a banda de molts consells de gestió del grup.
Aquestes trobades són les que fan augmentar la nostra passió per la música i per la vida.

1 comentario:

  1. moltíssimes gràcies papagayo, amb vosaltres encetem el festival amb molt nivell, en tots els sentits, a tope nois, ja us esperem, (avui hem començat a posar ombra a la plaça per que els primers grups toqueu còmodes)

    ResponderEliminar