miércoles, 27 de julio de 2016

Entrevistem a Puput

Després d’un primer disc auto-editat d’una manera completament autogestionada on el grup vomitava amb urgència les seves inquietuds més fonamentals, Puput va un pas més enllà amb el seu segon treball "Upupa Epops". I ho fa conscientment, sense la immediatesa de la necessitat. I ho fa mirant també els seus orígens, la seva essència. No és casual que la portada inclogui una imatge de la muntanya de Montserrat, però no de la Montserrat de turistes de diumenges, si no la mística, la històrica. Els anys a l'Escolania van marcar els fonaments del grup. Tampoc és casual que el títol del nou treball 'Upupa Epops' sigui la traducció al llatí del nom del grup. Mirar enrere per anar endavant? Només qui assumeix els orígens, te personalitat pròpia i sona actual a la vegada. La mística es barreja amb melodies pop. La potència esdevé dolça. La música com a generadora d’emocions a flor de pell.


1. Com us vau iniciar en el món de la música i quina es o era la teva motivació?
Jordi Portabella: Dins del grup hi ha diferents iniciacions a la música. Alguns venim de formació clàssica (conservatori) i d'altres per afició han arrencat dins aquest món.
En quan a la motivació, en el meu cas,va venir per via familiar, al començar a estudiar música per entrar a l'escolania de Montserrat.


2. Com es crear el projecte “Puput”? Perquè aquest nom? Qui formeu part del grup? Com ha anat evolucionant al llarg del temps?
Puput comença ara deu fer cinc anys,quan truco a quatre amics per veure si volen quedar per assajar algunes idees que tenia dins una gravadora digital amb veu i guitarra. Dic amics perquè si no ho haguessin sigut segurament no m'hagués atrevit a treure-ho de casa. Necessitava anar acompanyat de qui em podia entendre i al mateix temps jo entengués,en resum que parléssim en un llenguatge familiar.
El nom del grup,no té més sentit que la pròpia sonoritat del nom i que és un ocell ben curiós.
Musicalment,al principi va ser una "vomitada",en el sentit de donar  forma a totes aquelles idees gravades i partint de que molts veníem de tocar en d'altres bandes molt diferents entre elles. I havia una idea més o menys pensada de so i estil però ens havíem de trobar..Ara ja partim d'aquest aprenentatge i tots ja estem en el nostre lloc.

3. Quins mitjans i col.laboradors heu tingut per promocionau-se?
No tenim d'altres mitjans que la nostra autogestió,i tenim la gran sort que tenim amb nosaltres a l'Eduard Serra,sense ell segurament encara estaríem al local d'assaig veient passar el temps...Ens ha donat l'oportunitat de sortir i trobar el nostre humil i petit lloc en una escena musical i cultural del país en la que ens sentim molt bé i en gaudim. Evidentment no ens podem deixar als amics que també han ajudat a fer-nos visibles, i alguns que em anat trobant pel camí...Els amics de l'Igrega, l'Hoteler de Vic, l'Heliogàbal, Els Pagesos, la Mireia Madroñero, el Konvent, Jazz Cava Vic...i tots els que ens van acompanyant.

4. Amb quins 5 adjectius definirieu Upupa Epops? Que significa aquest joc de paraules?
Atmosfèric
   Intens
   Suau
   Dur
   Detallista
Upupa epops és Puput en llatí. Ens va agradar.

5. Com us veieu  dintre del panorama de la música catalana? Com veieu el panorama al Bagès?
Doncs ens hi sentim bé. Sabem que aquest món és complicat però com que tampoc ens em marcat grans objectius estem be amb nosaltres mateixos. Xino xano i a disfrutar de les petites coses que vagin sortint.
El Bages és un tot món. Hi ha molta activitat musical però no hi ha una escena que pugui marcar un punt d'inflexió per avançar en la creació de noves maneres de crear i entendre la música. Molta varietat,cosa que no és pas dolenta però poc atrevida i auto complaent.

6. Com definiríeu la vostra música?
Doncs atmosfèrica,on el so té gran importància i en els directes és a on ens sentim més còmodes perquè podem potenciar el què volem expressar.

7. Com us plantegeu els propers concerts? Quins són?
Els Vespres de la UB va ser el nostre últim concert. Ara fem vacances i a la tardor tornem a arrencar amb algunes cosetes que tenim en marxa i amb el cap a fer un tercer disc.

8. Quin ha sigut el vostre millor concert com a músics i espectador?
Aquí ara mateix només puc parlar de mi...Crec però que com a músics i amb Puput els concerts de l'Hoteler de Vic i el Konvent trobaríem gran quòrum en que van ser especials.
I com a espectador se’m fa molt difícil...N'hi ha molts que m'han emocionat.

9. Quines són les vostres influencies musicals?
Segurament n'està tant ple d'influències inconscients i conscients que seria impossible concretar-les. Sí que personalment i parlant de música moderna hi ha algun grup que m'agrada i que per tant suposo que alguna cosa ha quedat de pòsit d'influència estètica i discurs musical. Resumint molt...Dominique A, Deerhunter, The Velvet Underground,Bill Callahan, Beach House i ara últimament Richard Dawson.

10. Quina es la vostra última descoberta musical emergent?
Del panorama català tinc debilitat per molts grups que va generant i regenerant l'escena musical osonenca. Trobo que és un bonic oasi de creació,de gent jove sense complexes que fan música com a estil de vida, disfrutant i fugint de la dinàmica general del país. M'agrada molt això.

11. Un lloc on us agradaria tocar?
No visualitzo un lloc més ideal que el que un cop acabat el concert rebem bones sensacions de la gent. I sí que ens agradaria sortir a tocar a fora pel que té d'aventurilla,i en general tenir més oportunitats d'ensenyar el que fem. Però això ja son figues d'un altre paner.

12. Que aconsellaries a un grup emergent que comença ara amb el seu projecte musical?
No sé pas que dir-hi...Potser que entengui la música com a mitjà d’expressió per buscar noves formes de mostrar la música i ensenyar-la amb sinceritat i sense trampes. La resta és insubstancial.

13. Què és el que us apassiona de la música?
La de gent que en fa coses meravelloses i a través d'ella ens fa sentir sensacions encara per descobrir i que et remouen.


No hay comentarios:

Publicar un comentario