sábado, 15 de septiembre de 2018

Juliane Heinemann guanya el Premi Puig-Porret 2018 del MMVV amb ‘L’Últim camí de Walter Benjamin’


L’espectacle musical-visual vol il·lustrar els esdeveniments de l’últim dia en la vida de Walter Benjamin i la seva travessia clandestina dels Pirineus
‘L’Últim camí de Walter Benjamin’, dirigit, composat i arranjat per Juliane Heinemann s’ha endut el Premi Puig-Porret 2018 lliurat avui al vespre abans del concert inaugural del 30è Mercat de Música Viva de Vic. L’espectacle musical-visual recrea els esdeveniments de l’últim dia en la vida del filòsof judeoalemany Walter Benjamin i la seva travessia clandestina dels Pirineus fugint de la persecució nazi. La creació d’inspira en el relat autobiogràfic de l’antifeixista Lisa Fittko “La meva travessia dels pirineus” i en les reflexions personals de Heinemann en recórrer el mateix camí, avui anomenat ‘Ruta Walter Benjamin’.
L’homenatge a Benjamin arriba prop de 80 anys després del seu suïcidi amb una sobredosi de morfina, el 25 de setembre de 1940, a un petit hotel de Portbou davant l’amenaça de ser lliurat a la Gestapo. El dia abans havia estat interceptat per paramilitars franquistes que li deneguen l’entrada a Espanya.  
L’espectacle, que s’estrenarà  combina un repertori de cançons en anglès, català, castellà i alemany, entrellaçades per passatges instrumentals improvisats amb elements de pop, folk i jazz. 

Julianne Heinemann (1980, Berlín) és una cantant, compositora i multiinstrumentista, establerta a Barcelona fa 14 anys, és una cantant, compositora i multiinstrumentista, establerta a Barcelona fa 14 anys.
Va cursar estudis superiors de cant de jazz/modern en el conegut Jazz Institut Berlín (JIB), i es trasllada definitivament a Barcelona després d’un any d’Erasmus en el Esmuc (Escola Superior de Música de Catalunya). 
La seva discografia s’estrena amb l’àlbum de jazz modern‚ Santi Careta Grup with Juliane Heinemann‘ (Fresh Sound New Talent, 2006). Comença la seva carrera en solitari publicant el seu debut de cançons originals: ‘Aren’t you glad to be here?’ (2009) i el Single ‘Do you see me?’ (Lovemonk Records, 2010). Publica el seu segon àlbum ‘True Gods’, amb un caràcter rock-pop-indie, produït per Jordi Matas, en el 2012. Durant l’any 2017 publica dos treballs: L’àlbum intimista amb el pianista de jazz Marco Mezquida (‘Sing my Heart’, Juliane Heinemann & Marco Mezquida, 2017) i un àlbum synthpop amb el seu duo LUKA (‘Slowdancer’, Discos Flotantes, 2017). 
A més de la seva carrera en solitari treballa com a corista, guitarrista i teclista en diferents grups com Delafé y las Flores Azules, Steven Munar & The Miracle Band i en l’actualitat amb la nova banda de Maria Rodés.
 A més de la seva carrera musical treballa com a professora de cant en el Conservatori del Liceu de Barcelona. 
Walter Benjamin (1892, Berlín - 1940, Portbou), un dels pensadors alemanys més importants i influents del segle 20, porta set anys en l’exili fugint de la persecució antisemita. França ha estat ocupada en gran part pels exèrcits alemanys feixistes. Benjamin, com molts exiliats, intentarà sortir de França, travessar Espanya fins a Portugal i finalment embarcar cap a Amèrica. Ha aconseguit tots els visats, però manca del visat de sortida de França, per la qual cosa només li queda l’opció de passar la frontera francoespanyola de manera clandestina. Viatja al poble fronterer de Port-Vendres cercant l’antifeixista vienesa Lisa Fittko, figura clau en l’organització de travessies clandestines de refugiats. L’alcalde de Banyuls-Sud-Mer, Monsieur Azéma, un antic republicà socialista, els indica un antic camí de contrabandistes: La Route Lister. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario