martes, 27 de noviembre de 2018

"Polvora e Tormenta" el nou disc d'EZETAERRE



Ezetaerre és el grup més important del rap combatiu en gallec, la gran revelació de la música d’aquest país. Han publicat el seu nou disc, "Pólvora e Tormenta" Letras para Woody Mellor (Kasba/New Beats, 2018). En ell, els tres rapers, es submergeixen en el context de depressió i misèria dels Estats Units dels anys 30 del segle passat, amb la clara intenció d'establir un paral·lelisme amb el moment actual. Una època que musicalment va quedar reflectida a través de la veu de cantautors antifeixistes com Pete Seeger o Woody Guthrie, el Woody Mellor del títol del disc, un àlies que va utilitzar posteriorment Joe Strummer per rendir homenatge a aquesta gran figura de la música. 
11 temes, molt eclèctics, inspirats en aquesta època per als que han comptat amb les col·laboracions de High Paw, Arnau de Zoo, Martin Plan B (Riot Propaganda) i els catalans Rubén Sierra (La Pegatina), Ginestà i Akelarre, a més de Samu Acaracán. 

Ezetaerre són Petrowski, Garchu i Pirola, que van començar la seva trajectòria compartint lluites i estudis a la univesitat. Tres cantants, amb tres veus amb personalitats molt diferenciades, que li imprimeixen ràbia, força I flow a les rimes. Lletres amb referències polítiques i culturals, ritmes melòdics i elèctrics, allunyats de les convencions del gènere. Música de lluita al servei de la gent.

Aquests ideals es van materialitzar, en poc temps, en una maqueta homònima i poc després en un primer disc d’estudi, Aspiracións mínimas e urxentes, publicat el 2017, al que va seguir 100 un maxisingle aquell mateix any, en el que van tenir la col·laboració, entre d’altres, dels històrics Banda Bassotti. En les seves lletres reivindiquen l’orgull de classe, i el pas a l’acció per a canviar el sistema. Utilitzen la música com a eina amb la clara intenció de subvertir la realitat i entenen la cultura com una trinxera que s’ha de conquerir. 

En aquests dos primers anys de vida, Ezetaerre s’ha alçat com un grup imprescindible en els festivals gallecs, però també ha començat a moure’s per tot l’Estat. Als Països Catalans han actuat amb regularitat a Festes, Festivals, Barraques i Ateneus. La seva presència, actitud i potència a l’escenari ensorra barreres idiomàtiques i construeix ponts de lluita i solidaritat entre els pobles.

"Pólvora e Tormenta" Letras para Woody Mellor (Kasba/New Beats, 2018) mira de nou enrere, posant el focus als Estats Units de les decàdes del 30 i 40. Així, trobem un país assolat pel dust bowl, una tempesta de pols que va deixar en la misèria a milers de families i que va fer que el poble reaccionés: a mesura que creixia el dolor i augmentava la pobresa, també s'endurien la ràbia i la lluita. El disc es un disc molt eclèctic, amb ritmes molt variats en cada tema:des dels sons més electrònics als més acústics, passant per les influències de gèneres com l'ska, el reggeton i traslladant-los a llocs com Oklahoma o Beirut.  


No hay comentarios:

Publicar un comentario