martes, 15 de enero de 2019

Recopilatori de Rap Català amb "Rap de la Terra Vol.1"


Uns anys enrere no estava tan normalitzat parlar de rap de la terra. Era un fenomen, fins fa poc, residual, quelcom aïllat i anecdòtic. En canvi, en els darrers anys, als carrers de Catalunya, el País Valencià i Balears el rap en català no ha parat de créixer, fins a fer-se un lloc a l’escena de la música urbana. Aquesta encara jove escena del rap de la terra no ha sorgit del no-res però, ja abans d'aquest boom recent hi havia hagut grups i MC’s underground com el Gordu del Puru, Ribbi Haller, El Puto Nota, Senyor Oca o Valtonyc servint de referents als artistes emergents del país.
Un dels grups que va tenir més repercussió va ser At Versaris, qui van arribar a signar amb una discogràfica, participar a festivals de renom i realitzar una gira conjunta amb la banda de jazz-rock Asstrio, a més d’obtenir premis de renom, col·laborar amb artistes internacionals i altres fites importants. Més tard, aquesta formació va donar peu a una altra de les formacions més influents: Extraño Weys, que va demostrar que aquest gènere també podia anar deslligat de l’activisme polític.
No obstant, és innegable que alguns fets desafortunats com les condemnes a rapers en llengua catalana han contribuït també de forma indirecta a posar sobre la taula aquesta realitat irrefutable que és el rap de la terra. Una dada interessant al respecte és que la jutgessa va preguntar a Valtonyc que per quin motiu rapejava en català. Aquesta persecució ha tingut com a resposta el suport global de la música catalana, motiu pel qual se’l programa en molts festivals de renom a nivell simbòlic, fet que també a ajudat a expandir el moviment.
Actualment, s’ha arribat a un punt molt interessant per a l’escena autòctona. Cal destacar esdeveniments importants com que Senyor Oca guanyés l’edició del Sona 9 del passat 2017, que els ha portat a omplir la sala Razzmatazz 2 sencera amb la presentació del seu últim disc; també l’aparició de Poor Tràmit a TV3 col·laborant amb Proactiva Open Arms, la cançó de l’estiu que van encarregar des d’iCat FM als Homes Llúdriga o l’actuació de l’Exèrcit d’Alliberament Musical (EAM) al Viña Rock 2012, entre d’altres.
Com a conclusió, la presència de la llengua catalana en el món del rap no deixa de guanyar espai, però segueix essent minoritària respecte el rap en llengua castellana.
Donat tot aquest context favorable, diversos membres de grups pertanyents a aquesta onada s’han organitzat per dur a terme el primer disc recopilatori de rap en llengua catalana. La seva idea és promocionar aquesta escena autòctona de forma horitzontal i inclusiva, doncs tot el procés ha estat molt participatiu, assembleari i col·lectiu. Volen transmetre el missatge d'unió, respecte i suport mutu en aquesta cultura, sense desigualtats de gènere ni ètniques, per això hi participen persones de ben diverses característiques i estils.
Així doncs, des de fa uns mesos i de forma completament autogestionada s’ha estat realitzant un recull d'aquestes característiques i ja hi ha expectatives que s'engeguin més edicions. Ara mateix ja es troba en les fases finals d'elaboració. Inclou vint-i-un temes inèdits, entre els quals s'hi troben algunes de les veus referents en el moviment emergent del hip hop català actual, amb presència femenina i amb representació de les diferents zones i accents dels països catalans.
Tot plegat ha estat gravat de forma individual per compte de cada participant, i després s’ha enviat a Deps Music per a que realitzi el mastering final a RoomLab Estudi.
El treball en qüestió veurà la llum el proper dimecres 19 de desembre de 2018. Estarà publicat de forma lliure per Youtube i Bandcamp, amb escolta online i descàrrega gratuïta. El format físic es podrà adquirir el dia de la primera presentació en directe del projecte, detallada en el següent apartat.
Aquest disc va ser presentat en directe amb la participació de totes les persones implicades el passat divendres 11 de gener de 2019 a la carpa de la festa major del barri barceloní Sant Antoni. L’espectacle en qüestió constarà dels showcases de tots els grups o solistes participants. És a dir, cadascú d'aquests artistes interpretarà cançons pròpies, entre elles la que presenten al recopilatori. Tot plegat tindrà una duració d'unes 3 hores.
L'entrada anticipada tindrà un cost molt assequible i les 200 primeres persones que la comprin rebran una còpia física del disc com a obsequi. Es podrà adquirir online a hiphoptickets.es Els guanys seran destinats a recuperar la inversió per a la confecció del
Portada del disc
mateix, ja que aquest format físic serà 100% autoeditat, sense l'ajuda de cap segell discogràfic. 
De moment només hi ha una altra data al calendari: dissabte 1 de juny a l’Ateneu l’Harmonia de la Fabra i Coats (Bcn).
·
GRUPS PARTICIPANTS
Els grups o solistes que participen en aquest primer volum són els següents:
CircusPad
Grup de rap en català de Molins de rei que va néixer el 2014, format per Aedo (Lletrista) i Deps (Productor).
Daura
És un noi de Banyoles que porta uns 7 anys fent rap. Les seves lletres aborden temàtiques relacionades amb les diferències culturals, la nostàlgia, l’amor i les lluites personals.
Elane
És una rapera de les terres de ponent. El primer tema publicat va ser "Féminas”, que va néixer de la necessitat d'expressar la ràbia a favor de totes les oprimides durant la història.
EAM
Neix de la unió de dues bandes, una de punk i altra de rap, tot i que actualment es caracteritza per la fusió d’estils com el reggae o el rock, amb lletres reivindicatives.
Entelequia
És un duo de rap afincat al Maresme format per L’MC Eros a.k.a 47 i el turntablista JP, que s’encarrega dels scratchs i de la majoria de produccions musicals de la formació.
La Lliga dels Superherois
Ells són el Noi de Tona, Drap Brut i l’Home de la Bossa de Plàstic al Cap i no els agrada donar explicacions.
Lil Russia
És una rapera i saxofonista amb un estil on fusiona hiphop, jazz, funk. El 2016 va llençar la seva primera referencia amb el grup Purple High sota el projecte Cabal Musical.
Homes Llúdriga
És un grup de rap amb influència de la música negra, fundat a Barcelona l’any 2014. Aquest 2018 la formació prepara el seu primer disc de llarga duració.
Nu Drama
Va néixer el 2011 amb “Trànsit”. És un noi de St. Joan de les Abadesses que recull tota la substància que resideix en un poble apartat del Prepirineu per alimentar el seu món interior.
Orgànic És un grup de rap clàssic nascut a s’illa de Menorca. N’Ivan i en Lluís projecten un missatge positiu i arrelat als propis orígens, en la seva llengua materna.
Paula Grande i Pau Brugada
S’uneixen fent un tema junts per primera vegada en aquest recopilatori. Les seves trajectòries musicals els han portat per camins similars.
Pinan 450f
És una proposta musical nascuda l’any 2015 a Barcelona, amb la veu i lletres d’Adnan Fassi, impulsor del projecte. Una formació que prové de molts racons musicals i culturals.
Senyor Oca
Juntament amb DJ Gale i Deps Music ens transporten als ritmes més clàssics dels anys 90, amb una marcada evolució procedent del Dub africà i el Drum n Bass.
Poor Tràmit
És autèntic boombap en català, essència de carrer fusionat amb sofà, fum i pizza. Omplir de cendra un foli i cridar #Guarap! als 4 vents.
Sr. À & Acros
De Sants i el Carmel respectivament, aquests dos Mc’s porten en actiu des de 2012, aquesta inclosa en el recopilatori, és la seva primera col·laboració.
Valtonyc
MC i productor nascut en el 1993 a Sa Pobla, Mallorca. Ha escrit i publicat 12 maquetes i 3 LP’s. Actualment està exiliat a Bèlgica, amb una condemna de 3 anys i 6 mesos de presó.
Subversa
Es forma l’any 2015 de la mà de sis amics procedents de diversos estils i projectes musicals. La seva proposta de rap amb banda orbita per estils com el rock, el metal o el funk.
Statu Quoniam
És un grup format per Levico i Trex Mex, dos vailets de Cardedeu que no tenen en comú ni l'aire que respiren. De fet, diuen que fan Rap però se'ls ha vist coquetejar amb altres estils.
The Re-Fugees
És un grup sorgit el 2017 de la unió dels tres membres de Síndrome de Sherwood O.P.B., Pauhead i Lakov R.A.G.E. per treballar junts sobre ritmes boombap, propers al rap clàssic.
Xavier Mata
És un rapper i productor del barri de la Verneda, Barcelona. El seu últim projecte important i auto-produït és “Paiu, Afluixa els Calés!” (2017).
Ese de la Cinta
És un MC de Lleida, membre del col·lectiu La Cinta Sound, grup d’amics amb inquietuds properes que va conèixer a través del rap i que ara uneix una forta amistat

No hay comentarios:

Publicar un comentario