jueves, 7 de febrero de 2019

Barcelona Explota Vol.2: Homenatge a Tralla Records


El 13 de setembre de 2004, Kasba Music publicava el seu primer disc, d'això fa ja catorze anys" Per aquest motiu, el passat mes de setembre de 2018 varen iniciar el compte enrere i,  des d'aquell moment fins el 13 de setembre de 2019, aprofitant cadascun dels nous llançaments fonogràfics, reivindiquen alguns àlbums publicats al llarg d'aquests, avui, catorze anys. Pensen que és la millor manera de reconèixer els artistes que han confiat amb ells i de donar valor a tota la feina que han fet totes les persones que han col.laborat amb Kasba. La Kasba Musical, el centre des d'on parteixen tots els camins melòdics i on totes les músiques desemboquen.
A la tardor de l'any 2011, es publicava aquest recopilatori. Havien passat 20 anys exactes des del llançament del volum original de "Barcelona Explota"
A Kasba sempre han reconegut dos referents del quals aprendre: Esan Ozenki i Tralla Records. Dos segells independents que representen molt per a un importantíssim nombre de músics, de Catalunya i del País Basc, principalment, però no solament d'aquests dos territoris. La proximitat amb el músic, la transparència i el treball col.lectiu i compartit són els nostres principals objectius en aquest món en el qual l'empresari està a dalt i l'artista està lluny, aquest món gris i opac econòmicament parlant, en aquest moment en què els cops de colze es donen abans que la mà, intentant fer-se, les persones, amb unes engrunes del pa que representa la misèria, humanament parlant, de la nostra vida.
Seria a l'estiu del 91 quan dos grapats de músics més un grapat de ments creativament inquietes es reunien a la plaça Àngel Pestanya (no podíen haver escollit millor) per fer-se una fotos col.lectiva que s'inclouria en el "Barcelona Explota". En un ambient distès i festiu, desprès d'unes rondes de cervesa que seria el primer que pagaria Tralla, els membres d'Alambique, Juanito Piquete y los Mataesquiroles, Mardita Sea i Sindicato del Globo, al costat dels instigadors del projecte i d'un parell d'amics propers van donar el tret de sortida a un segell cooperativista, autogestionari i obert estilísticament en el qual comptaven més les propostes humanes que les merament artístiques.
Eren anys més que difícils, a Barcelona el futur asèpticament i horripilantment blanc, amb unes olimpíades que havia somiat el nostre alcalde per a malson de molts barcelonins, però la confiança en el treball en grup i en la cultura al marge van ser més forts que les pedres en el camí i el "Barcelona explota" va veure la llum la tardor de 1991.
Desprès van venir múltiples discos, cassets i també els primers cd, alguns dels quals formen part de la nostra memòria col.lectiva: el LP La Chusma, el d'Oficial Matute, el segon d'Últimos de Cuba... També ells van evolucionar al ritme de la música i després de l'ska de Dr. Calypso o Komando Moriles, o el reggae d'Agua Bendita es van convertir en estendard del primer mestissatge barceloní que publicant treballs de Color Humano o Trimeón de Naranjus.
Els últims anys de Tralla can venir marcats anímicament per la inesperada mort de Ferran i, econòmicament, per la salvatge crisis del mercat discogràfic promoguda per les grans empreses multinacionals per eliminar competència.
Kasba Music va poder recollir el testimoni uns anys desprès i es innegable que ha estat un grandissim plaer per ells poder col.laborar amb algunes d'aquelles bandes que van publicar els seus primers enregistraments gràcies a aquells cinc personatges que van creure, sempre, en el que van fer. Així Kasba ha publicat alguns dels últims treballs de Ràbia Positiva o Color Humano però també propostes posteriors de músics com Trimelón, per exemple.
Aquest "Barcelona explota, volum 2", per sort per a les nostres ànimes i les filles Barcelona segueix explotant una mica cada dia, però uns dies més que uns altres. Aquest disc el podria haver tret Tralla, doncs la gran majoria de bandes tenen algun nexe d'unió amb aquest segell: Juanito Piquete va col.laborar, a traves de la seva participació en el "Barcelona Explota" original, en la creació del segell; el Hombre del Sako es deien Kontainer i van publicar amb Tralla el seu primer EP; Revés, Brum i Lo Petit Comitè compten en les seves files amb membres de Ràbia Positiva que van editar amb Tralla els seus dos primers treballs; en la Banda del Nervio està la cantant d'Altillo i en Saytones el baixite, de Neurastenia, ambdues van ser bandes maqueteres d'aquells primers dels noranta; en Orgy of One trobem el baix i el bateria d'Anti/Dogmatikks, la banda del Ferran de la qual Tralla va editar la trilogia en vinil i cd; tan sols CRANC representen la saba nova del punk rock barceloní, i d'haver-se creat vint anys enrere segur que haurien col.laborat amb Tralla.
Tralla Records va ser una llavor de la resistència cultural barcelonina que per sort avui dia segueix donant fruits doncs segueixen florintbandes políticament incorrectes en aquesta ciutat turística i comercial que és el que la can convertir les olímpliades, les multinacionals i els polítics que van somiar i van recolzar...
Per Ferran, per a Alfredo, David, Ignasi, Meme i Pep.... Jony Kasba Music.


No hay comentarios:

Publicar un comentario