martes, 29 de septiembre de 2020

La 8a edició de l’Humus Mediterrani dona a conèixer sis formacions d’arrel

L’Humus Mediterrani, la secció off de Fira Mediterrània de Manresa que acull les propostes més properes a l’arrel tradicional, iniciativa de l’espai de música i cultura D’Arrel, s’adapta a la crisi sanitària però segueix treballant amb el mateix objectiu de donar a conèixer i facilitar l’entrada al circuit professional a grups amateurs o emergents que han preservat o creat música i cançó  tradicional.

L’Humus 2020 tindrà dos concerts en viu, que aniran a càrrec dels bagencs Aixopluc, que hi actuaran com a guanyadors del premi Robert Pellicer de ball folk, i el duet femení Caamaño&Ameixeiras. Al mateix temps, l’Humus ha seleccionat quatre de les propostes presentades a la seva convocatòria que podran formar part de tota l’activitat professional de la Fira i estaran presents a les eines de promoció i informació adreçada a públic i professionals com la resta d’artistes de la Fira. La idea és poder donar-les a conèixer i, encara que no facin concert, puguin utilitzar totes les eines professionals que la Fira posa a l’abast dels artistes. Es tracta d’una manera de continuar treballant per facilitar l’entrada al circuit professional de grups amateurs o emergents.

La Taverna de la Fira, ubicada al pati del Casino, acollirà el diumenge 18 d’octubre els dos concerts de l’Humus Mediterrani 2020. Les restriccions imposades han fet desestimar les actuacions a la plaça Europa i l’Espai Òmnium, on habitualment es feien els concerts. Per tal de poder assistir a les actuacions programades a la Taverna de la Fira, tot i que siguin gratuïtes, cal fer reserva prèvia de l’entrada.

Els grups que faran els concerts són els bagencs Aixopluc i Caamaño&Ameixeiras, de Galícia. Es tracta de dos duets joves d’acordió i violí i de molta qualitat que oferiran concerts propers a l’arrel tradicional.

 

AIXOPLUC | Diumenge 18 a les 12:45 a la Taverna de la Fira

Els bagencs Queralt Valls Brunat (violí i viola)  i Joel Diaz Vilà (acordió i piano) formen Aixopluc, el grup guanyador del concurs de ball folk Robert Pellicer 2020, i presenten el seu primer disc Gotes, un recull de composicions pròpies per ser escoltades i, sobretot, ballades.

Els joves músics, de formació principalment clàssica però amb llarga experiència en diversos estils, volen promoure el ball d’arrel tradicional, europeu i català, a través d’instruments tan habituals en aquest estil com el violí i l’acordió però apostant també per la sonoritat del piano, més propi d’altres àmbits. Entre balls plans, sardanes curtes, cercles, borreies, valsos i xotis, Aixopluc dóna el tret de sortida a aquesta nova etapa musical amb la presentació de Gotes a la Fira Mediterrània d’enguany.


CAAMAÑO&AMEIXEIRAS | Diumenge 18  a les 17:30 a la Taverna de la Fira

Caamaño-Ameixeiras  és un jove grup gallec que es dedica a la importació, exportació i creació de músiques intenses i, des de les costes atlàntiques, estenen els seus braços per pol·linitzar les músiques del país amb colors d’altres latituds. Aquest duo es crea el 2018 per composar cançons inspirant-se en els sons dels poblets gallecs de “pandereteiras” i cants de cec, fins a músiques d’Europa de l’Est o d’Amèrica Llatina. Les teixeixen amb la música del s. XXI per fer vestits de festa.

A l’acordió cromàtic, Sabela Caamaño comparteix el que sap al Conservatori, on ensenya acordió, piano i llenguatge musical, i, sobretot, a estimar la música. La seva virtuositat ha estat reconeguda a l’International Folk Instrument Festival Competition a San Petersburg, entre altres.

Al violí i a la veu, Antía Ameixeiras. De petita ja va inventar un instrument de joguina per pujar als escenaris. El seu violí va anar canviant en el seu pas per conservatoris i escoles fins a formar part de l’històric grup Luar na Lubre. També ha participat a la banda de Carlos Núñez i en gravacions amb Kepa Junkera.



Grups seleccionats per ser al circuit professional de la Fira però sense actuació:

ANNA CASADO MAKTUB SEXTET  

Maktub Sextet és un projecte musical que es basa en la fusió de diversos estils d’arrel lligats a la cultura mediterrània, on a través del flamenc com a punt de partida, recorren diferents paisatges sonors lligats entre si, ja sigui per raons històriques o ressonàncies de caire vital i emocional.

D’aquesta manera viatgem a través de sonoritats pròpies de la mediterrània connectades amb el nostre passat andalusí i amb la tradició judeo-sefardita. Aquest projecte pretén crear ponts que, a través de la música, evidencien que és molt més el que ens uneix que el que ens separa.

La formació beu de la música de l’Orient Mitjà, el flamenc i el jazz per crear un món sonor particular on les diferents cultures ressonen, senten i celebren en harmonia.

Maktub Sextet neix a Barcelona i és el projecte més personal de la cantant Anna Casado, on integra la recerca musical que ha dut a terme durant els anys d'estudi a l'ESMUC amb sons i melodies recollides a viatges arreu del món, amb la mirada cap a Granada, on va començar la seva carrera musical. El nou disc Flamencos y otras aves migratorias és un cant a la unió entre cultures, buscant les arrels musicals comunes.


CORRANDES SÓN CORRANDES

Corrandes són corrandes és un grup de música tradicional dedicat a fer concerts i balls. Disposa de diferents espectacles amb formacions diverses.

Hi ha barbaritats, potser veritats, que només es poden dir cantant. Els versos creats al moment són la clau d’aquesta proposta. Els cantadors canten amb diferents tonades tradicionals de la Catalunya Vella per provocar emocions amb la paraula, el so i el gest.

Corrandes són Corrandes és una companyia professional dedicada a la cançó de text improvisat i la música tradicional, i que disposa d’espectacles amb dinàmiques de ball folk. La seva proposta es completa amb un ampli ventall d’opcions de formació, dinamitzacions de cantades, divulgació i recerca.

La companyia va néixer amb la voluntat de generar una proposta escènica i dinàmica utilitzant les possibilitats del vers improvisat en català. Christian Simelio i Anaís Falcó són els cantadors que ideen, coordinen i gestionen el projecte, envoltats de bons professionals. El seu ventall de propostes s’adapta a molts teatres, sales, festes populars i places de ball.

 

NAT U RA

NATércia y RAfael són dos amics que es van ajuntar fa tres anys per fer jams i aprendre nous temes tradicionals junts a l’acordió, i van decidir crear una banda on poder composar i tocar els seus temes preferits y compartir-los amb altres persones.

Uneixen les arrels de la música portuguesa amb la brasilera i francesa, creant així la seva pròpia i nova identitat musical. Rafael porta els seus ritmes preferits de Brasil i de la música tradicional portuguesa, mentre que Natércia aporta les influencies franceses y turques, obtenint junts un repertori molt ric i divers. Han redescobert la cultura musical portuguesa, i l’adapten per a ball folk. Rafael y Natércia pensen que la dansa i la música haurien d’estar sempre molt connectades, i que el cant sempre ha tingut un rol important per a les danses tradicionals. I volen mantenir aquesta tradició.

NAT u RA han actuat a Lisboa, Évora, el Festival A Porta i Vieira, entre d’altres.

 

DE BOTÓNS

El cançoner De Botóns (d’aquesta manera s’anomena encara avui a l’acordió diatònic a moltes zones de Galícia) consta d’una selecció molt escollida de repertori tradicional gallec i de las comarques limítrofs adaptades i arreglades per a aquest instrument. Son més de cent cançons treballades des d’un profund coneixement musical, procurant que els textos siguin inclusius i amb una part antropològica molt important, i a la vegada amb caràcter didàctic. Inclou un apèndix de fotografies històriques, moltes d’inèdites, d’acordionistes històrics de Galícia, dones i homes, amb tota la seva documentació, bibliografia i repertori.

Després de cinc anys d’elaboració per part dels autors i una llarga trajectòria dedicada a la feina de recopilació de fonts orals y escrites, transcrivint el repertori musical i adaptant-lo per a acordió diatònic, i donant-lo a conèixer impartint classes, arriba el moment de convertir-lo en una publicació amb inquietud internacionalista. De Botóns permet l’acostament de melodies gallegues a acordionistes d’acordió diatònic, cromàtic, pian, etc i a d’altres instrumentistes de Galícia, Europa i d’altres continents

No hay comentarios:

Publicar un comentario