miércoles, 24 de julio de 2024

12a edició de l’Humus Mediterrani el Off de la Fira Mediterrània de Manresa

Un total de sis concerts integraran la programació de la l’12a edició de l’Humus Mediterrani, la secció off de Fira Mediterrània de Manresa que complementa l’oferta oficial amb les propostes més properes a l’arrel tradicional, iniciativa de l’espai de música i cultura D’Arrel. Els grups que han estat triats per formar part de la programació de l’Humus són La Mus, Bufanúvols, Magari, Diode, Cor d’Arrels i Lar Folk. Enguany, la programació de l’Humus mantindrà la centralitat de la plaça Sant Domènec (la Plaça de la Fira) com a escenari dels tres concerts de divendres 11 d’octubre. Els altres tres concerts de la programació tindran lloc dissabte 12 d’octubre a l’Espai Òmnium.

L’humus és la capa de terra biològicament més viva i que alimenta les llavors d’on sorgeixen les arrels i les plantes. Aplicat a la música folk i d’arrel tradicional l’humus remet a les persones anònimes que han preservat o creat música i cançó tradicional, grups amateurs i escoles de música d’arrel tradicional dels Països Catalans.

Al llarg d’aquests 12 anys, hauran actuat a l’Humus més de 75 grups provinents majoritàriament de Catalunya, però amb presència també de les Illes Balears, del País Valencià, la Catalunya Nord, Occitània i Itàlia. Després del seu pas per Manresa, molts dels grups participants han consolidat la seva posició professional. Algunes formacions posteriorment han participat a la secció oficial de la Fira, aconseguint, en alguns casos, projecció internacional.

Des de l’Humus s’ha vetllat també per la participació de grups locals, posant sempre l’exigència de qualitat en tots els grups seleccionats. Per la programació de l’Humus, a més de grups emergents, també hi han passat propostes emergents de músics ja més coneguts. L’Humus ha estat per tant un bon trampolí que molts artistes han aprofitat.

Els 12 anys de l’Humus han estat possibles gràcies a la col·laboració que sempre hi ha hagut entre l’equip de Fira Mediterrània i el de D’arrel, grup programador i finançador parcial de l’Humus, dins de Favets i Tremendos S.L., i també a la bona disposició d’Òmnium Cultural Bages Moianès, entitat que cedeix el seu local per fer-hi els concerts.

La programació de 2024

La Mus

Divendres 11 d’octubre · 21 h · Plaça Sant Domènec (Plaça de la Fira)

La Mus és el principi de moltes coses: una mirada, un paisatge, una dansa. La Mus és un duo novell de música i ball folk mediterrani format per Núria Camps i Irene Herbera que s’inspira de vivències, de la natura salvatge, d’una bona besada, amb sensibilitat social i ambiental. Unes composicions que beuen de l’arrel tradicional amb una mirada contemporània, interpretades amb la veu, guitarra, percussió i altres instruments de corda mediterranis.


Bufanúvols

Viernes 11 de octubre · 22.15 h · Plaza Sant Domènec (Plaça de la Fira)

Bufanúvols presentará un baile folk con un repertorio de danzas muy variado y con coreografías muy bonitas guiadas por la maestra bailadora del grupo. Sus conciertos se convierten en una experiencia interactiva y enriquecedora para todos. Bufanúvols trabaja también introduciendo la música de raíz y el baile folk en las escuelas.


Magari

Viernes 11 de octubre · 23.30 h · Plaza Sant Domènec (Plaza de la Fira)

Magari es un dúo ligado al baile y la música de raíz del Pirineo. Formado por Liv Hallum al acordeón diatónico e Ivan Garriga al violín, ha creado un nuevo repertorio y ha grabado un nuevo álbum, Diumenge, con composiciones propias de baile folk, como la mazurca, el chotis, el círculo circasiano o el vals. Un repertorio bailable y un viaje al universo cotidiano de una casa del Pirineo.


Diode

Sábado 12 de octubre · 18 h · Espai Òmnium

Diode es un dúo de violín y guitarra que interpreta melodías tradicionales catalanas con arreglos propios hechos con gran sensibilidad y creatividad. Un buen maridaje de las visiones artísticas de sus dos componentes. En el concierto se rompen los roles de acompañante y solista, dando paso a un diálogo constante entre los dos músicos donde se busca la mezcla entre la tradición y la modernidad.


Cor d'Arrels

Sábado 12 de octubre · 20 h · Espai Òmnium

Es un grupo de personas apasionadas por la música que individualmente la viven desde la creación y la interpretación, o la docencia. Colectivamente, el canto coral los ha agrupado y les permite compartir esta pasión interpretando canciones tradicionales de Cataluña y de todo el mundo: España, Italia, Bulgaria o Georgia. La mayoría de sus arreglos son de elaboración propia.


Llar Folk

Sábado 12 de octubre · 22:30 h · Espai Òmnium

Lar, traducción gallega de nuestro hogar, es un proyecto que nos transporta a un viaje desde Noruega hasta Galicia, pasando por los países del arco atlántico, recuperando melodías tradicionales y también homenajeando arreglos de compositores de folk modernos que nos han enseñado a transitar el camino del baile folk. Los violines y las voces hacen de puente entre la sonoridad nórdica del cistro y la percusión tradicional gallega.

No hay comentarios:

Publicar un comentario