viernes, 26 de julio de 2024

PHE FESTIVAL 23 i 24 d'Agost a Puerto de la Cruz de Tenerife

La novena edició de PHE Festival, que se celebra els propers 23 i 24 d'agost al municipi de Tenerife de Puerto de la Cruz, és una proposta única a l'escena de festivals de música que se celebren a les Canàries. Amb més de 20 hores de música en directe amb un cartell d'artistes eclèctic quant a estils i propostes musicals, que és una de les senyes d'identitat del festival, el PHE 2024 abraça l'indie nacional, el pop emergent, els sons urbans que estan canviant el ritme al carrer ia la vida, i la música de ball amb segell internacional. Seran dues jornades de concerts en una edició majúscula de Phe Festival que aquest any ha aconseguit reunir a Puerto de la Cruz referències internacionals de primer nivell com els novaiorquesos !!! (Chk Chk Chk) i els danesos Trentemøller, a més d'un generós catàleg d'artistes nacionals entre veterans de l'indie patri, cas dels granadins Lori Meyers, que faran el primer concert a Tenerife; el retrobament amb León Benavente, que repeteix a Phe Festival després de la seva anterior participació el 2017; o el fenomen gallec de l'urban pop, Sen Senra, actuant per primer cop a les Canàries.

PHE Festival celebra la novena edició consolidant una aposta única per la música i les tendències actuals a les illes, tasca per la qual ha estat reconegut successivament com un dels millors esdeveniments culturals de Canàries al rànquing que elabora cada any l'Observatori de la Cultura de la Fundació Contemporània.

Un menú sonor per a totes les orelles i públic que converteix Puerto de la Cruz en exclusiu punt de trobada amb artistes que són referències inqüestionables en el seu estil i que han marcat i marquen tendència. Un total de 17 propostes musicals en un cartell que completen Soleá Morente, Joe Crepusclo, La Paloma, Repion, Pipioles, Shego, Camells, Vera Fauna, Mavica i Nala Rami.

PHE Festival es deu a la música en directe i és la seva principal fortalesa com s'ha constatat a totes les edicions celebrades fins ara. Però el festival proposa en la novena edició molt més que la música en directe amb una experiència de vacances completa i un catàleg d'activitats paral·leles durant la setmana de l'esdeveniment, del dilluns 19 al dissabte 24 d'agost. Es tracta de les PheXperiences que ofereix el festival portuenc, que inclou l'oferta de Phe Summer, Phe Ioga, Phe Wine i Phe Gallery.

La primera jornada del PHE Festival 2024 el divendres 24 d'agost té com a plats forts els granadins Lori Meyers i el gallec Sen Senra, en una seqüència de concerts que des de mitja tarda presenta les actuacions de Solea Morente, Joe Crepúsculo, La Paloma, Repion , Pipiolas, Jela i Enrique Ive

Amb la presència de Lori Meyers, al seu primer concert a Tenerife, PHE Festival ajusta comptes amb la seva història. I és que no hi ha tema dels granadins que no sigui un himne, cançons explosives que prometen fer-nos volar. Lori Meyers compta amb un dels millors repertoris de la música espanyola amb peces més grans com Emborratxar-me, La meva realitat, El Temps passarà, Sempre brilla el sol, Alta fidelitat o Llums de neó, entre d'altres. En actiu des del 1998, el seu últim i setè disc Espacios infinitos (2021) acusa rebut del passat i es projecta cap al futur amb estoïcisme, encara que sense abaixar els braços ni entregar les armes.

Després hi haurà Sen Senra, àlies del gallec Christian Senra, un músic polièdric amb què ja han col·laborat artistes internacionals com C. Tangana, Julieta Venegas, Feid o Tainy. El 2019 publicava l'àlbum Sensaciones, que seria un punt d'inflexió a la seva carrera. Artista de trajectòria ascendent, ha depurat un so propi marcant terreny. I prova d'això és el seu treball més recent PO2054AZ: una matrícula d'un Peugeot 205 antic de Pontevedra que convida a compartir un viatge emocional on allò urbà es deixa voler per altres cultures musicals.

La veu de Solea Morente és una de les grans protagonistes de la primera jornada de PHE Festival 2024. L'arrel flamenca de la saga Morente presideix cada moviment seu, bé cap al pop o el rock alternatiu, entre projectes de diferent naturalesa en què ha treballat. Seu serà l'escenari abans de Sen Senra i just després que el barceloní Joe Crepúsculo de bon compte de la seva Revetlla ballable, la gira que l'ha posat en ruta i el porta a Puerto de la Cruz.

Els directes de La Paloma, Repion, Pipiolas i Jela marcaran les primeres hores de la novena del Phe Festival en una jornada que obrirà Enrique Ive, cantant i compositor canari-britànic que fusiona el pop amb pinzellades de jazz, bossa nova i elements de bandes sonores.

El segueix el verb de la cantant de Tenerife Jela, una artista que aixeca la seva mirada més enllà del rap i que l'any passat despatxava el seu primer àlbum Temple. Després de Jela arriba el torn de Pipiolas, el duet d'Adriana i Paula, un altre fenomen al que mira el Phe Festival i que amb un llenguatge musical propi, madur, fresc i divertit demana pas amb un primer disc No hay un déu i una infinitat de col·laboracions estel·lars.

Per davant, el grunge pop que practica el duo càntabre Repion i que alimenten des de fa més d'una dècada les germanes Marina i Teresa. Paraules majors de guitarra i bateria, vitalitat, ràbia, frustració postadolescent i un punt de malenconia per escalfar la temperatura del PHE Festival; i una de les bandes nacionals que trepitja fort per actitud i repertori amb el noise rock com a coartada, els madrilenys La Paloma.


L'hora del ball

La segona jornada de Phe Festival, el dissabte 24 d'agost, condueix a la pista de ball amb la presència de la banda novaiorquesa !!! (Chk Chk Chk) i el grup danès Trentemøller. Dues seqüències de ball de diferent naturalesa els directes de les quals seran el tancament del que es preveu serà una altra nit i un altre festival de somni a Puerto de la Cruz.

La música tindrà aquest dia Nala Rami, el projecte del saxofonista grancanari Alan Himar, un esclau del funk d'ahir i avui, que arriba a Phe Festival amb el Passaport Sonora que li va atorgar el concurs de bandes emergents Sonora Las Palmas de Gran Canària 2024 , a més d'aconseguir el primer premi del certamen.

A partir d'aquí, un carrusel d'emocions i estils, amb Mavica, artista i productora natural de Múrcia establerta a Londres, amb una malenconia pop acompanyada per producció electrònica, es tradueix en milions de reproduccions a les plataformes de streaming; Vera Fauna, generosa dosi de psicodèlia pop i neo flamenc des de Sevilla, on també treu el cap el blues o els ritmes jamaicans o el que millor convingui a la banda, com es constata al disc Los años mejores (2023), la segona referència que inclou cançons com Casa Carrera o Dimarts, en col·laboració amb Kiko Veneno; i Camellos, formació madrilenya d'actitud punk amb tres treballs editats, Manual d'estil (2022) és el seu darrer àlbum, i un repertori fester per cantar al Puerto de la Cruz com l'ocasió s'ho mereix.

Però hi haurà més a veure, sentir i ballar a Puerto de la Cruz, per exemple Shego, banda de rock madrilenya que formen Maite, Raquel i Charlotte. Premi MIN al Millor Artista Emergent 2023 i un àlbum editat Suerte, noia (2023), és Shego una altra de les perles a la jornada sabatina del Phe Festival amb himnes plens de llums i ombres que ens condueixen per l'amor, el dol, la ràbia , i els conflictes interns.

La recta final del Phe Festival programa tres concerts cridats a fer història: León Benavente, Trentemøller i !!! (Chk Chk Chk). És la segona vegada que León Benavente trepitja Puerto de la Cruz. Estem davant les bandes imprescindibles de l'indie rock nacional que va néixer el 2012 amb alguns dels músics més prestigiosos de l'escena com Abraham Boba, Eduardo Baos, Luis Rodríguez i César Verdú. Amb quatre discos editats, el notable debut de títol homònim, 2, ens tornarem bojos i ERA, i un directe dels que no s'obliden, León Benavente arriba a Tenerife després de completar la gira del desè aniversari per la geografia nacional.

Des de Copenhaguen aterra a Puerto de la Cruz el danès Anders Trentemøller en format banda. Tot i que va iniciar la seva trajectòria com a artista electrònic en solitari, en estils com el tecno, house progressiu, ambient i chill out, a més de treballar en produccions i remescles per a Röyksopp, The Knife, Mikael Simpson o Henrik Vibskov, entre d'altres i altres, el seu treball ha experimentat canvis d'estil, sempre amb el substrat electrònic com a protagonista, al format de banda. En el que és el seu primer concert a Tenerife ia les Canàries, Anders Trentemøller estarà acompanyat, excepte canvis, per Diisa Jakobs (veus, guitarres, sintetitzadors), Silas Tinglef (bateries, guitarres), Brian Batz (guitarres) i Jacob Haubjerg (baix ).

La clausura és per a !!! (Chk Chk Chk). El remolí dance punk arriba des de Nova York per posar a ballar el Phe i el seu públic amb una impecable trajectòria que es va enlairar el 1996 a Sacramento (Califòrnia), amb un repertori de hits i l'encara fresc i novè disc des Let it be blue ( 2022).

PheXperiences, més que música

PHE Festival proposa a la novena edició molt més que la música en directe amb una experiència completa excepcional i un catàleg d'activitats paral·leles, les PheXperiences, durant la setmana de l'esdeveniment, del dilluns 19 al dissabte 24 d'agost, que inclouen les propostes Phe Summer , Phe Yoga i Phe Gallery.

Phe Summer acull tallers i trobades que combinen els esports urbans, la natura i els estils de vida saludables, i que aquest any presenta una programació de tallers i activitats a l'aire lliure a l'entorn de Puerto de la Cruz en disciplines com surfskate, slackline, hula hoop dance, ropeflow, parapent i acroioga, a més de la cinquena edició d'Aqualia BMX Water Jump, que torna al moll pesquer de Puerto de la Cruz per al divendres 23 d'agost al migdia.

Phe Yoga és un dels atractius de la programació paral·lela de PHE Festival amb sessions i activitats diverses durant la setmana amb tallers de diverses disciplines del ioga a centres de Port de la Creu com El Arbre, Tushala, Casa Bergantín, Sol i Lluna i Mocà ; i la trobada multitudinaria de ioga a l'aire lliure, Yoga Meeting, que a la seva cinquena edició ha programat el dissabte 24 a l'Estadi El Penyal, de 10.00 hores a 14.00 hores una jornada per a l'equilibri i el benestar amb quatre sessions de diverses disciplines de ioga per a totes les preferències i nivells (Respiració i Meditació, Asanas Lab, Vinyasa Yoga i Ecstatit Dance).

L'art i la creació canària contemporènia també té el seu protagonisme destacat a PHE Festival. La setena edició edició de Phe Gallery reunirà des del divendres 2 d'agost al Castell de Sant Felip les creacions de 20 artistes i projectes seleccionats per a Phe Gallery 2024. La setena entrega de Phe Gallery està comissariada per Beatriz Roca juntament amb un equip curatorial integrat per agents de diferents camps de l'àmbit artístic com són: Óscar Lorenzo, Claudia Luque i Marta Guardiet.

Les creadores i creadors seleccionats que protagonitzen aquesta mostra col·lectiva el 2024 són: Alba Dorta Vega, Alexandra Arbizu, Alexandre Cabrera, Alexandre Rodriguez, Ana Nimú, Clara Pérez Montesdeoca, Cristina Guitian, Francisca Rubio Wenk, G. Nivaria, Ione Domínguez Arimany, Laura Díaz, Lucas Plasencia, Maitane Ramos, Manón Yanes, Margot Machado, Marina Valls, Vayaïna, Ventura Martín i Xin Jin.

La proposta de Phe Gallery es complementa amb les Gallery Talks el dissabte 10 d'agost i la visita guiada el dissabte 24 d'agost. Family Friendly amb la intenció de posicionar el municipi com un referent de la música en directe, PHE Festival renova aquest any la campanya #HolidaysMatters, posant en marxa la promoció especial de 2x1 amb què poder convidar un acompanyant i gaudir del festival en companyia , pensada per a persones que viuen lluny de l'arxipèlag. La pàgina dinformació és https://phefestival.es/ven-a-tenerife.

Phe Wine és una finestra a l'enocultura, tradició i innovació que es tradueix en unes jornades dedicades a la cultura del vi i tasts a les vinoteques de referència de Puerto de la Cruz, així com a l'emblemàtic Castell de Sant Felip, degustant vins guardonats de reconeguts cellers de l'illa, en un entorn immillorable. Tindrà la seva continuïtat al recinte de concerts on comptarem amb Wine Garden, per al gaudi d'una selecta carta de vins.

'Family Friendly'

El festival manté igualment el concepte Family Friendly, planificant com cada any l'accessibilitat de nens i nenes al recinte en horari diürn, apropant la música i la cultura a totes les edats, amb la idea de ser un festival familiar, conciliador i accessible. Els abonaments i les entrades per dia per assistir al festival estan disponibles en línia a la plataforma Tickety.es, i als punts de venda Levi's de Canàries, a partir d'un preu de 40€.

Conscients que la celebració d'un festival en un entorn privilegiat com és Tenerife requereix un compromís excepcional amb la sostenibilitat, a cada edició PHE Festival es preocupa per gestionar correctament l'esdeveniment a nivell ambiental, social i econòmic, mantenint igualment la col·laboració amb entitats com Ecoembes, Ecovidrio o Martínez Cano amb què es desenvolupa una recollida selectiva de residus i altres gestions per gaudir plenament del festival.

Phe Team assumeix la producció executiva de Phe Festival, esdeveniment promogut des de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Puerto de la Cruz. Compte a més amb el patrocini del Govern de Canàries a través de l'Institut Canari de Desenvolupament Cultural i la Direcció General de Joventut, Turisme Illes Canàries, així com de Turisme de Tenerife - Tenerife! Desperta Emocions i del Cabildo de Tenerife a través de l'Àrea de Cultura. També col·laboren les marques Aqualia, Levi´s, Heineken, IKEA, Pepsi, Jagermeister, Ron Guajiro, Font Alta, Grup RAHN, Labrador Cepsa Puerto de la Cruz, Més que motos, i Hemispheria.

No hay comentarios:

Publicar un comentario