jueves, 19 de septiembre de 2024

“Mbolo”, el nou avançament del disc de Momi Maiga

“Mbolo” significa "unió" en mandinka. És una obra musical que serveix com a pont sonor entre les dues terres que han marcat profundament la vida i la identitat de Momi Maiga. La riquesa cultural de "Mbolo" radica en la seva capacitat per abraçar dues tradicions i fusionar-les en una peça única. La composició és un testimoni de la seva relació amb la música flamenca que ha descobert a Catalunya gràcies a músics com Pau Figueres i Miquel Ubach.

A través de la música, Momi Maiga crea un lloc on les sonoritats africanes i mediterrànies es retroben i dialoguen. Aquesta obra és una celebració de la diversitat cultural, un recordatori que les diferències poden ser punts de trobada i enriquiment mutu.

“Mbolo” ressona trobant connexions i paral·lelismes entre dues cultures que, a primera vista, poden semblar distants. La música flamenca es converteix en el fil conductor d'aquesta peça, connectant-la al mateix temps amb la tradició oral ibèrica i acabant l'obra amb una adaptació d'una cançó de tradició oral del poble Mandé anomenada "Malisayo".

En conjunt, "Mbolo" és un viatge musical que transcendeix fronteres geogràfiques i culturals, un testimoni viu de la riquesa que es pot aconseguir quan es construeixen ponts entre mons aparentment separats.

El disc Kairo és una coproducció de Fira Mediterrània de Manresa, El Grec Festival de Barcelona, FIMPT Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú, (a)phònica Festival de la Veu de Banyoles i El Canal - Centre d’Arts Escèniques. Amb el suport de Girona Crea i OSIC (Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural).


Pròxims concerts:

12/09 - NIO - Ethnos Festival, Napols (Itàlia).

28/09 - Outsiders - Tiana (Maresme).

11/10 - Kairo - Fira Mediterrània de Manresa (Bages).

31/10 - Kairo - Oslo World Festival, Noruega.

01/11 - Kairo - Molde, Noruega.

02/11 - Kairo - Tromso World Festival, Noruega.

08/11 - Kairo - Auditori de Girona (Gironès).

16/11 - Kairo - Lanterenvernstern, Països Baixos.

22/11 - Kairo - Festival de Música Española de Cádiz (Andalusia).


Dades tècniques:

Momi Maiga: kora i veu.

Aleix Tobias: bateria i percussions.

Carlos Montfort: violí, violí baríton, baix elèctric.

Marçal Ayats: violoncel.

Tècnic gravació: Denys Sanz.

Estudi gravació: Marc Pinya - El Local.

Mescla & Master: Arnau Figueres.

Producció Musical: Carlos Montfort i Momi Maiga.

Gravat el febrer del 2024 a Estudi El Local (Vilablareix, Girona).

Producció: Núria Domènech.

Disseny gràfic: Nirvana Jiménez.

Fotografia: Andreu Doz.

Vestuari: Wyne Kirabo.

Foto: Andreu Doz


Momi Maiga és músic, cantant i compositor. Imparteix tallers de cant de cançons de tradició oral d’Àfrica occidental, així com conferències sobre les músiques de tradició oral d'Àfrica Occidental i l’estudi organològic del seu instrument principal, la Kora. No ha estudiat en cap conservatori o escola de música, però prové d’una herència i un llegat familiar que remunta al s.XIII. Educat doncs entre les riques tradicions musicals de la seva família, ha après l'extens repertori de tradició oral observant i escoltant la seva mare, tiets, cosins, oncles i avis.

Amb una edat molt prematura va començar a tocar a festes, concerts i cerimònies al Senegal amb diferents membres de la seva família. Els seus inicis com a músic, però, van ser com a percussionista de Sabar i Bougarabou, instruments de percussió locals del país. 

Actualment, la seva herència artística el vincula profundament amb les tradicions Mandinka i els seus repertoris. No obstant això, destaca per haver creat un llenguatge musical propi, fruit d'un imaginari molt vast i una insaciable curiositat.

El seu recorregut com a korafola (el que fa parlar la kora) comença el 2015, col·laborant amb la banda del reconegut músic Ale Möller de Suècia. El 2016 toca algun concert amb el grup local de Ziguinchor Hip Hop Djali Kunda. El 2017 viatja a França amb el grup de Dakar Weuzz et le Samara. El 2018 realitza la seva primera estada a Barcelona convidat pel Museu de la Música de Barcelona. El mateix any realitza un concert al Festival Internacional de Blues de Fuerteventura, i un petit tour a Suècia. A mitjans del 2019, Momi Maiga és novament convidat a Catalunya a través del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona. És en aquest moment en què decideix establir-se a Catalunya per poder donar forma als seus projectes i, dos anys més tard (2021),  enregistrar el seu primer àlbum titulat Nio.

Aquest primer treball fonogràfic ha estat  l'inici de la prometedora carrera artística de Momi Maiga. Ha estat presentat a diferents fires i mercats professionals com Fira Mediterrània de Manresa 2021,  MAPAS Mercado Cultural 2022 de Las Palmas, i  Jazz I Am de Barcelona 2023. Durant la gira de presentació de l’àlbum debut, el seu quartet ha realitzat més de 70 concerts a teatres, auditoris i festivals, tant en l'àmbit estatal com internacional, visitant països com França, Bèlgica, Holanda, Alemanya i Suïssa, amb nombrosos sold-outs. 

Al llarg de la seva carrera, Momi Maiga ha col·laborat amb Silvia Pérez Cruz, Judit Neddermann, Rita Payés, Seckou Keita, Dani Macaco, Avishai Cohen, Jai Jagdeesh, Eryk Rydvall, Marco Mezquida, Pau Figueras, Ferran Savall, Clara Peya, Magalí Sare, La Sra Tomasa o Koers, entre d'altres.

Incansable creador, Momi Maiga està preparat per presentar el seu segon treball discogràfic, que s'estrenarà el pròxim 11 d'octubre a la Fira Mediterrània de Manresa, coproductora del nou espectacle.

No hay comentarios:

Publicar un comentario